Hazine’nin borçlanma vadesini uzatma stratejisi bankalara yaramış durumda. 2010’da 5 kez 6 ay vadeli bono ihraç eden Hazine, bu yıl sadece 1 tane 6 aylık bono sattı. Bu yılki en kısa vadeli borçlanma14 aylık. Kısa vadeli bonoların en önemli müşterisi ise yatırım fonları. B tipi likit fonlar, portföylerinin büyük bölümünü kısa vadeli bonolardan oluşturuyor. Hazine’nin kısa vadeli bono piyasasındaki etkisinin azalması, yatırım fonlarının banka bonoları ve şirketlerin finansman bonolarına hucüm etmesine neden oldu. Ancak yatırım fonları finansman bonolarından çok banka bonolarını tercih ediyor. Hazine’nin arzını azalttığı bir ortamda bankalar rahatlıkla “müşterisi hazır” kısa vadeli kaynak sağlar duruma geldi.
Öyleki yılbaşından bu yana 6.3 milyar dolarlık banka bonosu ihraç edildi.
Merkez Bankası’nın geçen hafta aldığı kararlar da tahvil piyasası için hayati öneme sahip. 3 yıldan uzun vadeli mevduatlarda zorunlu karşılık oranı yüzde 13’ten yüzde 5’e, 3 yıla kadar olanlarda yüzde 13’ten yüzde 8’e, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 13’ten yüzde 11’e çekildi.
Uzun vadeyi özendirmek amacıyla alınan bu kararlar, bankaları 2-3 yıl vadeli tahvil ihracı için cesaretlendirdi. Mevduatta ortalama vadenin 6 aydan kısa olduğu bir ortamda bankalar hem ucuza hem de daha uzun vadeli borçlanma imkanına kavuşacak. Yılsonuna kadar birkaç banka 2 yıl vadeli tahvil ihracı için atağa kalkabilir. Fakat bu tür uzun vadeli tahvil ihraçları banka bonolarında olduğu gibi milyar TL’lik büyüklüklere ulaşması şu aşamada zor gözüküyor. Bankalar “deneme” olarak görecekleri uzun vadeli tahvil ihraçlarının büyüklüğü 200-300 milyon TL’nin üzerine çıkması beklenmemeli.
Uzun vadeli banka tahvillerinin ihraçlarında 2012 yılı patlama yılı olabilir. Bankaların Hazine’ye oranla 1-2 puandaha yüksek faiz vermeleri yıllık getirilerin tek haneye indiği bir ortamda yatırımcıların dikkatini çekecektir.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P’nin Türkiye’nin yerel para cinsinden notunu “yatırım yapılabilir” seviyeye yükseltmesi, uzun vadeli TL cinsi banka tahvillerine yabancı ilgisini artırması bekleniyor.
Güçlü mali yapıları nedeniyle yabancı bankaların radarından çıkmayan Türk bankaları, çıkaracakları uzun vadeli tahvillerle yabancı yatırımcıların da radarına girecek gibi...
GE Capital, Garanti’de kalan hisselerini satmadı
Borsanın en fazla işlem gören hisselerinden biri olan Garanti Bankası ile ilgili her satış haberi hisselerde fiyat hareketini etkiliyor. Borsa kulislerinde, İMKB’de geçtiğimiz aylarda yaşanan düşüşlerde GE Capital’in Garanti Bankası’nda kalan hisselerini sattığı konuşuluyordu. GE Capital, Mayıs ayında 52.5 milyon Garanti hissesini satmak için Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) başvurmuştu.
Geçen hafta Garanti Yatırım ile ABD’li Cerberus arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının imza töreninde GE Türkiye CEO’su Kürşat Özkan’la karşılaştım. Özkan, “Garanti Bankası’nda kalan hisselerinizi sattınız mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hayır, satmadık. Eğer satarsak bunu kamuoyuyla paylaşırız.” Bu yanıtın üzerine Özkan’a, “Ama payınız yüzde 5’in altında. Açıklama zorunluluğunuz yok” dedim. Bunun üzerine Özkan, “Evet payımız yüzde 5’in altında ama biz açıklama yapacağız” dedi.
Garanti Bankası’ndaki hisselerini İspanyol BBVA’ya satan GE Capital’ın hâlâ bankada yüzde 2.25 payı bulunuyor.
GE Capital’in Türkiye’ye yönelik yeni yatırımlarıyla ilgili olarak ise Kürşat Özkan şu bilgiyi verdi: “Şu aşamada aktif olarak görüşmeler yaptığımız bir yatırım planımız bulunmuyor. GE Capital’ın Türkiye’ye ilgisi hep var. Bölgenin en çekici ekonomilerinden biri durumunda Türkiye.”
Şirket avcısı olan Paul Doany’den yeni bir yatırım
Haziran ayında Türk Telekom’dan ayrılan eski CEO Paul Doany, TIMAR Ventures adında girişim sermayesi fonuyla her geçen gün yeni bir yatırıma imza atıyor. Türkiye’nin ilk kurumsal girişim sermayesi fonu olan Golden Horn’un kurucusu ve Genel Müdürü olan Mehtap Mae Özkan ile birlikte TIMAR Ventures’ta kurucu ortak olan Doany, Türkiye ile Körfez Bölgesi’nde büyüme vaadeden şirketleri radarına aldı. Geçen ay Ürdün’de teknoloji şirketlerine yatırım yapmak için 1 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza atan TIMAR Ventures, şimdi de Ortadoğu’nun en önemli “mobil oyun” şirketlerinden Maysalward’a ortak oldu. 150 milyon dolarlık fona sahip olan TIMAR Ventures, Maysalward’a yapacağı finansal destekle şirketi daha da büyütmeyi hedefliyor.