Kendi ülkesinde yüzde 0.1 gibi çok düşük bir orandan borçlanıp Türkiye gibi yüksek faiz veren ülkelere yatırım yapan Japon ev kadınlar, geçen yıl TL cinsi tahvillere tam 3.6 milyar dolar yatırdı. Japon yatırımcıların bu yıl da favorisi TL cinsi tahviller
Ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlanabilen Japon ev kadınlarının Türk Lirası cinsi tahvillere olan aşkı daha da alevlendi. Financial Times, 2000’lerde ‘Bayan Watanabe’ olarak anılmaya başlanan kimonolu kadınların, geçen yıl TL cinsi tahvillere tam 3.6 milyar dolar yatırdığını yazdı.
TL cinsi tahvillerin bu yıl da Japon ev kadınları için en cazip yatırım araçlarından biri olması bekleniyor. Japonya’daki düşük faizlerden borçlanarak yüksek faizli diğer ülke tahvillerine yatırım yapan (carry-trade) Japon yatırımcılar, ülkelerindeki faizlere göre ciddi oranda getiri elde ediyor. Dünyanın en yüksek ikinci bireysel tasarruf oranlarına sahip olunan Japonya’da, özellikle ev kadınları Avrupalı büyük bankaların hedef kitlesini oluşturuyor. Barclays gibi çok sayıda banka Türk Lirası cinsi tahvil çıkartarak japon bireysel yatırımcılara satıyor.
Kimonolu Japon ev kadınlarının artan Türkiye iştahı ile 2010’dan sonra 136 milyon dolar düzeyinde olan TL cinsinden bono satışı geçen yılın tamamında 3.6 milyar dolara kadar çıktı. Gelişmekte olan ülkeler arasında Bayan Watanabe’nin Türkiye’yi tercih etmesindeki en önemli etken, yüzde 6’ya yakın getiri sağlayan faiz ve 2011 başından bugüne kadar TL’nin yen karşısında yüzde 20’den fazla değer kazanmış olması.
Japon yatırımcılar Türk Lirası’nın yanında yine yüksek faiz veren Avustralya ve Brezilya para birimlerine bağlı tahvillere de yatırım yapıyor. Ancak daha önce ihraç edilen bazı tahvillerin vadelerinin dolması ve itfa miktarı kadar yeni ihraçların olmaması, zaten yüksek düzeyde olan Japon yatırımcıların talebini daha da yükseltiyor. Ayrıca Brezilya’nın sıcak paraya karşı aldığı önlemler de Brezilya Reali’ne yönelik yabancı ilgisinin bir miktar düşürmüş durumda. İşte bu nedenle Türk Lirası cinsi tahvillerin 2013 yılında da Japon yatırımcıların en gözde yatırım araçlarından biri olacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’nin makro ekonomik göstergelerinin diğer gelişmekte olan ülkelere oranla daha iyi seviyeyelerde olmadı da TL cinsi tahvilleri daha avantajlı hale getiriyor.
Düşük faizle borçlanıp Türk tahvili alıyorlar
Dünyanın en büyük ekonomilerinde resesyon korkusuyla faizleri tarihinin en düşük seviyelerinde tutmaları, yatırımcıların Türkiye gibi güvenli ve yüksek faiz veren ülke tahvillerine (uridashi) yönelmesine neden oluyor. Şu anda Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politika faizleri yüzde 0-0.2 aralığında bulunuyor. Dolayısıyla Japon yatırımcılar, Türkiye gibi görece olarak yüksek faiz veren ülke tahvillerine yatırım yapmayı tercih ediyor. Düşük faizden borçlanıp yüksek faiz veren ülke tahvillerini almak (carry-trade) Japon ev kadınlarının da en çok tercih ettiği yatırımların başında geliyor.
Parasal genişleme Türkiye’yi çekici yapar
Geçen yıl Kasım ayında Türkiye’nin kredi notunu ”yatırım yapılabilir” seviyeye yükselten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, ”Türkiye, kısa vadede, parasal genişlemenin etkisiyle, risk almak isteyen yatırımcılar için çekici bir ülke olacak” dedi.
Rawkins, 2013 yılında Orta ve Doğu Avrupa için temel risklerin düşük büyüme ve Avro Bölgesi’nin devam eden finansal sorunları olduğunu belirterek, öte yandan geçen yılın son çeyreğinde notu artırılan Türkiye’nin küresel parasal genişlemeden olumlu yönde etkilenebileceğini kaydetti.
Kimonolu kadının TL aşkı dinmiyor
Haberin Devamı