Günbatımında aperitif keyfi

Biz akşam yemeğini geç yiyen milletlerdeniz

Haberin Devamı

Onun için genellikle akşam yemeğine gittiğimizde belki de günün en güzel zamanı olan günbatımını kaçırırız. Oysa günbatımı, gittiğiniz restoranda olsun, yolda uğradığınız başka bir yerde olsun, arkadaşlarınızla birlikte bir iştah açıcı içki, bir aperitif almak için ideal bir zamandır.
Aperitif kelimesi latince ’aperire’kelimesinden gelir ve ’açmak’demektir. Kelimenin Latince, ya da mirasçısı İtalyanca’dan gelmesine şaşmamak gerekir, çünkü aperitif keyfini çıkarmasının en iyi bilen onlardır. İspanyollar da gece saat 10’da yemek yemeden birkaç saat önce, akşamüstünden günbatımına uzanan saatlerde şerilerini içip tapas yerler, ama onların ki İtalyanların ki kadar tutkulu bir aperitif keyfi değil, daha karın doyurmaya yönelik bir faaliyettir. Herhangi bir vasat İtalyan şehrinin merkezindeki meydanlarda sıralanmış bar ve kafeler akşamüstleri aperitiflerini almakla meşgul şık hanımefendiler ve beyfendilerle dolar. İtalyanlar hâlâ şık giyinmekte ısrar eden az sayıdaki milletten biri oldukları için bu saatlerde bu meydanlarda, daha doğrusu piazza’larda göze çok hoş gelen bir manzaralar ortaya çıkar.
Aperitif denilince akla ilk önce vermutlar gelir. Vermutlar otlar, kökler ve baharatlarla tatlandırılmış şaraplardır. Martini ve Cinzano gibi ünlü İtalyan markalarının tatlı veya sek olanları ideal aperitiflerdir. Gene İtalyanların bizim buralarda da tekrar boy göstermeye başlayacan olan Campari’si de portakal suyu ile olsun, soda ile olsun, sıcak yaz günlerinde deniz kenarının içkisi olduğu kadar, batmakta olan güneşin denizi kadehinizdeki içkinin rengine boyadığı saatlerin içkisidir.
Martini, Campari hatta viski
Campari 19. yüzyılda Milanolu bir bar sahibi tarafından, vermutların en ünlüsü olan Martini ise aynı yıllarda Milano’nun komşusu Torino’da yaratılmışlar. İkisinin bir barmen tarafından aynı kadehte buluşturulması çok sürmemiş, eş miktarda Campari ve Martini Rosso’nun buz ve biraz soda ilavesi ile olan haline ilk başta Milano-Torino, sonra Amerikalı turistler tarafından çok sevilmesinden olacak Americano adı verilmiş. Americano’ya Campari ve vermut ile eş miktarda cin ilave edersiniz, kadehinize başka bir klasik kokteyl olan Negroni’yi koymuş olursunuz.
Vermuttan vazgeçtiğiniz, yani sadece cin ile vermutu karıştırdığınız taktirde en önemli kokteyllerden cin Martini ortaya çıkar ki, bu muhteşem bir aperatiftir. İyi bir Martini’de kullanacağınız vermut Martini Dry gibi sek olmalı ve asla cine hakim olmasına izin verilmemelidir. Winston Churchill ’vermut şişesini açıp kadehinin içindeki buz gibi cine uzaktan göstermek yeterlidir’derdi. Bizde ise aperitiften nedense korkulur, sorulduğu taktirde bir kadeh beyaz şarapla bu yükümlülükten kurtulmak istenir. Ama aperitif seçenekleriniz ne beyaz şarapla, ne de yukarıda bahsettiğim İtalyan aperitifleri ile sınırlı kalmamalıdır. Örneğin viski veya konyak seviyorsanız, sevdiğiniz içkiyi biraz tatlandırıp içmeyi deneyebilirsiniz. Viskinizi İskoçların viski likörü Drambuie ile karıştırıp kendinize bir Rusty Nail veya Bacardi Oro romunuzu portakal kokuları saçan konyak likörü Grand Marnier ile bol buzlu bir bardakta karıştırıp içinde bir portakal dilimi yüzen bir Ancient Mariner yapabilirsiniz. Bu serinlik de size yetmiyorsa, o zaman yazarınızın kanısınca en iyi aperitiflerin başında gelen buz gibi bir bardak birayı (yemekte şarap içecekseniz bile) deniyebilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR