Not artışı ve faiz indirimi beklentisiyle geçen hafta 2.4 milyar dolarlık sıcak para girişi yaşandı. Böylece yılbaşından bu yana yaşanan sıcak para girişi, 9 milyar dolar seviyesini de aştı.
Avrupa borsaları son 5 işlem gününün dördünde gerilerken Borsa İstanbul yine pozitif ayrışmayı başardı. Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve yeni bir not artışı geleceği beklentileri Borsa İstanbul’ın yurtdışı borsalara oranla ayakta kalmasını sağlayan iki neden olarak görülüyor.
Geçen yılın Kasım ayında Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından geçen hafta bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, barış sürecinin Türkiye’nin notunu olumlu etkileyeceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından “ikinci yatırım yapılabilir not geliyor” beklentilerini iyice kuvvetlendirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “yüzde 6’lı faizler yüksek” vurgusunun ardından alevlenen faiz indirimi beklentisi de yabancı sermaye girişini hızlandırdı. Bu iki gelişmenin yaşandığı 5-12 Nisan haftasında yabancılar özellikle bono piyasasında ciddi alım yaptığı ortaya çıktı. Merkez Bankası verilerine göre, yabancılar söz konusu haftada 1.8 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) aldı. Yine repoya gelen yabancı sermaye 584 milyon dolar oldu. Aynı tarihlerde yabancılar Borsa İstanbul’da 340 milyon dolara yakın satış yaptı.
Yılbaşından bu yana bakıldığında ise 7.1 milyar doları DİBS, 1.8 milyar doları repo olmak üzere toplam 9 milyar 80 milyon dolarlık sıcak para girişi oldu.
Fitch’in not artışı yaptığı tarihten 2012 sonuna kadar 5.5 milyar dolarlık yabancı girişi yaşanmıştı. Bu akışın ne hızda devam edeceği not kararına, merkez bankalarının parasal genişleme konusunda atacağı adıma, barış sürecine ve büyüme cephesinde gelen haberlere bağlı olacak.
Kimonolu Kadın TL’den vazgeçmez
Merkez Bankası’nın hem faiz koridorunda hem de politika faizinde yaptığı 50 baz puanlık indirimin sıcak para girişini nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor. Büyük ülke merkez bankalarının uyguladığı faiz oranlarına bakıldığında girişin devam edeceğini söylemek zor değil. Örneğin, faiz Japonya’da yüzde 0. Dolayısıyla yüzde 5 faiz hâlâ yabancılar için cazip. Japonya’da parasal genişlemenin hızlanması özellikle Türk Lirası cinsi tahvillere yatırım yapan Japon ev kadınlarının talebinin devam etmesini sağlayacak.
Sıcak paranın ateşi düşmüyor
Haberin Devamı