Hindistan’dan Azerbaycan’a Kanada’dan Almanya’ya bir çok ülkede bankaların kredi kartları Türk bankacılara emanet. Ödeme sistemleri alanındaki tecrübelerini yurtdışına taşıyan çok sayıda Türk bankacı, çalıştıkların bankaların bu alandaki gelecek stratejilerini belirliyor.
Türk bankaları kredi kartı ve ödeme sistemlerinde hayata geçirdiği yeniliklerle dünyanın bir çok ülkesini geride bırakmış durumda. Türkiye’deki ödeme sistemleri Avrupa’da 2 milyon POS sayısı ile birinci, 52.5 milyon kredi kartı ile ikinci, 86 milyon banka kartı ile üçüncü en büyük pazar konumunda. Avrupa’da İngiltere’den sonra kredi kartında chip&Pin uygulamasını hayata geçiren ikinci ülke olan Türkiye, çevre ülkelere de deneyimlerini anlatıyor.
Ödeme sistemlerinde gelinen bu nokta yurtdışından da yakından takip ediliyor. Örneğin nakite savaş açan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) bu yıl, “Bay Bay Nakit” kampanyası ile “Kartların Oscarı” olarak bilinen ödülü aldı.
Geçen ay yapılan ödül töreninde BKM Genel Müdürü Soner Canko ile sohbet etme fırsatı bulmuştum. Soner Canko, bu esnada çok ilginç bir bilgiyi paylaştı: Ödeme sistemlerinde Türk bankaları gibi Türk bankacılar da yurtdışında çok başarılı.
“Nasıl ?” sorum üzerine Canko, çok sayıda ülkede bankaların ödeme sistemlerini Türk yöneticilere teslim ettiğini söyledi.
Bu bilginin ardından araştırmaya koyuldum. Soner Canko’nun da yardımı ile yurtdışında ödeme sistemleri alanında üst düzey görevlerde bulunan 17 Türk bankacıyı tespit etmeyi başardık.
Bu isimlerden ilki ve çok sayıda kişinin tanıdığı Mehmet Sezgin. Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Nisan ayı ortasında İspanyol bankacılık devi BBVA’nın Global Ödeme Sistemleri’nden Sorumlu Başkanı olarak atanmıştı. Şimdi gelelim yurtdışında görev yapan diğer Türk bankacılara.
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan, yabancı bankaların aslanın ağızında olan pazar payını kapmak için “savaştığı” bir yer. ABD’li Citibank’ın böyle bir pazarda kart işinin başında Müge Yüzüak var. 1995 yılından bu yana Citi bünyesinde çalışan Müge Yüzüak, Citibank’ın Hindistan’daki kredi kartı ve banka kartı alanındaki stratejilerini belirliyor. Yine Citibank Türkiye’de görev yapan Yiğit Üreten de son 7.5 yıldır bankanın yakın bölgedeki Dolandırıcılık Risk Yönetimi’nin direktörlüğünü yapıyor.
Almanya Bankalar Birliği’nin yönetiminde yer alan İbrahim Karasu da bireysel bankacılık ve Banka Teknolojileri alanından sorumlu.
Avrupa’nın önde gelen bankalarından Erste Bank, kart yönetimini Burak Bilge’ye emanet etmiş durumda. Berna Ülman Visa Europe’un Bölge Genel Müdürlüğünü yaparken Can Bayındır ise Visa’nın Londra’daki merkezinde şirketin yeni ürün geliştirmesine yardımcı oluyor.
Dünyanın önde gelen kart yönetim sistemlerine yazılım hizmeti veren CoreCard Software’de ön ödemeli sistemler bölümü Berke Baydu’ya bağlı. Esat Sibay da bankalara ödeme sistemleri alanında danışmanlık hizmeti veren Corvus Advisors’un genel müdürü.
Daha önce Fortis Bank, Akbank, Garanti Ödeme Sistemleri, K Leasing ve Faktoring’te kredi riski ve analiz birimlerinde çeşitli görevlerde bulunan Tufan Sezgin Işık, bilgi teknolojileri alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından Experian’ın Türkiye ve Ortadoğu’dan sorumlu danışmanı.
Barış Çetinok da yurtdışında ödemeler sistemlerinde önemli görevlerde bulunan Türk bankacılarından bir diğeri. American Express’in (AmEx) Ürün Yönetimi ve Geliştirme bölümünde Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinde olan Barış Çetinok, daha önce amazon.com’un digital ödemeler genel müdürüydü.
Kısacası Türk bankacılar dünyanın dört bir yanında yönetilmesi en zor risk alanlarından biri olan ödeme sistemlerine yön veriyor. Bir çok ülkenin yeni tanıştığı ekonomik krizlerle yıllarca mücadele eden Türk bankacılar şimdi bu deneyimlerini dünyaya aktarıyor.
Oyunun kuralları değişti ‘kartları’ Türkler karıyor
Haberin Devamı