Körfez’den çok sayıda yatırımcının talip olduğu Onur Air’in satışı yarışında ipi Enes Makina’nın kurucusu Kudret Tuncel göğüsledi. Gerekli izinlerin ardından Onur Air’in yüzde 51’i Kudret Tuncel’in olacak. Şirketin geri kalan yüzde 49’u ise Tuncel ile ticaret yaparken tanışan Dubai asıllı İngiliz vatandaşı Mahdi Shams’a devredilecek.
Türkiye’nin ilk özel havayolu şirketi olan Onur Air’in satışında mutlu sona iyice yaklaşıldı. VATAN’ın 27 Temmuz’da ‘Havada Onur Savaşı’ başlığı ile duyurduğu Onur Air’deki hisse satışında el sıkışan taraflar, yetkili kurumlardan izinleri bekliyor. Gerekli izinlerin 1 ay içinde alınabileceği ve hisse devrinin bu yıl içinde gerçekleşebileceği tahmin ediliyor.
Peki Onur Air’in yeni sahipleri kim?
Cankut Bağana’nın şirketteki hisselerini satışa çıkarmasının ardından çok sayıda yabancı şirket Onur Air ile ilgilendi. Onur Air’e talip olanların arasında Lübnan asıllı İngiliz bir işadamının olduğu, Katarlıların da şirketle ilgilendiği konuşuluyordu. Ancak gelinen noktada büyük bir sürpriz yaşandı. Rekabet Kurumu, Onur Air hisselerinin Kudret Tuncel, Mehdi Shams, Hüseyin Yavuz Baran, Mihran Aksak Uysal ve Dilay Akın’a devri konusunda kendilerine başvuru yapıldığını duyurdu.
Açıklamada, “Onur Air Taşımacılık’ın yüzde 7.2 hissesi ile Ten Tour Turizm’in yüzde 100 hissesi Kudret Tuncel, Mehdi Shams, Hüseyin Yavuz Baran, Dilay Akın, Mihran Aksak Uysal tarafından devralınacaktır” denildi.
Bu noktada şu bilgiyi vermekte fayda var. Onur Air’in 53 milyon TL’lik sermayesinin 49 milyon 183 bin TL’lik kısmı (yüzde 92.8) Cankut Bağana’nın sahibi olduğu Ten Tour’a ait. Dolayısıyla Ten Tour’un tamamını alan aynı zamanda Onur Air’in de sahibi oluyor.
Rekabet Kurumu’nun duyurusunun ardından Temmuz’da yazdığım haberin devamını yapmak için harekete geçtim. İnternette küçük bir araştırmadan sonra ilginç bir detay dikkatimi çekti. Hisseleri devralacak kişilerden Hüseyin Yavuz Baran, Mihran Aksak Uysal ve Dilay Akın Özgün Hukuk Bürosu’nda çalışıyordu. Özgün Hukuk Bürosu’nun internet sitesinde Mihran Aksak Uysal’ın ortak, Hüseyin Yavuz Baran’ın avukat, Dilay Akın’ın ise muhasebeci olarak şirkette görev yaptığı bilgisi yer alıyordu. Bunun üzerine şirket telefonundan Hüseyin Yavuz Baran’a ulaştım. VATAN’dan aradığımı söylememe rağmen biraz “sert” bir üslupla bana hangi “sıfatla” Onur Air’in satışı hakkında bilgi almak istediğimizi sordu. Onur Air’in havacılık sektörünün önemli oyuncularından biri olduğunu ve satışının herkesi ilgilendiren bir haber olduğunu belirttikten sonra Baran, “Evet hisse devri için Rekabet Kurumu’na başvurduk. Ama benim payım çok düşük. Bilgi almak için diğer isimleri arayın” dedi.
Aradığım konuya yakın çok sayıda kişinin ağzını bıçak açmıyordu. Hiç kimse hisse satışı ile ilgili konuşmak istemedi. Kulislerde konuşulan “yabancı” ilgisi nedeniyle dikkatimi Mehdi Shams’a çevirdim. Çünkü hukuk bürosunda çalışan 3 kişinin devralacağı hisseleri kısa bir süre sonra “asıl” sahiplerine devredecekleri yönünde bir bilgiye ulaştım.
İnternette Mehdi Shams adında çok sayıda kişi vardı. Ancak hiçbiri Onur Air’i alacak özelliklere sahip değildi.
Mehdi Shams hakkında araştırma yaparken hisse satışını yakından takip eden bir haber kaynağım çok önemli bir bilgi verdi: “Onur Air’in satışında kilit isim Kudret Tuncel. Çünkü büyük hissedar O olacak.” 1985 yılında kozmetik sanayii sektöründe aerosol, parfüm dolum ve kapatma makinalarının üretimine başlayan Enes Makina Sanayi’nin kurucusu Kudret Tuncel, izinlerin alınmasının ardından Onur Air’in yüzde 51’ine yani çoğunluk hissesine sahip olacak.
Hakkında bir türlü bilgiye ulaşamadığım diğer ortakla ilgili ise küçük bir harf hatası yapılmıştı. ‘Mehdi’ diye yazılan isim aslında ‘Mahdi’ olacaktı. Onur Air’in geri kalan yüzde 49’luk hissesi de izinlerin ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) asıllı İngiliz vatandaşı Mahdi Shams’a devredilecek. Homa Parsian adlı bir şirketi olan Mahdi Shams, çeşitli sektörlerde yatırım fırsatlarını değerlendiriyor.
Home Persian’ın ABD, İngiltere, Almanya, Dubai, Çin ve İran’da ofisi bulunuyor.
Ticaret yaparken tanışan Kudret Tuncel ve Mahdi Shams, Onur Air’i satın alarak çok önemli bir ortaklığa imza atmaya hazırlanıyor. Türkiye’deki ticaret hayatını çok iyi bilen Kudret Tuncel ile uluslararası deneyime sahip Mahdi Shams, havacılık sektörünü yeni bir heyecan getireceğe benziyor.
Vakıfbank’la sözleşmesi biten Acun rahat bir nefes aldı!
Geçen yıl Vakıfbank ile ‘reklam yüzü anlaşması yapan Acun Ilıcalı’nın Survivor’da ING Bank ürünlerini tanıtması sorun yaratmıştı. Vakıfbank’ın uyarısı üzerine Acun, programında ING Bank ürünlerini tanıtmayı bırakmıştı. Önceki akşam Yetenek Sizsiniz’de Acun’un yeniden ING Bank ürünlerini tanıttığını gördüm. Bunun üzerine aradığım Vakıfbank yetkilileri, Acun ile yaptıkları sözleşmenin sona erdiği bilgisini verdi. Sözleşmenin sona ermesiyle Acun, artık rahat rahat ING’nin tanıtımını yapabilecek.
Havadaki Onur’ savaşını Kudret Tuncel kazandı!
Haberin Devamı