2006 yılında piyasaya sunulan 15 bin 500 kadar şarabın tadımının yapılması ve 100 üzerinden notlandırılması sonucunda ortaya çıkan bu Top 100 listesi, her sene şarapseverler tarafından merakla beklenir. Listedeki bazı şaraplar kendilerinden daha yüksek not almış şarapların üzerinde yer alabilirler, çünkü kriterler arasında şarapların fiyat-kalite performansları da önemli bir rol oynamaktadır. Wine Spectator’un 95 ile 100 arasında not verdiği şaraplar “klasik, büyük bir şarap” olarak nitelendiriliyor.
Bu yıl birinciliği bir İtalyan, daha doğrusu Toskana şarabı almış. Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2001 rekoltesi İtalyanlar’a 3’üncü birinciliklerini kazandırmışlardı. Wine Spectator daha önce 2001 yılında Ornellaia (1998 rekoltesi) ve 2000 yılında da Solaia (1997 rekoltesi) ile gene İtalyanlar’ı birinciliğe layık görmüştü.
Bu yılki listede 100 üstünden 100 almaya layık “perfekt” şarap yok. 98 puan alan Bordeaux’nun Chateau Lèoville Barton 2003, İstanbul Havalimanı’nın Duty Free Shop’unda bulunabiliyor. Dördüncü sırada yer alan Şili’nin nefis Cabarnet Sauvignon şarabı Don Melchor’un 2003 yılı rekoltesi ise ülkemizde ithal ediliyor. And Dağları eteklerindeki Maipo vadisinin tek bağ Cabernet Sauvignon şarabına yüzde 5 Cabernet Franc katılmasıyla ortaya çıkan Don Melchor, yüzde 14.5 alkolü ile oldukça güçlü, yoğun kırmızı orman meyveleri ile bezenmiş, deri kokusunu çağrıştıran tatlı bir burukluğa sahip. Bizdeki fiyatı 200 YTL’nin üzerinde, ama dünyanın en iyi şaraplarından birinden bahsettiğimizi unutmamak lazım. Don Melchor 2001 rekoltesi de Wine Spectator’un 2005 yılı Top 100 listesinde 4’üncü sıradaydı!
2006 yılının Top 100 litesindeki başka bir Şili şarabı ise 24’üncü sıradaki Almaviva. Baron Philippe de Rothschild ile Don Melchor’un üreticisi Concha y Toro ortaklığının ürünü bu çok prestijli Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ve Carmenere kupajı 18 ay meşe fıçılarda dinlendiriliyor. Yoğun gövdeli, dolgun bir şarap olan Almaviva oldukça baharlı. Wine Spectator’un Top 100 listesine giren 2003 rekoltesi Türkiye’ye ithal ediliyor ve fiyatı yüksek vergilerimiz sayesinde 300 YTL sınırını zorluyor. Bunların hepsi böyle pahalı mı derseniz, hayır, tatil nedeniyle yurt dışına uçacak olan okurlarımız İstanbul Havalimanı’nda Wine Spectator’un Top 100 listesine 64’üncü sıradan giren Avustralya’nın Jacob Creek Shiraz Reserve şarabının 2003 rekoltesini 15 euro gibi makul bir fiyata alabilirler.
TÜRKİYE’NİN EN İYİLERİ
Şarabın anayurdu diye böbürlendiğimiz yurdumuzdan Wine Spectator’un Top 100 listesine giren şarap bu yıl da ne yazık ki yok. Bizim en iyi şaraplarımız derseniz, onu da beş yıldır Gusto dergisi seçiyor. Gusto’nun artık gelenekselleşen yılın şarapları tadımında bu yıl 128 Türk şarabı arasından altın madalyaya layık görülenler beyazlarda üst üste 3’üncü yıl Sarafin Chardonnay, kırmızılarda ise Büyülübağ Cabernet Sauvignon 2005, Doluca Karma Gamay-Boğazkere 2002, Gülor Cabernet Sauvignon-Merlot 2004 ve Sarafin Cabernet Sauvignon 2003 oldular. Dünyanın en iyileri listelerine ne zaman gireceğimize gelince: Galatasaray’ın UEFA Kupası şampiyonluğunu nasıl yıllarca bekledik, Fenerbahçe’ninkini de hâlâ bekliyorsak, şarap konusunda da sabırlı olmamız gerekeceğe benziyor... İyi yıllar.
Dünyanın en iyi 10 şarabı
Amerika’nın ünlü şarap dergisi Wine Spectator her yıl olduğu gibi bu sene de dünyanın en iyi 100 şarabını kapsayan listesini yayınladı
Haberin Devamı