Mehmet Emin Karamehmet... Son günlerin yine en çok konuşulan işadamı. Mehmet Kazancı ile Başkent Doğalgaz, Boğaziçi Elektrik Dağıtım (Bedaş), Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım (Ayedaş) ihalelerine toplam 6 milyar dolarla en yüksek teklifi verdi. Ortağı Kazancı ile arası açıldı. Kredi bulamadı, şirketleri devralamadı.
Eylül ayı başında Kuzey Irak’ta toplam 6 ayrı bölgede petrol arama ve çıkarma ruhsatı bulunan şirketi Genel Enerji’yi BP’nin eski CEO’su Tony Hayward’ın dünyanın en zengin ailelerinden Rothschild ile birlikte kurduğu Vallares Plc ile birleştirme anlaşmasına imza attı.
Show TV hariç tüm medya şirketlerinin yarısını Genel Enerji’deki ortağı Mehmet Sepil’e satmaya karar verdi.
Tüm bunlar yaşanırken Turkcell’deki yabancı ortakları ile de “iktidar savaşını” sürdürdü. Geçen hafta Uluslararası Ticaret Odası’na bağlı tahkim mahkemesinin Çukurova Holding’in TeliaSonera’ya 932 milyon dolar ve faizini ödemesi kararıyla şok oldu.
Mehmet Emin Karamehmet, şimdi de Nijerya’da yeni bir yatırıma hazırlanıyor. Çukurova Grubu’nun sahibi olduğu Türkiye’nin en büyük ticari araç üreticilerinden BMC, 60 milyon dolarlık yatırım ile Nijerya’da 6 ay içinde kamyon ve otobüs üreten fabrika kuracak. Nijeryalı ABG Group ve Nijerya Ulusal Petrol Şirketi (NNPC) ile birlikte gerçekleştirilecek bu yatırımla 2 yılda 3 bin 500 kamyon üretilmesi planlanıyor. Bu yatırımla ülkede 7 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.
Türkiye’de yerli otomobil üretiminin tartışıldığı şu günlerde yüzde 100 sermayeli bir Türk şirketinin Nijerya’da otomotiv yatırımına hazırlanması da oldukça dikkat çekici.
K. Irak’a ‘Fransız’ kalmamak için Türkiye’yi köprü yaptılar
Ziraat Bankası, Vakıfbank ve İş Bankası’ndan sonra Fransız BNP Paribas’nın yüzde 50 ortağı olan Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) da Kuzey Irak’ta şube açmaya hazırlandığını geçen hafta yazmıştık. Fransa-Belçika ortaklı Dexia’nın ana hissedarı olduğu Denizbank da şube açmak için Kuzey Irak’ı radarına aldığı söyleniyor. Arap Baharı’nın ardından bölgede pay kapmaya çalışan ABD’li şirketler ile Avrupalılar arasında ciddi bir savaş yaşandığı konuşuluyor. Öyle ki Fransız bankaları, ABD’nin Avrupa‘daki borç krizini bahane ederek “belden aşağı” vurmasından şikayetçi. ABD merkezli basın organlarında Fransız bankalarının kredi notlarının düşürülmesinin çok geniş yer aldığına dikkat çeken yetkililer, “ABD’de bankalar battığında konuyla ilgili haberler gazetelerde oldukça küçük yer alıyordu. Son dönemde yabancı bankaların Fransız bankalarına yönelik likidite musluklarını kapattıkları yönünde haberler yapıldı. Bu haberler doğru değildi. Ancak bu tür dedikodularla Fransız bankaları yıpratılmaya çalışılıyor” diyor.
Fransızlar, Kuzey Irak’a Türkiye’deki iştirakleri aracılığıyla adım atarak bu tür baskıların önüne geçmeye çalışıyor.
Yatırım dahileri İMKB’de halka arza hazırlanıyor
Avrupa’daki borç krizi nedeniyle uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanma halka arzlara da darbe vurmuş durumda.
İMKB’de gerçekleştirilen en son halka arz 29 Temmuz tarihinde yapılan Euro Kapital Yatırım Ortaklığı’nın halka arzı. Kalka arzlar hız kesse bile çok sayıda şirket borsaya gelebilmek için pusuda bekliyor. Hisselerini halka açmak için son hazırlıklıkları yapan şirketlerden biri de MTC Müşavirlik Danışmanlık. 1992 yılında kurulan MTC Müşavirlik Danışmanlık, halka açılmak amacıyla kayıtlı sermaye sistemine geçmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu.
MTC Müşavirlik’in yönetim kurulunda oldukça ilginç isimler var. Şirketin kurucusu olan Labeed Hamid, değişimi yönetmek, insan kaynaklarının etkin biçimde kullanımı, iş performansının artırılmasına yönelik dünyanın dört bir yanında çok sayıda seminer verdi ve kitaplar yazdı.
Şirketin bir diğer yönetim kurulu üyesi de dünyaca ünlü stratejist ve danışman Peter Fisk. Çalışma hayatına nükleer fizikçi olarak başlayan Fisk, British Airways, Coca-Cola, Marks&Spencer, Microsoft, Sainsbury ve Shell gibi dünyanın önde gelen şirketlerinde yönetici ve danışman olarak çalıştı. Fisk’in yazdığı İş Dehası adlı kitabı iş dünyasında çok ses getirdi. Bakalım yatırım dahilerinin halka arzı da ses getirecek mi?