Ramsey’in patronu Remzi Gür’ün Adabank’a en yüksek teklifi veren G Capital Danışmanlık’ın yüzde 50 ortağı olduğunu açıklaması ihale günü herkesi şaşırttı. Çünkü ihaleye GFH’nin tek başına katılacağı tahmin ediliyordu.
Açıklamaların ardından G Capital Danışmanlık’ın ortaklıklık yapısını araştırdım. Remzi Gür’ün adını ihaleden 1 hafta önce kurulan G Capital Danışmanlık’ın ortakları arasında göremedim. 100 bin TL sermayeli şirketin tamamı Dubai’de kurulu G Capital Limited’e ait. “Acaba Gür’ün ortaklığı Dubai’deki şirketteki mi?” diye merak ettim. Ancak Gür’ün adı G Capital Limited’te de ortaklar arasında da gözükmüyor. Belki “resmi” ortaklık önümüzdeki günlerde yapılacak, göreceğiz...
GFH neden talip oldu?
G Capital Danışmanlık, Adabank için muhammen bedel olan 75 milyon dolar teklif etti. Adabank’ın satışı gerekli izinler alındıktan sonra gerçekleşecek. Ancak devir konusunda bir sorun yaşanması şu aşamada çok düşük bir ihtimal olarak gözüküyor. G Capital, BDDK’nın zorunlu tuttuğu 300 milyon dolarlık sermayeyi de bankaya koyacaktır.
GFH’nin Türkiye aşkı Adabank’la başlamıyor. 2008 yılında GFH, Ithmaar Bank ve Abu Dhabi Investment House işbirliği ile oluşan Vision3, Türkiye’de başta tarım ve hayvancılık sektörü olmak üzere 6 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Hatta o tarihte Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından düzenlenen basın toplantısına Devlet Bakanı Nazım Ekren de katılmıştı. Ancak 3 şirketin de yönetim kurulu başkanları Janahi Ailesi’nden Vision3’ten Türkiye’ye herhangi bir yatırım yapılmadı.
Peki neden GFH, Adabank’a talip oldu? Bu sorunun cevabı GFH’nın faaliyet gösterdiği alanlarda gizli. Şirket ağırlıklı olarak Bahreyn, Umman, Mısır, Tunus ve Libya’da iş yapıyor. Yani son dönemde yaşanan halk ayaklanmaları ile dünyanın gözünü ayırmadığı bölgede. GFH, bu ülkelerde sadece bankacılık alanında değil, altyapı, inşaat ve enerji alanlarında da aktif. Kısacası yakın coğrafyada GFH için yatırımlarının başka bir ifadeyle parasının güvende olabileceği tek ülke Türkiye.
Cari açık sorununun ekonominin ana gündem maddesi olduğu bir süreçte özellikle halk ayaklanmalarının yaşandığı ülkelerden gelecek yatırımlar, açığın finansmanı açısından Türkiye’ye rahat bir nefes aldırabilir.
Unutmadan şunu da söyleyeyim; GFH’de yönetim kurulunun yanında alınan yatırım kararlarının Şeriat’a uygun olup olmadığına karar veren bir başka kurul (Shariah Board) daha var. Yani Adabank’ın katılım bankası olması kaçınılmaz gibi gözüküyor.
CDS devri de kapandı, yeni gösterge spread
Global ekonomik krizde kredi derecelendirme kuruluşlarının itibar kaybetmesi bu şirketlerin verdiği kredi notlarını da sorgular hale getirmişti. Başta Devlet Bakanı Ali Babacan olmak üzere ekonomi yetkilileri defalarca Türkiye’nin kredi notunun hakkettiği seviyenin oldukça altında olduğunu söyleyip yatırımcıların artık CDS’lere (Credit Default Swap) baktığını vurgulamıştı. Euro Bölgesi’nde Yunanistan’la başlayan borç krizi de CDS’lerin sonunu yetirdi.
Borçlunun iflası durumunda alacakların sigorta bedelini gösteren CDS’lerin devri de kapandı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da geçen hafta yaptığı açıklamada, “Yunanistan ile ilgili karar alındıktan sonra (kısmı temerrüt) CDS’ler anlamını yitirdi, spreadlere bakmak lazım” dedi. Spread kısaca, iki ülkenin benzer vadedeki tahvillerinin faizleri arasındaki fark anlamına geliyor. Euro cinsi tahvillerde karşılaştırma Almanya ile dolar cinsi tahvillerde de ABD ile yapılıyor. Örneğin İtalya’nın 10 yıllık tahvilleri ile Almanya’nın 10 yıllık tahvilleri arasındaki spread farkı 331, Türkiye’nin 250.
Halkbank’ın İran’a yaptığı ödemeler yakın takipte
Geçen haftaki “Hindistan, İran ambargosunu Halkbank’la by-pass edecek” başlıklı yazımla ilgili çok sayıda geri dönüş aldım. Bugün, görüştüğüm üst düzey bir bankacının “Halkbank’ın yaptığı anlaşma Birleşmiş Milletler’in uyguladığı yaptırımlar aykırı değil” açıklamalarını yazacaktım. Ama uluslar arası haber ajansı Reuters benden önce davrandı ve adını açıklamadığı bir Halkbank yetkilisinin benzer açıklamalarını yayımladı.
Halkbank’ın yaptığı anlaşmanın uluslararası boyutu olması nedeniyle yabancı bazı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilerinden bana gelen telefonlar, bu anlaşmanın önümüzdeki günlerde de tartışılmaya devam edeceğinin sinyali. Bu arada Hindistan, Halkbank üzerinden İran’a düşük miktarda euro transferi yaptı. Yapılan testin başarıyla sonuçlanmasının ardından önümüzdeki günlerde daha yüklü tutarlarda ödeme yapılacak.