Yeni bir yılı karşılarken içeceğimiz içkinin hem kaliteli hem de lezzetli olmasını isteriz. Bir zamanlar kaliteli denince akla ilk gelen içki ise konyaktı...
Yeni yıl gecesi yıl boyunca içtiğimiz içkilerden daha kaliteli içki içmek isteriz. Bir zamanlar kaliteli denilince akla ilk gelen içki, hatta belki de tek içki konyak idi. Küçüklüğümde konyak denilince gözümün önüne ellerinde balon şeklinde dev bardaklar tutan ve bardakların içindeki sıvıyı bardağın içinde çevirdikten sonra koklayıp, keyifle yudumlayan göbekli amcalar gelirdi. Konyağın rengi bana o zamanlar evimizdeki bazı mobilyaların rengi gibi geliyordu, ama sonra içki yazıları yazmaya başlayınca o rengin aslında kehribar diye tarif edilmesinin daha uygun olduğunu gördüm.
Konyağın Fransızların medarı iftiharı bir içki olduğuna bakmayın. Bordeaux yakınlarındaki Cognac kasabasının dışındaki yamaçlarda yetişen üzümlerin iki defa damıtılmasından bir brendi elde edildiğini keşfeden Hollandalılar olmuş. Brendi (Brandy) kelimesi de ‘yakılmış şarap’ anlamına gelen Hollandaca ‘brandwijn’ kelimesinden türemiştir. Ancak bir brendiyi, ‘Cognac’ olarak adlandırılabilmek için mutlaka Cognac kasabasının sınırları içinde üretilmiş olmalıdır. Bizim Tekel’in ürettiği Konyak adlı brendinin adının sonradan Fransızların itirazıyla Kanyak olarak değiştirilmesi ondandır.
18’inci yüzyılda popüler hale geldi
Konyağın mucidinin Hollandalılar olması Fransızlar için yeteri kadar utanç kaynağı değilmiş gibi, bu asil içkiyi dünyaya tanıtanlar da İngilizler. Konyak, Fransa’daki küçük kasabadan dünyaya 18’inci yüzyılda Londra’da çok popüler olması sayesinde yayılmıştır. Hennessy, Hine ve Martell gibi tanınmış konyak markaları da hep Britanya kökenlidir.
10 yıl meşe fıçıda dinlendiriliyor
En alt kategori olan sadece 2 yıl dinlendirilen konyaklara Very Superior, en az 4 yıl yıllandırılanlara ise Very Superior Old Pale adı verilir. 6 yılını meşe fıçılarda geçirmiş olan konyaklar Fransa’nın kahramanı Napoleon’un adıyla anılmaya hak kazanırlar. Ondan sonraki ve fiyat kalite performansı muhteşem olan konyak kategorisi XO (eXtraOrdinary) 10 yıl meşe fıçılarda dinlenmiş ve kadife yumuşaklığına kavuşmuştur. Konyak dünyasının devleri Hennessy, Martell, Remy Martin ve tanıtımını Napoleon’un konyağı olarak yapıp 3 büyüklere katılmayı başaran Courvoisier’dir. Bu prestijli markalardan ilk üçünün XO konyaklarını ülkemizde bulabilirsiniz.