Garanti Bankası, dünyanın dört bir yanındaki emeklilik fonlarının cazibe merkezi haline geldi. Garanti Bankası hisselerine yatırım yapanlar arasında Los Angeles itfaiye ve polis emeklileri, Çin Sosyal Güvenlik Kurumu, ABD’li Asansör Sektörü çalışanları, Singapur Para Otoritesi, Kore Ulusal Emeklilik Servisi var.
Yılbaşından bu yana yüzde 20’ye yakın yükselen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yine tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti. Çünkü İMKB bu performansı ile dünya genelinde en hızlı artan borsaların başında geldi. Borsanın bu performansında yine endekste ağırlığı yüksek büyük banka hisseleri etkili oldu.
Birleşmiş Milletler gibi
Hem güçlü mali yapıları hem de yüksek özsermaye kârlılığı Türk bankacılık hisselerini yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi yapıyor. Geçen hafta Garanti Bankası, Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Genel Kurul’a ilişkin açıklanan Hazirun cetveli dünyanın dört bir yanından farklı özelliklerde çok sayıda yatırımcının Garanti Bankası’na ortak olduğunu gösteriyor. 25 sayfadan oluşan Haziran cetveline göre, Garanti Bankası hisselerine yatırım yapan çok ilginç kurumlar var. Yatırımcıların menşeine bakıldığında Garanti Bankası’nın ortakları arasında ilginç isimler var: ‘Birleşmiş Milletler’den hiç bir farkı yok. Abu Dhabi, Tayvan, ABD, Çin, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Brunei Sultanlığı...
ABD’li fonlar başı çekiyor
Garanti Bankası’na yatırım yapanlar arasında özellikle ülkelerin işçi ve emeklilik fonlarının ağırlıkta olduğu dikkat çekiyor. En fazla yatırım yapanların başında da ABD’li fonlar geliyor. Los Angeles İtfaiye ve Polis Emeklilileri Fonu, Massachusetts Devlet Okulu Emekli Öğretmenleri Fonu, ABD’li Ulusal Asansör Sektörü Emeklilik Fonu, Sağlık Sektörü Çalışanları Emeklilik Fonu, Florida Emeklilik Sistemi ve Kamu Çalışanları Emeklilik Fonu bunlardan bazıları.
Çin 400 bin hisse almış
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin de Garanti Bankası’na yatırım yapanlar arasında. Hazirun cetveline göre, Çin Sosyal Güvenlik Kurumu Fonu’nun portföyünde 400 bin adet Garanti Bankası hissesi bulunuyor. Güney Kore’nin Ulusal Emeklilik Sistemi, Yeni Zelanda Hükümeti Emeklilik Fonu, Tayvan İşçi Emeklileri Fonu, Brunei Yatırım Ajansı, Singapur Para Otoritesi... Garanti Bankası’nın diğer hissedarları arasında. Sadece kamu emeklilik fonları Garanti Bankası’nın ortağı değil. Çok sayıda şirket ve özel yatırım fonlarının portföylerinde Garanti Bankası hissesi var. ABD’li Fidelity ve Franklin Templeton, Avusturyalı Raiffeisen, İngiliz Aberdeen ve Hollandalı ING bu fonlardan sadece bazıları.
Pepsi, Ford, BP, British Airways ve IBM gibi dünyanın en büyük şirketlerinden emekli olan çalışanlar da Garanti Bankası’nın hisselerinde yükselişin sürmesini bekleyenlerden.
İşte Garanti Bankası hissedarlarından bazıları
- Abu Dhabi Emeklilik Fonu
- Teksas Emeklilik Sistemi
- Ford Emeklilik Fonu
- ABD’li Ulusal Asansör Sektörü Emeklilik Fonu
- Los Angeles İtfaiye ve Polis Emeklileri Sistemi
- Yeni Zelanda Emeklilik Fonu
- ABD Sağlık Sektörü Çalışanları Emeklilik Fonu
- Florida Emeklilik Sistemi
- Colarado Kamu Çalışanları
- Indiana Kamu Çalışanları Emeklilik Fonu
- Çin Sosyal Güvenlik Kurumu
- Singapur Para Otoritesi
- Kore Ulusal Emeklilik Servisi
- BP Emeklilik Fonu
- Brunei Yatırım Ajansı
- Illinois Öğretmen Emeklileri Fonu
- California Kamu Çalışanları Emeklilik Fonu
Sabancı, Akbank’ta ‘buyback’ mi yapacak?
CItIgroup’un Akbank’taki yüzde 20’lik payını yüzde 10’un altına düşürme kararının sonrasında gözler bu hisseleri kimin alacağına çevrildi. Akbank, Citi’nin hisse satış süreciyle ilgilenmek için Goldman Sachs’a yetki verdiğini açıklamasıyla piyasalarda ‘Sabancı Grubu, Citi’nin hisselerini geri alacak (buyback)’ iddiaları konuşulmaya başlandı. Ancak yetkililer, Goldman Sachs’ın yetkilendirilmesinin ‘buyback’ ile alakalı olmadığını belirtti. Bu açıklamaya rağmen piyasalarda Sabancı’nın hisse alabileceği ihtimali göz ardı edilmiyor. Şu anda en çok taraftar toplayan görüş, Sabancı’nın Citi’nin satışa çıkaracağı hisselerin tamamından ziyade daha düşük bir oranda hisseyi alabileceği ve hisse satış sürecini yakından takip etmek istediği yönünde.
İhlas Finans, çek-yat dışında sigorta poliçesiyle de ödeme yapıyor
İhlas Finans’ın alacakları için mudilerine “VizyonPark AVM’de alışveriş yapabilirsiniz” önerisi yapmasıyla ilgili yazımdan sonra çok sayıda geri dönüş aldım. Mudiler İhlas Grubu’nun medya, gayrimenkul gibi diğer sektörlerde yatırım yaptıklarını ve bu yatırımlar için finansman bulduklarını ifade ederek, “Yatırımlara var, bize yok” eleştirisinde bulunuyor. Gelen bir mail İhlas Finans’ın sadece alışveriş değil başka yöntemlerle de mudilerin alacaklarını ödemeye çalıştığına dikkat çekiyor. İsmi bende saklı olan kişi, İhlas Finans’ın barter brokerlık aracılığı ile piyasa borcu olan şirketlere ‘sigorta poliçelerinizi’ yapalım teklifi yaptıkları ve poliçe borçlarının İhlas Finans’tan alacaklara mahsup edildiğini söylüyor.
Anlatılana göre sistem şu şekilde işliyor: İhlas Sigorta her ne kadar satılsa da Grubun İhlas Sigorta Brokerlığı A.Ş. adından bir şirketi var. İhlas Finans’tan alacağı olan kurumlara, “Size sigorta yapalım, primlerinizi ödemeyin alacağınıza mahsup edelim” şeklinde öneride bulunuluyor. Alacaklarını bir türlü tahsil edemeyen bazı mudiler de bu teklife sıcak bakıyor. Ancak poliçe yaptıran mudilerin ortak şikayeti poliçelerin ‘uçuk’ fiyattan yapılması. Bu arada şunu belirtmekte fayda var. Mudilerden gelen eleştirilere yer verdiğimiz gibi İhlas Grubu yetkililerinden herhangi bir açıklama gelmesi halinde bu köşede yayımlayacağız...