Kimonolu kadın geri döndü

Haberin Devamı

Durgunluk korkusuyla faizlerin neredeyse sıfıra indiği Japonya’da yatırımcıların TL tahvillere ilgisi alevlendi. Barclays 55 milyon TL’lik 3 yıl vadeli, Deutsche Bank ise 16 milyon TL’lik 5 yıllık TL cinsi tahvil ihracına çıktı. Tahvillerin büyük bölümü Japon bireysel yatırımcılara satıldı. Düşük faizden borçlanıp yüksek faiz veren ülke tahvillerini almak (carry-trade) Japon ev kadınlarının da en çok tercih ettiği yatırımların başında geliyor.

Avrupa’daki borç krizi nedeniyle yatırımcılar parasını nereye yatıracağı konusunda net bir karar vermezken Türk Lirası cinsi tahviller yine Japonların gözdesi haline geldi. Geçmiş yıllarda Japonya’daki düşük faizlerden borçlanarak yüksek faizli Türk tahvillerine yatırım yapan (carry-trade) yatırımcıların TL cinsi tahvillere ilgisi yeniden canlandı. Merkez Bankası’nın son uyguladığı para politikası sonrasında bono faizlerinin tekrar çift haneli rakamlara çıkması, Avrupalı bankaların TL cinsi tahvil ihraçlarının yeniden hareketlenmesine neden oldu.

Geçen hafta İngiltere’nin en büyük bankalarından Barclays, büyük bölümünü aralarında ev kadınlarının da olduğu Japon bireysel yatırımcılara satılmak üzere 52 milyon TL’lik 3 yıl vadeli tahvil ihracı başlattı. Talepler bu ayın sonuna kadar alınacak.

İlk gelen bilgiler, Japon yatırımcılardan yoğun ilgi olduğu yönünde. Tahvillerin ortalama getirisi yıllık yüzde 9 civarında.

Dünyanın en büyük ekonomilerinde resesyon korkusuyla faizleri tarihinin en düşük seviyelerinde tutmaları yatırımcıların Türkiye gibi güvenli ve yüksek faiz veren ülke tahvillerine yönelmesine neden oluyor. Şu anda Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politika faizleri yüzde 0-0.1 aralığında bulunuyor. Dolayısıyla Japon yatırımcılar, Türkiye, Brezilya ve Yeni Zelanda gibi görece olarak yüksek faiz veren ülke tahvillerine yatırım yapmayı tercih ediyor.

Türk Lirası tahvil ihracı yapan bir diğer banka ise Alman Deustsche Bank. 11 Ocak tarihinde Deustche Bank, yine büyük bölümü bireysel Japon yatırımcılar olmak üzere 5 yıl vadeli 16 milyon TL’lik tahvil ihracına çıktı. Bu tahvillere son teklif verme tarihi de yine 31 Ocak.

2005 yılı başında paradan 6 sıfırın atılmasıyla ihraç etmeye başlayan yabancı bankaların yaptığı TL cinsi tahvil ihraçlarının toplam tutarı 30 milyar TL seviyelerinde. 2005’ten bu yana vadesi dolan tahvil ihraçları da hesaba katıldığında yabancılar kurumlar 50 milyar TL’nin üzerinde TL cinsi tahvil ihraç etti.

Bahreynli Instrata Capital de Türkiye’yi radarına aldı

Türkiye son yıllarda özellikle Körfez sermayesinin gözdesi oldu. Her geçen gün yeni bir şirket Türkiye’ye yatırım yapmak için harekete geçtiğini açıklıyor.

Bu kervana son olarak Bahreyn merkezli Instrata Capital katıldı.

Şimdiye kadar 180 milyar dolar büyüklüğünde yatırıma imza atan Instrata Capital, Türkiye ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yatırım yapacak yeni bir fon oluşturma kararı verdi.

Dünyada özellikle enerji ve altyapı projelerine yatırım yapan Bahreyn merkezli Instrata Capital, kuracağı yeni fonla Türkiye’de de altyapı yatırımlarına ağır verecek.

Global ekonomik krizin faturası gençlere çıktı

ABD’de mortgage piyasasında başlayan ve tüm dünyaya sıçrayan global ekonomik krizin farklı bir evresi şu anda Avrupa’da yaşanıyor. Borç krizinin çözümü konusunda herkes endişeli bir bekleyiş içinde. 2008 yılından bu yana yaşanan çalkantının en kötü sonucu ise dünya genelinde artan işsizlik oranı. Ülkelerdeki işsizlik oranlarına bakıldığında krizin faturasını özellikle genç nüfus ödüyor. 24 yaşın altındakileri kapsayan genç nüfusta işsizlik bir çok ülkede yüzde 20’nin üzerinde. 2007-2011 dönemine bakıldığında genç nüfusta işsizlik oranının en fazla arttığı ülkeler borç krizinin pençesindeki ülkelerin olduğu görülüyor.

Bazı ülkelerdeki gençler daha şanslı

İspanya’da 2007 yılında yüzde 18.20 olan genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 45.77’ye tırmanmış durumda. Söz konusu oran Yunanistan’da yüzde 22.90’dan yüzde 41.35’e ulaştı. Krize rağmen ekonomik büyümesini sürdüren ülkelerdeki gençler diğerlerine göre daha şanslı. Türkiye, Brezilya ve Almanya’da genç nüfustaki işsizlik oranı kriz öncesi seviyelerinin üzerinde bulunuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR