Viskiler artık eski tadında değil

Bira ile viski üzerine yayınlanmış onlarca kitabı olan dünyanın en ünlü içki yazarlarından Michael Jackson geçen ay İstanbul’daydı

Haberin Devamı

Gusta buğday birası lansmanının ertesi günü bir öğlen yemeğinde Gusto dergisinin genel yayın yönetmeni Mehmet Yalçın ve onun tabiriyle “pirimiz-üstadımız” ile dört saati aşan bir süre bira ve viski konuştuk. Gusto dergisi bu vesileyle bu ayki kapak konusunu “yeni biralara merhaba” diyerek biralara ayırdı. Michael Jackson söyleşisi de derginin sayfalarını süslüyor.

Üstadı hazır yakalamışken dünyadaki en iyi biralar ve en iyi viskiler hangileri diye sormadan edemezdik. Birinci, ikinci diye sıralama yapmak istemeyince en iyi 5 hangileri diye sorduk. Ellerimizde Gusta bardakları olduğu için ilk önce biralardan başladık. Biraları en ilginç ülkelerin Belçika ile bu aralar Amerika olduğunu söyledi. Hatta Belçika’nın en iyi biralarını sayarken, hızını alamadı üstat, 10 biradan sonra durdurmak zorunda kaldık. Saydığı yirmiye yakın biradan bizde sadece bir tanesi bulunabildiği için isterseniz biz viskiler ile ilgili neler söyledi ona bakalım.

Jackson viski dünyasında özellikle ailelere ait malt viski damıtımevlerinin uluslararası içki devlerinin eline geçmiş olmasından rahatsız. Jackson’a göre eskiden her üretici yaptığı viski ile gurur duyar, viskisine saygı duyar, onunla oynamazdı. Oysa günümüzde özellikle harmanlanmış (blended) viskiler eskilerinin tadında ve kalitesinde değiller. Onun için de Jackson bütün ısrarlarımıza rağmen 5 tane bile blended viskiyi saymadı, saymamakta ısrar etti. Aslında ağzından bir tek Johnnie Walker Black Label çıkmıştı, ama sonra nedense ona Türkiye’de de bulunan Black Bottle’ı da ekledi.

Viski dünyasında son yıllarda meşe fıçılarda dinlendirilen malt viskilerin genellikle 12 yıl olan bu sürenin son birkaç yılını daha önce içinde başka içkilerin veya şarapların yıllandırıldığı fıçılarda geçirmeleri moda oldu. Böylece viskilerin o içkilerin fıçılarda bıraktıkları tat ve kokudan faydalanması isteniyor. Michael Jackson bu konuda çok muhafazakar değil, bunların ilginç denemeler olduğunu ve özellikle Port ve Madeira fıçılarının bazı viskilere olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Viskiseverler bu etkileri ülkemize de ithal edilen Glenmorangie’nin “Port wood finish” ve “Madeira wood finish” malt viskilerinde tadabilirler.

Jackson’un favorisi Türkiye’ye geliyor
Jackson bir zamanlar malt viskilere 100 üzerinden notlar verdiği Malt Whisky Companion adlı kitabıyla, Robert Parker’in şarap dünyasında estirdiği terörün bir benzerini viski dünyasında estirirdi. Ancak bize saydığı en iyi 5 malt viskinin arasında kitabının ilk basımında 95 ile en yüksek notu verdiği Lagavulin yoktu. “Ondan artık uzaklaştım” dedi, kafasını sallayarak: “Ben Islay maltlarını çok severim ve neredeyse her akşam yatmadan bir Islay maltı içerim. Ama artık en çok Ardbeg içiyorum.” Buna memnun olduğumu söyledim, ne de olsa artık Lagavulin bırakın bizim buralarda, Avrupa havalimanlarının Duty Free Shop’larında bile bulunmuyor. Size iyi bir haber vereyim, en iyi ada viskilerinin başında gelen ve üstat Jackson’un da “yeni” favorisi olduğunu öğrendiğimiz Ardbeg çok yakında Türkiye’ye ithal edilecekmiş. Adını duymak bile o muhteşem kokusunu buralara getirdi, kendisini de sabırla bekliyoruz. Michael Jackson’un en iyiler listesini için aklına gelen diğer bira ve viskileri ise ne yazık ki hâlâ sadece hayal etmekle yetiniyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR