Otellerimiz son yıllarda uluslararası ödüllere doymaz oldu. İstanbul otelleriyle kendisinden bahsettirmeyi oldukça iyi başarıyor. Ancak restoranlarımız bazı önemli seyahat dergileri ile ciddi gazetelerin hafta sonu eklerindeki İstanbul eklerinde bahsedilmenin dışında, birkaç istisnayı saymazsak bu tip ödüllerden uzak kalıyorlardı. Geçen sene bu zamanlarda bir yazımda bu konuya değinmişim: “Bizim sık sık dünya gastronomi başkentleri arasında göstermeye çalıştığımız İstanbul’da Michelin yıldızı sayısı sıfır... Wine Spectator dergisinin her sene yayınladığı 3 bin 743 restoranlık ‘Best Restaurants for Winelovers’ listesini ise defalarca kontrol ettim, belki İstanbul’dan da bir restorana rastlarım diye, beyhude! Michelin yıldızı olmayan İstanbul’un Endonezya, Kazakistan, Lübnan, Umman, hatta Vietnam’dan bile restoranların bulunduğu ‘Best Restaurants for Winelovers’ listesinde de adı yoktu.”
Aradan bir yıl geçti ve sevinerek belirtmeliyim ki, son iki üç yıldır bıkmadan tekrarladığım bu yazıyı artık yazmama gerek yok. Çünkü Wine Spectator bu yılki “şarapseverler için en iyi restoranlar” listesini yayınladı ve bu yıki dünya çapında 3 bin 700 küsur restoranın arasında ülkemizden sadece Sunset değil, tam 3 tane restoran var. Darısı Michelin yıldızlarının başına diyeceğim, ama şimdilik hiç değilse Sunset, Mikla ve Ulus 29 kapılarına Wine Spectator’un “Award of Excellence” (Mükemellik ödülü) plaketini asabilecekler. Ülkemizi ziyaret edecek olan şarap meraklısı yabancılar da Wine Spectator’un listesine İstanbul’da nerede iyi şarap içebiliriz diye baktıklarında Sunset, Mikla ve Ulus 29’un adlarını görebilecekler. Wine Spectator’dan “Award of Excellence” alabilmek için şarap listenizde en azından yüz şarap olması, şarap listenizi destekleyebilecek büyüklükte bir “şarap mahzenini”zin bulunması ve şarap listenizin hem çeşitli ülke ve bölgelerin şarapları arasında bir dengeye sahip olması, hem de mönünüzle uyumlu olması gerekiyor. Yani bunu almak öyle bol şarap alalım, şarap listemiz zengin dursun demekle olmuyor, bilinçli olmak, bir de şarabı sevmek, bilmek gerekiyor. Onun için de bu ödülleri almayı başaran üç restoranımızın yıllardır kalitelerini, istikrarlarını korumayı başarmış olan Sunset, Mikla ve Ulus 29 olmasına şaşmamak gerekir.
Sunset, Mikla ve Ulus 29 mönüsüyle zor olanı başardı
Wine Spectator “şarapseverler için en iyi restoranlar” sıralamasını üç grupta yapıyor. Award of Excellence’den sonra gelen Best Award of Excellence için şarap listeniniz 400 şaraptan fazla şarabı içeriyor olması gerekiyor. Bunu bu yıl başarabilen restoran sayısı ise bütün dünyada sadece 833. Dünya çapında sadece 74 restoranın alabildiği Grand Award’ı ise ülkemizdeki ithalat ve vergilendirme şartları ile uzun bir süre hiçbir restoranımızın alamayacağını kabullenmek gerekir. Wine Spectator Grand Award, yani “Büyük Ödül” için şarap listenizde bin 500 farklı şarap olması gerekiyor. Bir de bu listeyi destekleyecek devasa bir şarap mahzeni. Grand Award sahibi restoranların arasında mahzenlerinde yüz binlerce şişe şarap bulunduran birçok restoran var. Bunlardan bazılarının şarap listeleri adeta birkaç ciltlik ansiklopedi gibi, yemeğe gelen müşterilen 5 bin, 6 bin, hatta 10 binin üstünde farklı şarap arasından seçim yapıyorlar.
Vergilerin bize oranla çok düşük olduğu ülkelerde bile birkaç bin şaraplık bir listenin ve yüz binlerce şişe şarabın ideal ısılarda korunduğu mahzenlerin maliyetini düşünecek olursak, bizdeki vergilerle bunun imkansız olduğunu görmek zor olmaz. Kaldı ki ülkemizdeki restoranlar şu anda başka sorunlarla uğraşıyorlar. Çok yazıldı, çizildi, ama bilmem farkında mısınız, Beyoğlu’nun ışıklarını söndürdüler.
Türk restoranları en iyi şarap restoranları listesinde
Tat farkları
Haberin Devamı