Rakı, viski ve kokteyller en doğru şekilde nasıl içilir?

İçkilerin nasıl içilmeleri gerektiği hakkında onları üretenler kadar, severek içenler tarafından yıllar, hatta bazı içkilerde yüzyıllar süren süreçler sonunda belirli adetler, alışkanlıklar, hatta kural ve ritüeller geliştirilmiştir

Haberin Devamı

Örneğin milli içkimiz rakı, sadece su ve buz ile servis edildiği halde tiryakileri tarafından servisi ile ilgili en çok ritüeli olan içkilerin başında gelir. Rakı sofrasında nasıl davranılması ve rakının nasıl içilmesi gerektiği hakkında neredeyse birkaç ciltlik kitap bile yazılabilir. Rakıcılar kadehe sırasıyla rakı, su ve en son olarak buz konulması konusunda ısrarcıdır. Ben rakı içtiğim zaman çok az veya hiç su koymayıp sadece buz tercih edenlerden olduğum için, garson su servisi yaparken kadehimin üstünü elimle kapatırım. Ancak ne var ki garsonlar rakıya kendisi kadar su koymayı bir alışkanlık haline getirmişlerdir. Onun için bir kimsenin su konmasını önlemek için rakı kadehini üstünü eliyle örtebileceğini düşünmediklerinden, sürahideki suyu elimin üstüne dökmekte bir sakınca görmezler. Bu adeta otomatiğe bağlanmış servis alışkanlıkları sizi ne yazık ki birçok restoranda sevdiğiniz bir içkiyi istediğiniz şekilde içmekten mahrum bırakabilir.
İçtiğiniz kokteyli
beğenmemekte serbestsiniz
Malt viskinin de servisi rakı kadar karmaşık olabilir. Ona rakının aksine sadece su ilave edilebilir, buzun malt viskinin kadehine bile yaklaştırılmaması gerekir. Malt viskiye konulan su iyi bir su olmalıdır ve oranının viskinin üçte birini pek geçmemesi gerekir. Malt viski su ilavesiyle içindeki parfümsü kokuları serbest bırakır, hafifleyen alkolün hakimiyeti ortadan kaybolur ve bunun neticesinde siz de burnunuzu kadehten ayırmak istemezsiniz. Ama bu su ilavesi şahsi bir seçimdir ve asla garson tarafından yapılmamalıdır. İyi bir restoranda malt viski sipariş ettiğinizde yanında küçük bir sürahide su gelmesi gerekir. Siz de viskininize istediğiniz takdirde, istediğiniz miktarda su ilave edebilmelisiniz. İyi restoranları diğerlerinden ayıran, iyi yemeğin yanı sıra bunun gibi detaylardır.
Bazı içkilerin servisinin ise tamamen barmene bırakılması gerekir. Örneğin kokteyller. Kokteyl deyip geçmeyin; iyi bir barmenin aynı bazı şefler ve ev kadınları gibi elinin lezzetli olması gerekir. Bazen küçük dokunuşlar kadehinizdeki içkinin tadında şaşılacak değişiklikler yapabilir. Kokteyl bardağın kenarına konduracağı süslerine kadar onu yapan barmenin eseridir. Klasikleşmiş kokteyllerin ana tarifleriyle oynamadığı ve kokteylin içine koyduğu içkilerde cimri davranmadığı sürece kokteylinizi hazırlayan barmene aynı yemeğinizi hazırlayan şefe karışmadığınız gibi, karışmamanız gerekir. İçtiğiniz kokteyli de, aynı yediğiniz yemek gibi beğenip beğenmemekte serbestsiniz, bunu şefe olduğu gibi barmene de söylemek hakkınızdır. Ama neticede kokteyli hazırlayan barmendir. Aslında bu hafta niyetim size anavatanı Küba yerine dünyanın güney ucundaki soğuk bir okyanusun kıyısındaki Cape Town’dan bir Mojito tarifi vermekti, ama yerimiz kalmadı. Onun için koloniyal dönemden kalma Mount Nelson Oteli’nin bahçesinde cin tonik içmenin neden hata olduğu ve bir restoranda 178 şarabın nasıl kadehte servis edildiği haftaya kaldı.

DİĞER YENİ YAZILAR