Şeker Bayramı için ikramlık likörler

Şeker Bayramı’nın yaklaşmasıyla “Bayramda likör ikram etmek diye bir gelenek var mıdır” tartışması başladı.

Haberin Devamı



Gusto dergisi Ekim sayısında “Rengarenk Yudumlar” başlığıyla bir likör tadımı yapmış ve Türkiye’de bulabileceğiniz ithal ve yerli likörleri tadım notlarıyla bir sıraya koymuş. Amaç “Bayramda likör içilir mi, içilmez mi”den çok, “hangi likör içilir” sorusuna bir cevap bulmak olmuş.

Gusto’daki tadıma göre Türkiye’de bulabileceğiniz en iyi likör Bailey’s. Katılmamak pek mümkün değil. 30 yıl kadar önce üç İrlandalı kafadarın icadı olan Bailey’s, İrlanda viskisi ile kremanın karışımı. Dünya çapında bir marka haline geldikten sonra milyonlarca dolar karşılığında dünyanın en büyük içki şirketi Diageo tarafından satın alınmış. Bailey’s belki de bütün likörler arasında ağızda en hoş tat bırakanıdır. Duty Free Shop’larda karamel ve naneli yeni çeşitleri de bulunabiliyor, ama doğrusu klasik Bailey’s yanında veya içinde hiçbir şey istemiyor.

Kokteyl sevenler için öneriler
İkinciliği yazarınızın da pek sevdiği Grand Marnier almış. Grand Marnier en renkli likörlerden biridir. Işıltılar saçan kehribar rengi ve konyağın arasından sıyrılıp damağınızı sıvayan turunç lezzetleri ile tek kelimeyle muhteşemdir. Paris’te sokak kenarlarındaki krepçilerde şekerli krepin üzerine serpiştirildiğinde kaç tane krep yiyebileceğinize şaşırmanıza neden olabilir. Grand Marnier, krepin dışında kek ve tatlıların içinde de kullanılır.
Bu ikiliyi bariz bir puan farkı geriden İtalyanların buram buram badem kokan Amaretto di Saronno’su izliyor. Dördüncü Sheridan’s ile beşinci kahve likörü Kahlua’yı listenin ilk Türk likörü Hare izliyor. Hare’nin krema ve Türk kahveli likörü bayram öncesi Mey İçki’nin likör sevenlere güzel bir sürprizi oldu. Gusto’nun Türkiye’deki en iyi likörler listesindeki en büyük sürpriz ise Fransızların ünlü portakal likörü Cointreau’nun ilk ona girememesi olmuş. Oysa Cointreau, tekila ve limon suyunu olağanüstü bir gayret ile dengelediği Margarita başta olmak üzere birçok kokteyli zenginleştirdiği gibi, birkaç buz tanesi ile kendi başına da keyifle içilebilecek bir likör. Ne var ki Gusto’nun tadımcıları öyle takdir etmişler.

13. sırada yer alan Malibu da ilk 10 arasında yer alamamış. Ama rom ve hindistan cevizi, daha doğrusu tropikal tatları ve kokteylleri sevenlerin vazgeçemediği Malibu bu sıralamadan pek etkilenmez. Daha önce tatmadıysanız, çeyrek ölçek Malibu, çeyrek ölçek beyaz rom ve yarım ölçek ananas suyunu bol buz ile karıştırıp yapabileceğiniz bir Barbancourt Haiti Punch, bu likörün nelere kadir olduğunu size gösterebilir.

Ama biz kokteyllere geçip konuyu dağıtmayalım. Zaten bayramda misafirlerine likör ikram etme geleneğini sürdürmek isteyenlerdenseniz, o zaman Gusto’nun sıralamasından ziyade, eskiden olduğu gibi ev yapımı bir vişne likörü veya Hare’nin nane ile ahududu gibi bildiğimiz tatlara sahip likörlerini tercih edebilirsiniz.







DİĞER YENİ YAZILAR