Türk şarabı üstadlardan tam not aldı

Hangi Türk şarabı kaç puan aldı, işte liste...

Haberin Devamı

Geçen sene bu zamanlardı. Doluca’nın Mürefte tesislerinde uzun bir masanın etrafında toplanmış şarap tadıyorduk. Yanımda oturan Oz Clarke kadehindeki DLC Sultaniye-Emir’den derin bir nefes aldıktan sonra gülümsedi, “harika armut kokularıyla bezenmiş çok keyifli bir şarap” diye mırıldanarak bir yudum aldı. Oz Clarke belki de şarap kadar bira da sevdiği için masanın etrafında oturan Master of Wine’lar, yani “şarap üstadları” arasında yazarınızın en severek izlediğiydi. Diğerleri, yani Oz ile beraber Tükiye’ye gelmiş olan dokuz Master of Wine dünyanın en önde gelen şarap uzmanları, şarap yazarlarıydı. Veritas tarafından organize edilen “Masters of Wine Weekend Istanbul” etkinliği çerçevesinde ülkemize gelmiş, şaraplarımızı tadıyorlardı.
Bizim dünyada sayıları neredeyse her biri ismen tanınacak kadar az olan bu şarap üstatları ile ilk tanışmamız 2009 yılında dünyanın en saygın gazetelerinden Financial Times’in şarap yazarı Jancis Robinson’un İstanbul’a gelmesiyle olmuştu. Jancis şaraplarımızı tatmış, notlar vermiş ve ülkesine dönünce de Financial Times’in pembe sayfalarında “Osmanlı Sultanları” başlıklı bir yazıyla şaraplarımızı övmüştü. Jancis Robinson’u İstanbul’a davet eden Veritas’ın sahibi Yunus Emre Kocabaşoğlu bunun üzerine bahsettiğim “Masters of Wine Weekend”i İstanbul etkinliğini düzenlemiş, ülkemizin şaraplarının dünyaca tanınmasına önemli bir katkıda bulunmuştu.
Mayıs başında ikincisi düzenlenen “Masters of Wine Weekend Istanbul”a Nick Adams, Joel Butler, Ned Goodwin, Tim Hanni, Peter McCombie ve Frank Smulders gibi tanınmış “Master of Wine”lar (MW) katıldılar. Kör tadımla, yani hangi şarabın hangisi olduğunu görmeden, bilmeden 190 adet Türk şarabını tattılar ve 100 üzerinden not verdiler. Pek tanımadıkları üzümlerden yapılmış şaraplara verdikleri notlardaki tutarlılık ve birbirlerinin notları arasındaki uyum oldukça başarılı bir tadıma işaret ediyordu.

Hangi Türk şarabı kaç puan aldı, işte liste...

* Beyaz şaraplarda en yüksek notu Oz Clarke’ı geçen yıl mis gibi armut kokularıyla mest eden DLC Sultaniye-Emir, 91 puan ile aldı.
n100 puanlık baremi kullanan Robert Parker 90 ile 95 puan arasındaki şarapları “outstanding”, yani “fevkalade, müstesna”, 80 ile 89 puanı ise “vasat üstü ile çok iyi arası” olarak tarif ediyor.
* Sarafin Savignon Blanc ile Kavaklıdere Cote d’Avanos Narince-Chardonnay de 90 puan almayı başaran “müstesna” beyaz şaraplarımız oldular.
* Son yıllarda pek severek tüketmeye başladığımız rose şaraplarımızdan 90 puan alabilen ne yazık ki olmazken birincilik 88 puan ile Turasan Roze’ye gitti.
* Yerli üzümlerden yapılan kırmızı şaraplarda Kavaklıdere Prestige Öküzgözü 91, Doluca Kav Tuğra Öküzgözü ise 90 puan ile ilk iki sırayı alırken, Master of Wine’ların iki senedir ismini telafuz etmekte zorluk çekmelerine rağmen Öküzgözü’nü sevdiklerini gösterdiler.
* Şarap üstatlarının dikkatini çeken başka bir üzümümüz olan Kalecik Karası’na yerinde, yani Kalecik’te yatırım yapan Vinkara’nın geçenlerdeki bir tadımlarında pek beğendiğimiz (henüz piyasada olmayan) Vinkara Mahzen Kalecik Karası’nın 2009 rekoltesi şarap üstadları tarafından da pek beğenilmiş olmalı ki tadımın en yüksek notu olan 92 puan ile ödüllendirildi.
* Master of Wine’larca 92 puana layık görülen ikinci şarap ise uluslararası üzümlerden yapılan kırmızı şaraplar kategorisinin birincisi Kavaklıdere Pendore Syrah oldu. Bu kategoride Büyülübağ Cabernet Sauvignon’un 91 puan ile ikinciliği sürpriz olmazken, Kavaklıdere Egeo Syrah, Pamukkale Nodus Shiraz ve Likya Syrah 90’ar puan alarak adeta Shiraz üzümünün topraklarımızı ne kadar sevdiğini kanıtladılar. Melen Manastır Tempranillo da 90 puan almayı başaran başka şarabımızdı.
* Kupaj kırmızı şaraplarda ise gene Kavaklıdere’nin bir şarabı, Vin-Art Kalecik Karası-Syrah 91 puan ile ilk sırayı alırken, Barbare Elegance, Kavaklıdere Egeo Cabernet Sauvignon-Merlot ve daha piyasaya verilmemiş olan Corvus Blend No.5 90 puan almayı başardılar.

Kısaca özetleyecek olursak, bir zamanlar şarap kitaplarından birkaç cümle ile geçiştirilen ülkemizin şarapları artık dünyanın en sözü dinlenen şarap üstadlarından bile geçer not almaya başladılar. Vinkara Kalecik Karası Yarı Tatlı ile Kavaklıdere Tatlı Ser Narince’nin aldığı 90 puanları da ekleyince tam 18 şarabımızın 90 ile 92 puan arası alarak “outstanding” diye tescillenmesi çok memnuniyet verici. Dünyanın en tanınmış şarap yazarlarından Hugh Johnson, The World Atlas of Wine kitabında “Türkiye dünyanın beşinci büyük üzüm üreticisi ama Türkler yetiştirdikleri üzümlerin sadece yüzde üçünden şarap yapıp kalan yüzde 97’sini yiyorlar” diye yazmıştı. Hugh’nun bu cümleyi değiştirmesinin vakti geldi galiba, artık şarabında iyisini yapıyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR