Ücret ve komisyon gelirinin net kâra oranı en yüksek banka Finansbank. Tutar olarak en yüksek geliri elde eden banka Garanti Bankası. Ancak kamu bankaları faiz dışı gelirlerini artırmada son 1 yılda müthiş bir atağa kalkmış vaziyette
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki akşam bankaların aldığı ücret ve komisyonları eleştirmesi ve ‘kredi kartı kullanmayın’ çağrısı yapması üzerine gözler yeniden bankacılık sektörüne çevrildi.
Önceki akşam şehit yakınlarına düzenenlenen iftara katılan Başbakan Erdoğan, “Geçenlerde ben, ‘faiz lobisi’ derken boşuna demedim. Bir şeyler bildiğim için bunları söylüyorum, zira faiz dışı gelirlerle abad olan bir lobi var. Hani şu kredi kartları falan diyorsunuz ya, bunları almayın. Bunlardan ödediğiniz paralar, sadece bir bankayı vereceğim, isim vermiyorum, 600 trilyon bir yılda geliri, faizin dışında. Bunun yanında Ziraat, Halk, Vakıf üçünün bu yandan toplam gelir 600 trilyon. Oynanan oyunun ne kadar büyük olduğunu görüyor musunuz? Kim ödüyor bu parayı? Zengin değil, benim fakir, fukara kardeşim. Allah selamet versin, bayılıyor da ‘bir tane kredi kartı elime alayım’ diye, onunla sanki hava atıyor. Ay sonu gelmeden maaş bitiyor, faizi, şunu, bunu vesaire. Oynanan oyun büyük, bu oyunu hep beraber bozmamız lazım. Herkes ayağını yorganına göre uzatmayı bir öğrense, o zaman onlar bu parayı göremeyecekler” açıklamasını yaptı.
Bu açıklamanın üzerine sektördeki ilk çeyrek sonuçlarına baktık. Sektörün en büyük 11 bankasının toplam net komisyon ve ücret gelirleri bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.92 artarak 2 milyar 890 milyon liradan 3 milyar 697 milyon liraya yükselmiş durumda.
Garanti 600 milyonu aştı
İlk 3 ayda ücret ve komisyon gelirleri en yüksek 656.2 milyon lira ile Garanti Bankası’na ait. Bunu 544 milyon lira ile Akbank ve 466 milyon lira ile Yapı Kredi izliyor.
Kamu bankalarından Vakıfbank’ın 3 aylık ücret ve komisyon geliri 177.1 milyon lira, Halkbank’ın 217.5 milyon lira, Ziraat’in ise 205.5 milyon lira seviyesinde. Yani 3 kamu bankasının net ücret ve komisyon gelirlerinin toplamı Başbakan Erdoğan’ın söylediği gibi 600 milyon lira.
Başbakan bir banka patronuna ne demişti: ‘Faiz dışı gelirden elde ettiğin parayı gömüleceğin mezarı doldurmaya kalksan almaz’.
Kart büyümeyi artırıp kayıtdışını azaltıyor
Başbakan Erdoğan’ın ‘kredi kartı almayın’ çağrısı hem reel sektörde hem de bankacılık sektöründe tartışma yarattı.
3 kamu bankası da dahil 10 bankanın ortak olduğu Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) hazırladığı çalışmaya göre, alışverişte kart kullanımının ekonomik büyümeden enflasyonu düşürmeye kadar çok sayıda katkısı bulunuyor. Kredi kartının bilinçli kullanılmasının önemine dikkat çeken BKM’nin yaptığı çalışmaya göre kredi kartının ekonomiye yaptığı katkılar şu şekilde sıralanıyor:
- Kredi kartları kayıtdışı ile mücadelede en büyük silah. Kredi kartı harcamalarındaki yüzde 1’lik artış vergi gelirlerinin yüzdde 0.05 artırıyor. benzer şekilde 1.000 TL’lik nakit kullanımı yerine 1.000 TL’lik kredi kartı kullanımı vergi gelirlerini 20 TL artırıyor.
- Kredi kartları yeni iş imkanı yaratıyor. Kredi kartı harcamalarında meydana gelecek bir artış sonucunda ilk 1 yıl içinde istihdamda meydana gelecek artışların yüzde 2’si kredi kartı harcamalarından kaynaklanırken bu oran ikinci yılda yüzde 10’a çıkıyor.
- Kredi kartları büyüme sağlıyor. Kredi kartları ile 1.000 TL’lik harcama GSMH’yi 0.0142 TL artırıyor.
- Kredi kartları enflasyonu düşürüyor. Para arzındaki artış aynı dönemde enflasyonu 0.17 oranında artırırken, kredi kartı harcamaları aynı dönem enflasyonu 0.017 oranında düşürüyor.
- Kredi kartı ile yapılan alışverişler sonucu, tüm para hareketleri ekonomik sisteme kayıt olmakta ve tasarruf yatırım akışı hızlanarak ticari faaliyetleri canlandırıyor.
- Kartların işlem maliyeti nakde göre üçte bir oranında daha az olduğundan genel ekonomi kağıt yükünden kurtulur genel GSYİH’e katkı sağlar.
- Üye iş yerlerinin müşterileri artar, iş hacmi genişler.
Rekor artış Vakıfbank’ta
bankaların ücret ve komisyon gelirlerindeki trende oransal olarak bakıldığında tablo değişiyor. Rakamlar ücret ve komisyon gelirlerini en hızlı artıran bankaların kamu bankaları oldukları görülüyor.
En büyük 11 banka arasında arasında Vakıfbank ilk 3 ayda ücret ve komisyon gelirini yüzde 98.10 ile en hızlı artıran banka durumda. 2012 yılının ilk çeyreğinde 89.4 milyon lira net ücret ve komisyon geliri elde eden Vakıfbank, bu yılın aynı döneminde bu tutarı 177.1 milyon liraya yükseltti. Net ücret ve komisyon gelirlerinde ikinci en yüksek artış yüzde 40 ile Akbank’a ait. Bir diğer kamu bankası Halkbank da yüzde 35.68’lik artışla ücret ve komisyon gelirini en hızlı büyüten üçüncü banka durumda.
Denizbank’ın net ücret ve komisyon gelirleri ilk 3 ayda yüzde 31.85, Garanti Bankası’nın yüzde 29.40, İş Bankası’nın yüzde 25.07, TEB’in yüzde 29,82, Yapı Kredi Bankası’nın ise yüzde 21 arttı.
Ziraat Bankası’nın ücret ve komisyon gelirlerindeki büyüme ise yüzde 18 oldu.
Mezarı derin kaz!
Haberin Devamı