Yastıkaltında hisse senedi tutanlar, eğer bu hisseleri 31 Aralık’a kadar Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirmezlerse tüm haklarını yitirecekler. Yani evdeki hisse senetlerinin kese kağıdından bir farkı kalmayacak ve yatırımcılar bu hisselerle ilgili hiçbir hak talep edemeyecek.
Yastıkaltında hisse senedi tutanlar için fazla zaman kalmadı. 31 Aralık’a kadar bu hisseleri Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirmeyen yatırımcılar, bu hisse senetleri üzerindeki tüm haklarını kaybedecekler. Yani 31 Aralık’tan sonra kese kağıdından farkı kalmayacak bu hisselerin.
Hisse senetleri borsada işlem gören 285 şirket, Kasım 2005’te kaydi sisteme geçmişti.
Kaydileştirme kısaca menkul kıymetlerin hak sahiplerinin adına açılan hesaplara aktarılması anlamına geliyor.
Kasım 2005’ten itibaren yatırımcılara ellerindeki hisseleri kaydileştirmeleri için 7 yıllık bir süre tanındı. Süre 31 Aralık’ta sora eriyor. Zamanın kısalmasını nedeniyle çok sayıda şirket ortaklarını bilgilendirmek amacıyla gazetelere ilan veriyor.
31 Aralık’a kadar elindeki fiziki sertifikaları kaydileştirmeyen yatırımcılar, artık şirkete ortak olamayacak ve ellerindeki sertifikalar sıfır değerinde olacak.
Kaydileştirilmeyen hisse senetleri 31 Aralık’tan sonra ihraçcı şirket üzerine intikal edilerek, bu şirketler tarafından 31 Mart 2013 tarihine kadar satılabilecek.
Peki süresinde kaydileştirilmediği için şirket tarafından satılacak bu paylardan elde edilen gelir kimin olacak?
3 ay içinde satılacak bu hisselerden elde edilecek gelir, şirketin mevcut tüm ortaklarının olacak.
Yatırımcıların kaydi sistemde hesaplarında izlenmeyen hisse senedi veya yatırım fonlarının hesaplarına aktarılması için ilgili ihraççı şirkete ya da yetkilendirdiği aracı kuruluşa başvurması gerekiyor. Bunun için ellerinde bulunan fiziki menkul kıymetler veya bunları temsil eden diğer bilgi ve belgeleri ihraççı şirkete ya da yetkilendirdiği aracı kuruluşa iletmesi şart.
Hisse senetlerinin nama ya da hamiline olması da bir farklılık yaratmıyor. İsten nama ister hamiline yazılı olsun tüm hisse senetlerinin süresi içinde kaydileştirilmesi zorunlu.
NOT: Hangi şirketlerin bu kapsamda olduğunu öğrenmek isteyen yatırımcılar mkk.com.tr internet adresinden ve MKK’nın 444 0 655 nolu çağrı merkezinden bilgi alabilir.
MKK: Hiçbir hakları kalmayacak
MKK Genel Müdürü Yakup Engincan, 31 Aralık’a kadar hisse senetlerini fiziken ellerinde bulunduran yatırımcıların bu hisselerini mutlaka kaydileştirmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Aksi halde 31 Aralık’tan itibaren bu hisselere ilişkin tüm haklarını yitirecekler. Söz konusu hisselerin yatırımcılar tarafından satılmaları mümkün olamayacak. Hisselerinyatırımcıların elinde herhangi bir değer ifade etmeyen kağıt haline dönüşmemesi için biran evvel kaydileştirilmeleri gerekiyor.”
İstediğiniz yatırım fonunu hisse senedi gibi alıp satabileceksiniz
Faizlerde yaşanan tarihi düşüş yatırım tercihlerinde de yeni bir dönemin kapılarını açacak. Benzer trendin yaşandığı ülke örneklerine bakıldığında, mevduat/bono faizlerinin yüzde 5-6’lara kalıcı şekilde inmesi özel portföy yönetim şirketlerine olan talebi artırmış. Çünkü çift haneli faizlerin olduğu günlerde pek de önemsenmeyen 1-2 puanlık ek getiriler artık “aranır” durumda.
Klasik yatırım araçlarıyla bu ek getirileri elde etmek çok kolay değil. Opsiyonlar, DCD’ler, varantlar ve turbo sertifikalar gibi “karmaşık” yatırım ürünleri tek haneli enflasyon ve faizlerin olduğu bir dönemde ön plana çıkıyor. Tek başlarına bu tür ürünlere yatırım yapmalarını sağlayacak deneyim ve bilgi birikimine sahip olmayan yatırımcılar da paralarını profesyonellere teslim ediyor.
Sermaye piyasalarının gelişimi için önemli adımlar atan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Cuma günü yine çok önemli bir karar açıkladı.
SPK, yatırım fonlarına ilişkin tebliğ değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu. Yapılan tebliğ değişikliği, özel portföy yönetim şirketlerinin hayalini kurduğu yatırım fonlarına serbest erişimin önünü açıyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk özel portföy yönetim şirketi olan Rhea Portföy’ün kurucusu Onur Takmak ve faaliyet iznini alan Perform Portföy’ün kurucusu Cem Yalçınkaya ile ayrı ayrı röportaj yapmıştım. Her ikisi de faizlerde gelinen seviyelerin özel portföy yönetim şirketlerinin büyümesinin önünü açacağı görüşünde. SPK Başkanı Vedat Akgiray da geçen hafta Meclis’te yaptığı sunumda benzer görüşleri paylaştı. Onur Takmak ve Cem Yalçınkaya, faizlerdeki düşüşün özel portföy yönetim şirketlerinin büyümesi için tek başına yeterli olmayacağı, çıkardıkları fonların bankalarda rahatlıkla alınıp satılması gerektiği görüşündelerdi.
İşte Cuma günü yayımlanan tebliğ değişikliğiyle, sektördeki tüm yatırım fonları aynı hisse senedi gibi rahatlıkla alıp satılabilecek. Bugüne kadar yatırımcılar sadece hesaplarının bulunduğu kurumun çıkardığı fonları tercih edebiliyordu. Son düzenlemeyle birlikte yatırımcılar getiri anlamında başarılı fonlara daha rahat yatırım yapabilecek.
Tebliğ değişikliğinde verilen bilgilere göre, yatırım fonlarının alınıp satılmasına olanak sağlayacak elektronik platformla ilgili İMKB ve Takasbank’ın yürüttüğü çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda. Konuyla ilgili mevzuat altyapısı da tamamlandı.
‘SPK’ya şapka çıkartıyorum’
Yeni düzenlemeden çok memnun olduklarını ifade eden Onur Takmak, “SPK’ya şapkamı çıkartıyorum. Yatırımcılar ve bağımsız portföy yönetim şirketleri lehine önemli bir adım. Yüksek performansa sahip ve bunu makul bir risk, getiri bileşimiyle gerçekleştiren fonların kendini diğerlerinden ayrıştırabilmesinin önü açılacak. Bu alanda neredeyse tümüyle banka şubeleri ile sınırlı kalan perakende dağıtım kanalı ise söz konusu platformun hayata geçirilmesiyle yeni bir boyut” dedi.
Dikkat! Hisse senediniz 1 ay sonra kese kağıdı olabilir
Haberin Devamı