Tokyo’da çok soğuk bir gün, yağmur bardaktan boşanırcasına yağıyor, geceye doğru belli ki kara çevirecek. Hideo Yamaoka hızlı adımlarla önümüzde ilerliyor. Mehmet Yaşin ile bir şemsiyenin altına sığınmış onu takip etmeye çalışıyoruz. Dünyanın en efsanevi viski barlarından birisine gidiyoruz. Hava “viski soğuk havada yapılır ve soğuk havada içilir” diyen İskoçlar’a göre tam viski içme havası, ama içmeyi hayal ettiğimiz viskiler İskoç değil, Japon viskileri. Hideo nihayet bir binanın önünde durup “burası” diyince doğrusu karşımızda beklediğimiz gibi bir bar filan yoktu. Hideo gülümseyip bir binanın giriş kapısının yanında bodrum katına doğru inen merdivenleri gösterdi. Aşağıya inince karşımızda iki buçuk metre kadar genişlikte, beş altı metre uzunlukta bir oda çıktı. Onlarca viski barı bulunan Tokyo’nun en efsanevi viski barı Campbelltoun Loch burasıydı. Odanın ortasında boylu boyunca bir bar uzanıyordu. Barın arkasında tavana kadar uzanan dolap silme viski şişeleri ile doluydu. Tavan oldukça basıktı, ama bu görüntünün ihtişamını pek etkilemiyordu. Bar dolabından taşan viski şişeleri bar tezgâhının üstüne sıralanmışlardı. “Burada 300 çeşit malt viski bulunur” dedi hayatında 3 bin farklı viski tattığını söyleyen Hideo Yamaoka... Bir efsane viski barında bir efsane viskisever ile beraberdik, tabii ki “ne içelim” diye sorduk.
Dünyanın en iyi viskisi Yamazaki 1984
"Japon viskisi" diyip geçmeyin... Dünyanın belki de en ünlü viski dergisi Whisky Magazine’e göre 2011 yılında “Dünyanın en iyi malt viskisi” bir Japon maltı olan Yamazaki 1984, “Dünyanın en iyi viskisi” ise aynı 2010 yılında da olduğu gibi gene bir Japon viskisi olan 21 yıllık Hibiki idi. 20 yıllık Yoichi ise 2008 yılında aynı dergi tarafından “Dünyanın en iyi malt viskisi” seçilmişti. Campbelltoun Loch’un sahibi Nabuyuki Nakamura kısa boylu bir adamdı. Yıllarca Imperial Otel"in barında çalıştıktan sonra 1999 yılında burayı açmış. Daracık barında bar tezgahının üstündeki şişelerin arasında kah görünüp, kah kayboluyordu. Hideo ile kısaca konuştuktan sonra yüzlerce şişe arasından üç beş şişe seçip önümüze koydu. İlk yudumladığımız Yoichi 1989 muhteşem bir malt viski idi, hani derler ya “içtiklerimin en iyilerinden” diye, işte öyle bir malt viski. Neredeyse bir Islay maltını aratmayacak kadar isli, dengeli, damakta yoğun, çok lezzetli ve kalıcı.
Sonra gene Nikka Damıtımevi"nin bir malt viskisini, Miyagikyo 1989’u denedik. Hideo’nun özellikle önerdiği Ichiro’s Malt Hanyu da damaklarımızda hoş izler bıraktı, ama doğrusu Yoichi 1989 hepsinin üstünde kaldı.
Gecenin finalini Longmorn’la yaptım
Malt viskiseverler bir araya geldiklerinde konu ister istemez “en sevdiğin viski hangisi” sorusuna gelir. Hideo ile karşılıklı sevdiğimiz viskileri sayarken gözüm en sevdiğim İskoç maltlarından birisine takıldı. Bar tezgahının üstündeki şişelerin arasında adeta saklanmaya çalışıyordu Longmorn, ama onu gördüm, hem de bir 1969 idi. Bu kadar Japon maltından sonra Tokyo’da onu içmenin bu akşam için iyi bir final olacağını düşündüm. Nedenine gelince, onu da size anlatayım, ama neredeyse yüzyıl kadar geriye gitmemiz gerekecek. Masataka Taketsuru viski ile Birinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Glasgow Üniversitesi’nde okurken tanışmış. Sake üreten bir ailenin 25 yaşındaki oğluydu. Bir yandan okurken, bir yandan da viski damıtımevlerinde çalışan Masataka Taketsuru, bir İskoç ile evlenmiş. Parfüm hediye ederek evlenme teklif ettiği müstakbel eşi Rita, İskoçya hayranı Japon’un evlenme teklifine İskoçlar’ın milli şairi Robert Burns’den mısralarla cevap vermiş. Evlenen çift bir süre sonra Japonya’ya dönmüş. Taketsuru know-how’ını kullanıp Japon içki devi Suntory’e Yamazaki Damıtımevi"ni kurmuş. Birkaç yıl sonra ise sevgili İskoçya’sına çok benzettiği Japonya’nın en kuzeyindeki Hokkaido Adası"nda kendi damıtımevini kurmuş: "Nikka Yoichi." Longmorn’un hikâyemizdeki yeri ise, Japon viskisinin babasının kısa bir süre için de olsa, İskoçya’nın kuzeyindeki Speyside’ın bu ünlü damıtımevinde çalışmış olması. (Campbelltoun Loch, Matsui Building, 1-6-8, Yurakucho, Chiyoda-ku, Tokyo.)
Japon viskisi soğuk havada içilir
Haberin Devamı