Benim ilkbaharda en sevdiğim içkilerin başında beyaz şarap gelir. Gerçi son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi bizde de bir rose çılgınlığı başladı, ama bence daha rose için biraz erken. Onun için yazın gelmesini, sıcakların iyice bastırmasını, güneşin kızıllığının kadehimizin içindeki buz gibi şaraba yansımasını beklemelisiniz.
İlkbahar ise tam bir beyaz şarap mevsimidir. Daha sıcaklar çok bastırmamıştır, ama uzun bir kıştan sonra yüzünü tekrar göstermeye başlamış olan güneş yavaşça da olsa vücudumuzu ısıtmaya başlamıştır. İdeal senaryoda balkonunuzda veya varsa bahçenizde oturuyorsunuzdur. Etrafınızı yeni kesilmiş bir çimin eşsiz kokusu kaplamıştır. Elinizdeki kadehteki serin şaraptan çiçeksi kokular yükselmektedir.
Benim birkaç yıl öncesine kadar bu tablonun içinde görmeyi istediğim şarap nedense hep bir Avustralya Chardonnay’i oluyordu. Sonra bu takıntıdan kurtuldum. Bunda da itiraf etmeliyim ki bizim şaraplarımızın son yıllarda büyük bir aşama göstermelerinin büyük bir rolü oldu.
Yerli ve yabancı üzümlerden doğan tat
Geçen hafta ülkemizi ziyaret edip şaraplarımızı tadan Master of Wine’lardan bahsetmiştik. Dünyadaki önemli dergi ve gazetelerde şarap üzerine yazılar yazan bu şarap üstadları bu yıl şaraplarımızı pek bir beğenmiş olmalılar ki tam 24 şarabımıza “üstün karakter ve stile sahip olağanüstü şaraplar” anlamına gelen 90 ile 94 arasında puan verdiler.
Master of Wine tadımında en yüksek notu alan beyaz şarabımız 91 puan ile Kavaklıdere Cotes d ’Avanos Narince-Chardonnay 2010 oldu. Kavaklıdere’nin Kapadokya’daki bağlarının ürünü olan bu şarap yerli üzümler ile yabancı üzümlerin evliliğinin ne kadar mutlu bir sonuç doğurabileceğinin de adeta bir ispatı olmuş oldu. Beyaz şaraplar arasında 3. sırayı alan Karma Chardonnay-Narince de aynı yerli ve yabancı üzümlerin kupajı; kırmızı şaraplarda 93 puan ile bütün tadılan şaraplar arasında en yüksek puanı alan Doluca Karma Cabernet Sauvignon-Öküzgözü de böyle bir evliliğin ürünü.
Popülerleşen beyaz şaraplarda sınıfı geçti
Beyaz şaraplara dönecek olursak İstanbul’a gelip tadıma katılan 7 Master of Wine, en iyi Narince’miz olarak 89 puan ile Vinkara Mahzen Narince 2010’u seçti. Kavaklıdere Prestige Narince 2010 da üstadlardan aynı puanı almayı başardı. Chardonnay’lerde ilk sırayı 91 puan ile Küp Şarapçılık’ın Epic 2010 şarabı aldı. Onu izleyen Vinkara Mahzen 2010 işe Sarafin Chardonnay 2009, 88’er puan aldılar, ki bu da “özel nitelikli olağanüstü şaraplar” anlamına geliyor. Birkaç yıldır süratle popülerleşip birçoğumuzun hayatında Chardonnay’in yerini almaya başlayan Sauvignon Blanc’larda ise 4 şarap 87’şer puan aldı. Bunlardan Kavaklıdere Cotes d’Avanos Sauvignon Blanc 2011 ile Kavaklıdere Egeo Sauvignon Blanc 2011 birinciliği paylaşırken, onları Sarafin Sauvignon Blanc 2011 ile Sevilen İsabey 2011 üçüncü ve dördüncü olarak izlediler.
Hayatımızda neden daha çok yer vermediğimiz harika tatlı şaraplardan Kavaklıdere Tatlı Sert Narince 2000’de kendi kategorisinde 90 puan alarak Master of Wine’ların “bizce tatsanız iyi olur” dedikleri şaraplar arasında yer aldı. Başka çok ihmal ettiğimiz, daha doğrusu neredeyse sadece yılbaşı ve belirli kutlamalarda hatırladığımız köpüklü şaraplara gelince, onlardan haftaya bahsedeceğiz.
Çünkü onların da baloncuklarla dolu ışıl ışıl kadehleri tabiatın kıpır kıpır olduğu ilkbahara çok yakışıyorlar.
Gusto dergisi de bu yüzden olacak Nisan sayısında bir köpüren şarap tadımı yapmış. Bakalım Master of Wine’lardan en yüksek puanı alan köpüklü şarabımız Vinkara Yaşasın 2009, Gusto tadımcılarından
kaç puan almış?
Master of Wine Türk şarapları
tadımı en iyi 10 beyaz şarap
1) Kavaklıdere Cotes d’Avanos Narince-Chardonnay 2010 91 puan
2) Küp Epic Chardonnay 2010 91 puan
3) Doluca Karma Chardonnay-Narince 2009 89 puan
4) Arcadia Sauvignon Blanc-Narince 2011 89 puan
5) Prodom Misket 2011 89 puan
6) Kavaklıdere Prestige Narince 2010 89 puan
7) Doluca DLC Moskado 2011 88 puan
8) Sarafin Chardonnay 2009 88 puan
9) Sarafin Fume Blanc 2009 88 puan
10) Yazgan Emir 2011 88 puan
Üstün karaktere ve stile sahip Türk şarapları
Üstün Türk şarapları
Haberin Devamı