Nefesimizi tuttuk ‘portföyün’patlamasını bekliyoruz

Haberin Devamı

Ekonomide gelinen noktanın portföy yönetim şirketleri için dönüm noktası olduğunu söyleyen Rhea Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Onur Takmak, “Enflasyon ve faiz düşüyor. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar sınırını aştı. Mevduat faizleri yüzde 7-8 seviyesine kalıcı olarak düştüğünde portföy yönetimi patlar” dedi.

Rhea Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Onur Takmak, enflasyonda ve faiz oranlarında yaşanan gerilemenin ve kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar sınırını aşmasının portföy yönetim şirketleri için dönüm noktası olduğunu söyledi. “Mevduat faizlerinin yüzde 7-8 seviyesine kalıcı olarak düştüğü bir ortamda çok farklı bir noktaya geliriz” diyen Onur Takmak, şunları söyledi: “Portföy yönetiminin gelişmesi için bazı şartlar var. Öncelikle zenginliğin olması gerekir. Bu noktada kişi başına düşen milli gelir 10 bin doların üzerinde olmalı. Türkiye bunu yakaladı. Diğer nokta enflasyon ve faizlerin düşmesi. Sektörün önündeki en büyük engel mevduatlardaki yüksek faiz. Bu da düşüşe geçti.”

Takmak, yüzde 12 faiz ortamında portföy yönetim şirketlerinin toplam 50 milyar lirayı yönettiğini belirterek bu tutarın mevduat faizi yüzde 7’ye düştüğünde 100 milyar liraya, yüzde 5’e düştüğünde 150 milyar liraya, yüzde 4’e indiğinde ise 300 milyar liraya ulaşacağını ifade etti. Enflasyon ve mevduat faizlerinde düşüşün sektör için önemli dönüşümlere neden olacağının altını çizen Takmak, “Diğer ülkelerde bu dönüşüm yaşandı. Aynı kırılma Türkiye’de de olacak. Portföy yönetiminde büyüme potansiyeli çok yüksek. Bu dönüşüme hazır olmak için tüm adımları attık. Yani nefesimizi tuttuk, sektördeki patlamayı bekliyoruz” dedi.

Serbest erişim olmalı

Takmak, portföy yönetiminin gelişimini sağlayacak bir diğer önemli konunun ise yatırım ürünlerine serbest erişimin sağlanması olduğunu vurguladı. Bankaların sadece kendi ürünlerini sattıklarını hatırlatan Takmak, şöyle devam etti: “Sektördeki ilk 5 şirket 2011’de 80 milyon lira kâr elde etti. Bu yıl bu rakam ilk yarıda 22 milyon liraya indi. Bu düşüşte serbest fonlardaki yönetim ücretinin düşürülmesi etkili oldu. Sektörde liderlerin kârlarında ciddi düşüş var. Portföy yönetim şirketlerinin toplam kârı bankacılıktaki toplam kârın yüzde 1’inin de altında. Bankalar için portföy yönetimi kâr açısından çok önemli bir yer tutmuyor. Yani bankaların dağıtım kanallarını diğer kurum ürünlerine kapamaları anlamlı değil. Dağıtım kanalları açılarak ve müşterilerin serbest erişimini sağlanarak sektörün önü açılmalı. Dağıtım kanalları açılırsa bankalar daha çok kazanır.”

Takmak, yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun portföy yönetim şirketlerinin kendi fonlarının kurucusu olabilmelerinin önünü açacağını ve bankalara olan bağımlılıklarının azalacağını kaydetti.

Rhea Portföy’de 40 kişinin çalıştığının altını çizen Takmak, “Hem çalışanların hem müşterilerin kazanacağı bir yapı oluşturuyoruz. Şirket içi çekişmelerin olmadığı huzurlu bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Müşterilerle samimi bir ilişkimiz var. Müşteriyi anlamak ve para kazandırmak anlayışına sahibiz. Karımızın yarısından çoğunu çalışanlarımıza dağıtıyoruz. Bu da müşteri performanslarımıza yansıyor” diye konuştu.

