Afrika kıtası Türk şirketleri için yeni cazibe merkezi durumunda. Bu yıl içinde Koç Holding’in sahibi olduğu Arçelik, Afrikalı Defy’i satın alarak bölgeye adım atan ilk büyük Türk şirketi oldu. Koç Holding’in ardından TAV Havalimanları Holding de Afrika’da yeni fırsatlar yakalamak için düğmeye bastı. TAV, Kenya ve Güney Afrika’da yeni yatırımlar için harekete geçti. Temmuz ayında Orta Afrika ülkesi Kenya’nın başkenti Nairobi’ye giden TAV CEO’su Sani Şener, Nairobi’de havalimanı işletmek için teklif vermeyi planladıklarını açıklamıştı. Bu yatırımların ardından sıra Türk bankalarına geldi. Afrika ülkelerinden Mali ve Benin’de banka kurmak için lisans başvurusunda bulunan Bank Asya, sürpriz yaparak başka bir ülkede faaliyete geçmek üzere. Bank Asya’nın önümüzdeki hafta faaliyete başlaması beklenen ülke Moritanya. Bank Asya ile İslam Kalkınma Bankası’nın (IDB) ortaklığı ile kurulan Islamic Bank of Mauritania (BIM), ülkenin 9’uncu bankası olacak. 3.5 milyon nüfusa sahip Moritanya’da şimdiye kadar 3 yabancı banka faaliyet gösteriyordu. 22 milyon dolar sermayesi bulunan Islamic Bank of Mauritania’nın yüzde 60’ı İslam Kalkınma Bankası’na yüzde 40’ı ise Bank Asya’ya ait.
Özellikle Maghreb ve Batı Afrika’da İslamı bankacılığa yeni bir soluk getirmesi beklenen BIM’in büyüme potansiyeli yüksek ve ülke ekonomisine katma değer sağlayacak yatırımları desteklemesi hedefleniyor.
Bank Asya’nın Afrika’daki yatırımlarının yanında Hindistan’da temsilcilik Erbil’de ise şube açma planı var.
Bu yılki halka arzlar hayal kırıklığı yarattı
İMKB ve SPK’nın önderliğinde hayata geçirilen halka arz seferberliği çok sayıda şirketi borsayla tanıştırdı. Uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların etkisiyle özellikle yılın ikinci yarısından itibaren halka arzla frene bastı. Ancak halka arzlar önümüzdeki günlerde yeniden canlanacak. Gentra Lojistik ve A.V.O.D Gıda’nın halka arzlarına sayılı günler kaldı. Fakat bu yıl borsada işlem görmeye başlayan şirketlerin hisse performanslarına bakıldığında yatırımcıların büyük hayal kırıklığına uğradıkları anlaşılıyor.
Yılbaşından bu yana 23 tane halka arz yapıldı ve şirketler toplam 812.4 milyon dolarlık kaynak sağladı. Bu halka arzlar arasında yatırımcısına para kazandıran hisse sayısı ise sadece 7. Dün itibarıyla hisse fiyatı halka arz fiyatının üzerinde olan şirketler şunlar: Saray Matbaacılık, Euro Kapital Yatırım Ortaklığı, Mataş Matbaacılık, İnfo Yatırım, Ericom, Hateks Tekstil ve Kron Telekom. Borsanın yeni şirketlerinin arzından hisse alan ve bu hisseleri hala tutan bazı yatırımcıların kayıpları yüzde 55’lere ulaşmış durumda. Halka arzlarda fiyatın “doğru” belirlenmesi hem şirketlerin prestiji hem de yatırımcıların borsa ile barışması anlamında hayati öneme sahip.
Afrika’nın ilk Türk bankası haftaya faaliyete geçiyor
Haberin Devamı