Bodrum’da 50 TL’ye lahmacun satan Sahir Erozan, Avrupa’da restoranlarda kartla harcadığı 20 bin euronun hediye puanını istediğinde şu yanıtı aldı: Üzgünüz, bonus 100 TL’ye kadardı.
Bodrum’un gözde mekanlarından Maça Kızı’nda satılan 50 TL’lik lahmacun geçen hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin’in açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Öztekin, bankaların aldığı komisyon ve işlem ücretlerini “lahmacun” örneği vererek şu şekilde savunmuştu: “Her hizmetin bedeli var. Bankacılık sektörü şunu diyor; şimdi lahmacunu Bodrum’da 50 liraya yiyorsunuz ama 2 liraya satılan lahmacun da var. Önemli olan aldığınız ürünün bedelini bilmek.”
Önceki gün bir bankacı dostumla BDDK Başkanı’nın bu açıklamalarını konuşurken söz Maça Kızı’nın patronu Sahir Erozan’a geldi. 50 TL’ye lahmacun satmasıyla geçen yaz uzunca bir süre gündemde kalan Erozan, bir bankayla yediği yemekler nedeniyle “küçük” bir sorun yaşamış.
Erozan ile banka arasındaki soruna geçmeden önce şunu belirteyim; aslında hem BDDK Başkanı hem de Erozan eleştirilere aynı şekilde yanıt veriyor.
Yani BDDK Başkanı, “Ucuza da ürün var, pahalıya da. Önemli olan ürünün bedelini bilmek” derken Erozan da 50 TL’ye lahmucun mu olur?” eleştirilerine karşılık kendini benzer sözlerle savunuyor: “Bizim lahmacun çok özeldir. Ben burada sadece lahmacun satmıyorum ki. Bir konsept ve hizmet var onun içinde.”
1 ayda 20 bin euroluk yemek yediler
Gelelim Sahir Erozan’ın çalıştığı bankayla yaşadığı soruna... Erozan, sezonu kapadıktan sonra mutfak şefiyle birlikte Avrupa’daki restoranlarda yeni lezzet avına çıkmış. Tam o sırada telefonuna çalıştığı bankadan SMS gelmiş. SMS’te şu yazıyormuş: “Yurtdışında restoranlarda yapacağınız harcamalarda bankamızın kredi kartını kullanın, yüzde 20 indirim kazanın!”
Erozan, mutfak şefiyle birlikte farklı lezzetleri ararken 20 bin euroya yakın bir harcama yapmış. Bankadan gelen SMS’e göre bu harcamanın 4 bin eurosu iade edileceğini düşünen Erozan, ekstre gelince küçük çaplı bir hayalkırıklığı yaşamış. Çünkü iade tutarının sadece 100 TL olduğunu görmüş. Bankayla irtibata geçen Erozan, “İade tutarımız 100 TL ile sınırlıydı. Kampanyada bu bilgi de yer alıyordu” yanıtını almış.
Genelde küçük puntolarla yazılan bu tür uyarıların gözden kaçması bazen böyle sonuçlara neden olabiliyor.
Kısaca hem hizmet sektörü hem reel sektör hem bankacılık aynı mantıkla çalışıyor: “Ne ka ekmek o ka köfte...”
Erdemir’in bedelsizi direkten döndü
Erdemir, sermayesini yüzde 13.27 bedelsiz artırarak 3.5 milyar TL’ye çıkarma kararı alması bir anda akıllara Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) önceki hafta bedelsiz artırımlarla ilgili aldığı kararı getirdi. SPK, dönem kârı hariç iç kaynakların sermayeye eklenmesiyle yapılan artırımlarda düzeltilmiş borsa fiyatının 2 TL’nin altına düşmesi durumunda artırıma bundan sonra izin vermeyeceğini duyurmuştu.
Borsada 2.22 TL seviyelerinden işlem gören Erdemir hisselerinin bedelsiz artırım sonrasındaki fiyatının 1.96 TL’de oluşacağını hesaplayanlar “SPK’dan izin çıkmaz” yorumları yapmaya başlamıştı. Oysa SPK’nın aldığı kararda hesaplamaya konu olacak fiyat, sermaye artırım kararının kamuya açıklanmasından önceki 30 günde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalamasına göre belirleniyor.
Erdemir, 19 Şubat’ta bedelsiz kararı aldığını duyurmuştu. Bu tarihten geriye doğru 30 günlük dönem baz alındığında günlük ortalama fiyatların ortalaması 2.20 TL olarak hesaplanıyor.
Kısaca fiyatın 2 TL’nin üzerinde olması bedelsiz sermaye artırımı için bir sorun teşkil etmiyor.