BRICS’e karşı ‘Türkiye’li SAMI ülkeleri önerisi

Haberin Devamı

Ekonomi dünyasında ülkelerin baş harflerini kullanılarak yapılan akrostiş son yıllarda oldukça moda. 2001 yılında Goldman Sachs’tan Jim O’Neill’in ortaya attığı BRIC tabiri geçen süreçte dünya literatürüne yerleşti. O’Neill, Brezilya (Brasil), Rusya (Rusia), Hindistan (India) ve Çin (China) ülkelerinden oluşan BRIC ülkelerinin, yüksek büyüme potansiyelleri ile öne çıkacaklarını söyledi. Gerçekten de BRIC tabirinin kullanılmaya başlandığı 2001 yılından bu yana söz konusu 4 ülke dünya sıralamasında üst sıralara tırmanmayı başardı. 2010’da Güney Afrika’nın (South Africa) da eklenmesiyle BRIC, BRICS’e dönüştü. Akrostiş, Avrupa’daki borç krizinde de kullanıldı. Euro Bölgesi’ndeki en borçlu ülkelerin (Portekiz, İtalya, Yunanistan, İspanya) baş harflerinden oluşan ve ‘domuz’ anlamına gelen PIGS tabiri sıkça kullanılmaya başlandı. İlerleyen dönemde İrlanda da gruba dahil oldu PIIGS halini aldı.

CIVETS ve MINTS yaratıldı

Benzer yöntem, CIVETS de olduğu gibi ekonomik gelecekleri parlak Türkiye’nin içinde bulunduğu bazı ülkeler için de kullanıldı. Economist Intelligence Unit’in küresel tahmin bölümünün başındaki Robert Ward’ın 2009’da ortaya arttığı ve Kolombiya (Colombia), Endonezya (Indonesia), Vietnam, Mısır (Egypt), Türkiye (Turkey), Güney Afrika’dan (South Africa) oluşan CIVETS ülkelerinin genç nüfusu ve dinamik ekonomileri ile cazibe merkezi olacağı belirtildi.

Japonya gibi ihracatla büyüyen gelişmiş ekonomilerin daralan iç talebi aşmak için İngilizce’de naneyi çağrıştıran MINTS ülkelerine (Malezya, Endonezya, Nijerya, Türkiye ve Suudi Arabistan) yönelmeleri önerilmişti.

Son olarak aralarında Türkiye’nin de olduğu 4 İslam ülkesinin ekonomik ilişkilerini güçlendirmesi önerisi yapıldı. SAMI olarak adlandırılan Suudi Arabistan (Suudi Arabia), Ankara (Türkiye), Malezya (Malaysia) ve Endonezya’nın (Indonesia) BRICS gibi bir yapıyı oluşturabileceği belirtildi. Bu öneri ilk olarak geçen yıl Kuala Lumpur’da yapılan İslami Finans Forumu’ndan gündeme getirildi hatta SAMI başlığında bir forum yapıldı. Uluslararası haber ajansı Reuters’ın Küresel İslami Finans Bölümü’nün Başkanı Rushdi Siddiqui, SAMI ülkelerinin bir araya gelerek ilişkilerini güçlendirmelerini ve BRICS ülkelerinin de gündemine aldığı ‘ortak kalkınma bankası’ projesini hayata geçirebileceklerini söyledi. Nisan ayı başında yapılan Dünya Helal Forumu’nda SAMI ülkelerindeki gıda şirketlerinden oluşan SAMI Helal Gıda Endeksi hayata geçirildi.

Suudi Arabistan, Türkiye, Malezya ve Endonezya’nın SAMI projesi için adım atmasının ardından Nijerya, Pakistan ve Mısır’ın da işbirliğine dahil edilebileceği öneriliyor.

Şu anda İslam ülkelerinin ortağı olduğu İslam Kalkınma Bankası’nın varolduğu eleştirilerine ise verilen yanıt şu şekilde: “Hızlı büyüyen bir ekonomik topluluk için tek bir kalkınma bankası yetmez.”

***


İhlas Finans’tan yanıt var!

İhlas Finans’ın mudilere alacaklarına karşılık VizyonPark’tan alışveriş çeki ve sigorta poliçesi yapma seçeneği sunduğunu yazmıştım. İki yazının ardından İhlas Finans yetkilileri konuyla ilgili açıklama yaptı. Mudilerin ödemelerin geçen yıl Ağustos ayından itibaren yapılmadığı iddialarına İhlas Finans yetkilileri, “Ödemeler durmadı, devam ediyor” yanıtını verdi. VizyonPark’ta alış veriş önerisi getirmeleri konusunda ise yetkililer şunları söylüyor: “Bize çok sayıda mudi, ‘Oğlumuzu, kızımızı evlendireceğiz. Paraya ihtiyacımız var’ şeklinde taleple geliyor. Biz de onlara alacakları karşılığında VizyonPark’ta alışveriş yapabileceklerini söyledik. Öte yandan İhlas Grubu olarak yaptığımız Kristal Evleri projemizden de alacağı karşılığı ev sahibi olanlar var.”

“Ancak evlerin fiyatlarının pahalı olduğu yönünde eleştiriler var” sorusu üzerine İhlas Finans yetkilileri, evlerin prim yaptığını ve her etaptan ev alanların kazandığını ifade ediyor.

İhlas Finans yetkilileri, mudi sayısı ve kalan borçlarla ilgili rakamlar verdi. 2001 yılında toplam (cari hesap ve kar-zarar katılım hesapları) 222 bin 298 kişinin 675.6 milyon dolar ve 244.5 milyon euro alacağı olduğunu hatırlatan yetkililer, 31 Mart itibarıyla 20 bin 848 mudinin kaldığını ve bu kişilerin 116.5 milyon dolar ile 54.3 milyon euro alacağı bulunduğunu ifade ediyor. Yetkililere göre, tüm borçlar 2013 sonu 2014 başında tamamen kapatılacak.

DİĞER YENİ YAZILAR