Rhea Girişim 2015’e kadar en az 5 kat büyür

2009 yılında Vakıf Girişim Sermayesi’ni satın alarak işe başladıklarını hatırlatan Onur Takmak, “Vakıf Girişim’i aldığımızda şirketin varlığı olarak 4.5 milyon lirası vardı. Sermayesi 900 bin TL seviyesindeydi. 3 yılda nominal olarak 70 milyon liralık yatırımı olan 41.5 milyon lira sermayeli bir şirkete dönüştü. Portföyünde Dentistanbul’un yüzde 100’ü var. Dolaylı olarak Netaş’ın yüzde 10’una sahip. 4-5 tane prestijli şirkete yatırım yapmış bir yapıya kavuştu. Yıl sonunda Rhea Girişim’in portföyündeki tüm şirketlerin kâra geçeceğini düşünüyoruz. 2015’te Dentistanbul’un 4 olan şube sayısını 20’ye çıkarmak istiyoruz” dedi. Rhea ile girişim sermayesi alanına da önderlik ettiklerini ifade eden Takmak, en başta ölçek olarak küçük, mali sıkıntı içinde olan ya da büyüme potansiyeline sahip şirketleri seçmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Takmak şunları söyledi: “Elimizdeki kaynak büyüdükçe daha seçici olabiliyoruz. Bugün geldiğimiz nokta farklı. İlk yıllarda elimizdeki kaynaklar sınırlıydı. Şimdi büyüme odaklı şirketlerde azınlık hisse de alabiliriz. Yani koyduğumuz para şirketin büyümesine harcansın istiyoruz. 2015’te Rhea Girişim’in 300-700 milyon lira büyüklükte bir portföye sahip olacağını düşünüyorum. Bunu da kurumsal yatırımcıların payını artırarak yapmak istiyoruz. Yatırımcı profilini istediğimiz gibi kurumsallaştırırsak büyümemiz o kadar hızlı olur.”

Arma Portföy’de 3 yeni ürün çıkaracağız

Rhea Portföy olarak geçtiğimiz aylarda Arma Portföy’ün yüzde 50’sini satın aldıklarını hatırlatan Onur Takmak, Ahmet Dedehayır ile iyi bir ortaklık kurduklarını ve Dedehayır’ın hisse senedi piyasalarındaki tecrübesinden yararlandıklarını söyledi. Takmak, şu an Arma Portföy’ün serbest fonunu yönettiğini belirterek, “Arma serbest fonun performansı bizim için önemli. 10 milyon liralık bir fon. Eylül başından bu yana yüzde 6’lık bir performansı var. Fonun yüzde 10’u Ahmet Dedehayır ve benim param. Yani biz de elimizi taşın altına koyduk ve bu fona inandığımızı gösterdik. Serbest fonla ilgili 2013 ortası hedefimiz 100 milyon lira. Gelecek yıl 3 ürün daha çıkarmak istiyoruz. 1-2 tane sabit getirili likit fon ve serbest fonun perakendeye satılabilecek versiyonu. Bir tane de yapılandırılmış ürünleri barındıran bir for çıkarmak istiyoruz” dedi. Ahmet Dedehayır da kurdukları ortaklıkla Arma’nın ciddi şekilde büyüyeceğini belirtti.

Bono gelirini halka arz öncesi yatırımda kullanacağız

Rhea Girişim’in 30 milyon liralık bono ihraç ettiğini ve yoğun talep ile karşılaştığını vurgulayan Onur Takmak, “Bu gelir ile pre-IPO dediğimiz halka arz öncesi yatırıma harcayacağız. Yani halka arz yapacak şirketlere önceden ortak olacağız. Önümüzdeki 3 yıl daha kolay büyüyeceğimizi düşünüyorum. Çünkü zor olan kısmı atlattık” dedi.

Netaş’ta hisse satmam çok doğaldı


Netaş hisselerinde geçtiğimiz aylarda yaşanan sert fiyat hareketleri nedeniyle bazı yatırımcıların tepki gösterdiğini hatırlattığımızda Onur Takmak şunları söyledi: “Genel kurullarda bedelsiz sermaye artırımı talepleri geldi. Sonra bedelsiz kararı alındı. Daha sonra hisseler 300 TL’ye çıktı. Biz portföy yönetimi yapıyoruz. Bir yatırım kararı almışsınız ve bu yatırımın değeri artmış. Bunun bir kısmını realize etmek kadar doğal birşey olamaz. Forumlarda Netaş ve Rhea Girişim hisselerinde hareket olduğunda ‘Onur Takmak alıyor ya da satıyor’ yorumları oluyor. Ben büyük hayalleri olan bir yapı kuruyorum. Kısa sürede para kazanma derdim olsa böyle bir yapı kurmam. Lider portföy yönetim şirketi kurmak istiyorum. Bunun için uğraşıyorum. Tek lot alsam satsam bunu açıklamak zorundayım. Bu yapıya leke sürdürmek istemem.”

DİĞER YENİ YAZILAR