Yani bugün bakkalınızdan alacağınız en ucuz İskoç viskisi bile en az 3 yıllıktır. Bu süre tanınmış markalarda 4 ile 5 yılı bulmaktadır. Meşe fıçılarda uyuyarak geçirdiği bu sürede viski olgunlaşır, yumuşar ve yavaşça o kehribara çalan nefis rengini alır. Viskinin meşe fıçılarda geçirdiği süre 12, 18 veya daha uzun yılları bulunca, bu tadında, içiminde, zerafetinde hemen farkedilir.
Ülkemizde alkollü içkilere uygulanan yüksek ÖTV sayesinde son yıllarda diğer içkiler gibi viskilerin de fiyatları çok yükselmişti. Buna bir de büyük firmaların Maliye ile vergi sorunları çıkınca, ithalatta neredeyse durma noktasına gelinmişti. Neyse ki bu aralar durum değişmeye başladı. Marketlerin rafları yine viskilerle dolmaya başladı. Son zamanlarda bir marketten bir şişe tanınmış marka viski aldıysanız, fiyatının 40 ile 45 YTL arasında olduğunu görmüşsünüzdür. Peki raflarda aldığınız şişenin yanında duran ve 12 yılını meşe fıçılarda sizin onları içeceğiniz günü bekleyerek geçirmiş olan lüks viskilerin fiyatlarına da göz attınız mı? Meşede geçen 8 senelik fazla sürenin bedelinin bu aralar sadece 10-15 YTL olduğuna dikkat ettiniz mi?
Bazı fiyatlar tahrik edici
“Blended”, yani harmanlanmış viskiler, 30 kadar malt viskinin başka tahıl viskileriyle belli oranlarda harmanlanması ile yapılır. Bir harmanın kalitesini içinde kullanılan malt viskilerin kalitesi ve onların birlikteliğini yaratan harmancının ustalığı belirler. Viski üreticileri genellikle daha iyi malt viskilerini lüks harmanları için saklarlar ve 12 veya 18 yıllık harmanlanmış viskileri için standart viskilerinden daha farklı formüller kullanırlar. Örneğin en tanınmış viski markalarının başında gelen Johnnie Walker’in standart ürünü Red Label’in harmanının kalbini Cardhu oluştururken, 12 yıllık Black Label’da çok kıymetli bir ada maltı olan Talisker yoğun olarak kullanılır. Bu yüzden de Black Label en iyi harmanlanmış viskilerin başında gelir.
Bizde nedense bu aralar 12 yıllık viskiler, 40-45 YTL’lik standart viskilerle karşılaştıracak olursak, tahrik edici fiyatlara satılıyorlar. Ballantine’s 12 yıllık marketlerde 55 YTL, Chivas Regal, Famous Grouse, J&B, Dewar’s ve Johnnie Walker Black Label gibi seçkin 12 yıllık viskiler ise 62-65 YTL arası fiyatlara alıcılarını bekliyorlar. Ama viskiseverler hâlâ, belki de “lüks” oldukları için onlardan adeta korkuyorlar. Oysa korkacaklarsa, daha yaşlı viskilerden korkmalılar. Çünkü 12 yıldan sonraki 6 yıla vereceğiniz para ise birden yükseliyor. Aradaki 15 yıllık Dimple 85 YTL ile fiyatta da tam araya sıkışmış. Aynı yaştaki J&B’nin fiyatı ise Johnnie Walker Gold Label gibi 18 yıllık viskiler gibi 110 YTL’nin üzerinde.
Bunlardan hangisini alalım diye sorarsanız, o soruyu geçen hafta Efes Pilsen’in yeni buğday birası Gusta’nın lansmanı için İstanbul’a gelen dünyanın en ünlü viski ve bira yazarı Michael Jackson’a Feriye lokantasındaki öğle yemeğinde “en iyi 5 harmanlanmış viski” şeklinde sordum. “Black Label” dedi. “Peki, başka” diye sordum, Gusta’sından bir yudum aldı, uzaklara daldı, “Boğaz ne kadar güzel” diye mırıldandı. Israr etmedim; kendi kendime “Acaba adama rakı mı içirseydik” diye sormakla yetindim.
En iyi “harmanlar”
İngiltere kanunlarına göre, bir viski şirketinin damıttığı içkiyi viski olarak satabilmesi için en az 3 yıl meşe fıçılarda dinlendirmesi gerekir.
Haberin Devamı