Dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius, Avrupalı liderlerin ne yapılması gerektiği yönünde bir uzlaşmaya yavaş da olsa yaklaşmış olması nedeniyle Euro Bölgesi’ndeki borç krizinde en kötünün geride kaldığını söyledi. VATAN’a özel açıklamalarda bulunan Mobius, “Merkez bankalarının para bastığı bir ortamda yatırımcılar hisse senedine yatırım yaparak kendilerini enflasyona karşı koruyabilirler. Hisse senedinde alım yapmanın tam zamanı” dedi.
2011 yılı yatırımcılar için de iyisiyle kötüsüyle geride kaldı. Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin piyasalara damgasını vurduğu 2011’de altın yine en fazla getiri sağlayan yatırım aracı olurken tüm dünya genelinde çok sayıda hisse senedi yatırımcısı büyük hayal kırıklığı yaşadı. 2012 yılında da piyasaların ilk gündem maddesi
Avrupa’daki borç krizi olmaya devam edecek. Geçen yılı neredeyse krize çözüm bulmak için zirve yapmakla geçiren Avrupalı ülkelerin bundan sonra atacağı adımlar piyasaların seyrini de belirleyecek.
Avrupa’daki borç krizinde ‘en kötünün’ geride kalıp kalmadığı şu an yatırımcıların yanıtını öğrenmek istediği soruların başında geliyor. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı pazar olan Avrupa’da ekonomilerin geleceği cari açıkla mücadele açısından hayati öneme sahip.
Avrupa’da adımlar atılıyor
Tüm dünya genelinde yaklaşık 734 milyar dolarlık varlığı yöneten Franklin Templeton Fonu’nun gelişmekte olan ülkeler fonunun başındaki isim olan Mark Mobius, hem Avrupa hem de Türkiye ekonomisi ile ilgili beklentilerini VATAN’a değerlendirdi.
Mobius, 2011 yılında çözüm arayışı ile çok sayıda toplantı yapan Avrupa ülkelerinin biraz zaman alsa da krizi çözmek için gerekli adımları atmaya başladığını düşünüyor.
“Avrupa’daki borç krizinde en kötü geride kaldı” diyen Mobius, bunun nedenini şu cümlelerle özetliyor: “Avrupalı liderlerin ne yapılması gerektiği yönünde bir uzlaşmaya yavaş da olsa yaklaşmış olması, krizde en kötünün geride kaldığının kanıtı.”
Avrupalı liderler Aralık ayında yaptıkları toplantıda İngiltere’nin vetosuna rağmen mali kural ihlallerine karşı daha sert tedbirler üzerinde prensipte anlaşmışlardı. Mart ayında yapılacak zirvede plan kabul edilirse aşırı bütçe açığı veren ülkeleri AB Komisyonu’nun cezalandırma yetkisi olacak.
En büyük risk türev ürünler
2008’de ABD, şimdi de Avrupa ekonomilerinde yaşanan krizle birlikte tüm dikkatleri üzerine çeken türev ürünler Mark Mobius’a göre, global ekonominin önündeki en büyük risk. Mobius, “Bazı türev ürünler yatırımcılar açısından iyi kullanılsa da yüksek kaldıraçlı bu araçların büyümesi risklerin de artmasına neden oluyor. Dolayısıyla türev piyasasının büyümesi global ekonomik sistem için de riski büyütüyor” diyor.
Kriz öncesinde yatırım bankalarının 30-40 kat kaldıraç oranı kullandığı türev ürünlere yönelik yaptırımların 2012’de hızlanması bekleniyor. Sermayenizin 3-5 katı kadar kredi kullanarak yatırım yapma imkanını sağlayan türev ürünlerde kaldıraç oranlarının aşağıya çekilmesi bu yıl en çok tartışılacak konulardan biri olacak gibi.
Mark Mobius, piyasalardaki dalgalanmaların hiçbir zaman azalmayacağını söylüyor. Dünyada iletişim imkanlarının teknolojik gelişmeyle beraber artmasının piyasalardaki dalgalanmaların boyutunu artırdığına dikkat çeken Mobius, uluslararası sermaye akımlarının hızlanmasının da dalgalanmaları arttırdığını düşünüyor.
Paranızı tek bir varlığa yatırmayın, sabırlı olun
YENİ yılla beraber yatırım uzmanlara en çok şu soru soruluyor: “2012’de paramızı nereye yatıralım?” Gelen yanıtların neredeyse tamamı “Tek bir yatırım aracına yatırım yapmayın!” şeklinde.
Mark Mobius da yatırımlarda çeşitliliğin çok önemli olduğunu vurguluyor. “Paranızın hepsini tek bir yatırım aracına ya da ülkeye yatırmayın” diyen Mobius yatırımcılara şu tavsiyede bulunuyor: “Yatırım yaparken temel göstergelere bakın. Dalgalanmalarda panik yapmayın ve sabırlı olun. Yatırımda sabır çok önemli bir kriterdir.”
Enflasyondan korunmak için hisse senedi cazip
HEM ABD hem de Avrupa Merkez Bankası, krizden çıkabilmek için para basmaya devam ediyor. Son olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) ilk kez düzenlediği 3 aylık repo ihalesi ile bankalara 490 milyar euroluk kredi sağladı.
Ancak bankalar bu para ile bırakın zordaki ülke tahvillerini almak biribirlerine bile borç vermeyip ECB’de tutmayı tercih ediyor. Bu paraların ekonomiyi canlandıracak kanallara gitmemesi büyümeye ilişkin kaygıları canlı tutuyor.
Merkez bankalarının para basmalarının kaçınılmaz sonuçlarından biri de enflasyon. Mark Mobius, son yıllarda para arzının hızla arttığını ve yatırımcıların kendilerini enflasyondan korumak için doğru kararlar vermeleri gerektiğini belirtiyor. Hisse senedinin de enflasyondan korunmanın bir yolu olduğunun altını çizen Mobius, “Hisse senedi almanın tam zamanı” önerisinde bulunuyor.
Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinde bir azalma yok
Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam eden cari işlemler açığı 2011’de tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı. Ekonomi yönetimi cari açığı düşürmek için kredi büyümesi dahil peş peşe önlemler aldı, almaya devam ediyor. 2012 yılında hedef cari açığın milli gelire oranını yüzde 8’lere düşürmek. Cari açığın düşürülmesi kadar finansmanı da oldukça kritik. Mark Mobius, global ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinde bir azalma olmadığını belirterek “Türkiye, yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edecektir” yorumunu yapıyor.
Türkiye’de ne hükümet ne de Merkez Bankası tek bir yanlış yapmadı
Dünyada ilk kez ‘faiz koridoru’ politikasını hayata geçiren Merkez Bankası, yeni politikayı tam olarak anlatamaması nedeniyle yoğun eleştirilere mağruz kalıyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2011’de belirsizliği bilerek yarattıklarını ancak 2012’de iletişimin ve öngörülebilirliğin artırılacağını söyledi. Avrupa’daki borç krizinin patlak verdiği günden bu yana Türkiye’de hükümetin ve Merkez Bankası’nın herhangi bir yanlış yapıp yapmadığı sorusuna Mark Mobius şu yanıtı veriyor: “Kriz süresince diğer ülkelerin yapıp da Türkiye’nin yapmadığı tek bir yanlış bulamıyorum. Hem hükümet hem de Merkez Bankası doğru adımlar attı. Uzun vadeye baktığımda da Türkiye ekonomisi çok daha iyi yerlere geleceğini görüyorum. Türk ekonomisinin dinamikleri çok güçlü.”
Avrupa krizinde en kötü geride kaldı, hisse almanın tam zamanı
Haberin Devamı