Bir de gene alışkanlıklarınızın esiri olup her yudum rakıdan sonra rakı kadehinin yanındaki su bardağından kocaman bir yudum da su alırsanız, içtiğiniz içki bir anda 11, bilemediniz 12 derecelik bir içki olur. O sırada karşınızda oturan ve size “rakı sert içkidir” diye katılmayıp kadehindeki beyaz şarabı yudumlamakta olan eşinizin içtiği içki ise 12-13 derece, yani sizin rakınızdan daha serttir.
Böylece rakının aslında sandığımız kadar maço bir içki olmadığını tespit ettiğimize göre, bir kadının kocasıyla yemek yerken kocasının şarabına eşlik etmeyip, benim sevgili eşimin sık sık yaptığı gibi rakı gibi daha hafif bir içkiyi tercih etmesine şaşırmamak gerekir. Çünkü ‘kadın kırmızı şarapta erkeğe eşlik eder’ diye bir kural yoktur, o masada kendi tatlı canının çektiğini içer. İçki seçme nedeninizin yemek seçme nedeninizden bir farkı olmaması gerekir. Yemek yerken nasıl sevdiğiniz yemekleri tercih ediyorsanız, içki içerken de bir içkiyi seçmenizin nedeni o içkinin tadını sevmeniz olmalıdır. Yemek ile içki uyumu üzerine birçok kural olduğu söylenirse de, bunları bir tabu haline getirmenin yararı yoktur. Neticede kuralları koyanlar genellikle belirli içkileri sevenlerdir ve bu kurallar konusunda lüzumsuz derecede fanatik olurlar.
Kebapla ne içilmesi gerektiği konusu buna iyi bir örnektir. İstanbullular kebapla 30 yıl kadar önce tanıştıklarından beri, balık lokantalarından alışık oldukları uzun meze sofralarını kebabın önüne koyuverdiler. Meze denilince ilk akla gelen rakı olduğuna göre, rakı bir anda kebap sofralarının gözdesi haline geldi. Ama rakılarını yudumlayarak yedikleri mezelerden sonra önlerine gelen bol baharatlı, acılı bir Adana kebabının yanına yoğun anason kokulu rakının ne kadar yakışıp yakışmadığını çözemediler. ‘Kırmızı ettir, yanında kırmızı şarap içelim’ diyecek oldular, kebapçılarda 25 derece civarında olan oda sıcaklığında ılık şaraplarını acılı kebaplarının yanında yudumlayınca bunaldılar. Zamanla Şiraz gibi baharlı şarapların bile kebabın yanına yakışmadığını gördüler.
Kebap aslında tek başına hakkı verilerek yenmesi gereken bir yemektir. Öncesinde birkaç mezeden tadımlık yenildikten sonra, yani meze sofrasında soğumadan, içindeki yağ donmadan, daha suyu üzerindeyken tadı çıkarılması gereken bir yemektir. Yanına en yakışacak içki ise buz gibi bir biradır. Acılı bir kebap yiyorsanız, içtiğiniz biranın renginin koyulaşmasında yarar vardır. Yanık karamelize arpa tadının kebabın baharatlarıyla uyumu muhteşem olur. ‘Kebapla bira mı olur’ diye hemen burun kıvırmayın, Almanlar’ın dediği gibi bira sıvı ekmektir, ekmekle, pideyle yediğiniz (nedense İskender kebabın dışındaki) her yemeğin yanına yakışır. Yeter ki denemeye hazır olun, lezzet dünyanızın sınırlarını başkalarının koymasına izin vermeyin.
Rakı maço bir içki değildir!
Hesap kolay: 45 derecelik rakınızın içine adettendir deyip aynı miktarda su ve buz koyduğunuzda rakınızın sertliği 22 dereceye iner.
Haberin Devamı