Biranın romantik mevsimi!

Ülkemizde bira yaz ayının içkisi olarak bilinse de bira kültürünün gelişmiş olduğu ülkelerde her mevsim içilen biralar farklı özellikleriyle birbirinden ayrılıyor.. İşte hafif bir yağmur eşliğinde dökülen yaprakları seyrederken yudumlanacak biralar...

Birkaç yıldır oldukça sıcak geçen Ekim ayı bu yıl nedense erken gelmiş bir kış gibi geçiyor. Havalar soğuyunca giyimimiz olduğu kadar, yiyip içtiklerimiz de değişir. Yazın pek aramadığımız yemekleri arar, yazın canımızın pek çekmediği içkileri yudumlamaya başlarız. Roze şarapların yerini kırmızı şaraplar almaya başlar, yemek sonrası dijestif olarak konyaklar, malt viskiler tekrar aklımıza gelmeye başlar. Hatta havaların soğumaya başlamasıyla içtiğimiz biralar bile değişebilir.

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Biranın romantik mevsimi

Şimdi biranın da mevsimi mi olurmuş diyeceksiniz. Birkaç yıl öncesine kadar, bira dünyamızın iki buçuk biradan müteşekkil olduğu yıllarda öyleydi. Bir tek sarışın lager biraları biliyorduk ve yaz kış onları içiyorduk. Oysa bira kültürünün gelişmiş olduğu ülkelerde insanlar yaz biralarından, kış biralarından bahsediyorlardı. Bira ithalatının serbest bırakılması ve büyük üreticilerimizin de bira ithal etmeye başlamalarıyla son birkaç yılda biz de lagerin dışındaki bira çeşitleriyle tanıştık ve bazılarını hemen sevdik. Bunların başında da Bavyera'nın dünyaca ünlü Weissbier diye bilinen buğday biraları geliyor.

Haberin Devamı

Biranın romantik mevsimi

ŞERBETÇİOTU BİRANIN ÖMRÜNÜ UZATTI

İthal edilen biralardan en sevdiklerimizden biri haline gelen başka bir tür de India Pale Ale'ler. India Pale Ale ilk olarak 18'inci yüzyılın sonlarında Londra’nın doğusunda George Hodgson adında bir bira üreticisi tarafından yapıldı. Adındaki “India”, yani Hindistan kelimesi biranın Hindistan’da değil, bu yeni sömürgelerinde yaşayan İngilizler için üretildiğini gösteriyordu. İngilizler o yıllarda sömürge imparatorlukları sayesinde gittikleri, yerleştikleri bu yeni ülkelere yaşamlarının ayrılmaz parçası olan kriket gibi sporları ve bira, cin gibi içkilileri götürüyorlardı. Ancak 19'uncu yüzyılın Hindistan’ı sıcak iklimi yüzünden bira yapmaya uygun değildi, onun için bira İngiltere’den ithal ediliyordu ve çoğu yolda ekşiyip ve bozuluyordu. India Pale Ale’lerin özelliği bu uzun deniz yolcuğuna dayanabilmeleri için nispeten yüksek alkollü ve birayı koruyucu etkisine inanıldığı için bol şerbetçiotu kullanılarak yapılmalarıydı. Şerbetçiotunu biraya verdiği acımtrak lezzet ve tazelik sevilince IPA sadece Hindistan’da değil, “pale”, yani o yılların koyu renkli biralarının aksine “soluk” rengi ile İngiltere’de de çok sevildi ve pub’lardaki bira muslukları arasında yerini aldı.

Haberin Devamı

TÜRKLER YILDA KİŞİ BAŞINA SADECE 11 LİTRE BİRA İÇİYOR

Almanya’nın Bavyera eyaleti 1200 bira üreticisiyle dünyanın en önemli bira merkezlerinin başında gelir. Ve biradan bu kadar anlayan Bavyera’da tüketilen biranın üçte biri buğday birasıdır. Tüketimin üçte biri deyince sakın küçümsemeyin, biz yılda kişi başına sadece 11 litre bira içerken, Bavyeralılar yılda ortalama 140 litre bira içiyorlar. Bundan 150 yıl kadar önce, Almanya’daki biraların bile hepsi koyu renkli olduğu zamanlarda, Bavyera’nın kraliyet ailesi halktan farklı olmak için kendilerine açık renkli buğday birası yaptırıp onu içerlermiş. Sonra lütfetmişler halkın da bu biralardan içmesine izin vermişler. İlk Weissbier ürtim iznini alan Schneider Weisse hâlâ üretiliyor ve en iyi buğday biralarının başında geliyor. Hele Aventinus adında 8 derecelik bir kızıla çalan bronz renkli bir buğday biraları var ki, bira Nirvana’sının tepelerinde bir yerde oturuyor. Ülkemizde Schneider Weisse ile dünyanın en eski bira üreticisi olduğu söylenen Weihenstephaner ve en tanınmış buğday biralarından Erdinger'i de içmek mümkün. Hatta Erdinger'i bir çok yerde fıçıdan da içebilirsiniz. Weissbier'ler rahat içimli, muz gibi tropikal meyvelerin kokularıyla bezenmiş lezzetli biralardır.

Haberin Devamı

Yaz aylarında iyi bir serinletici olabildikleri gibi bahar aylarında da çok aromatik yapılarıyla bira dünyamızı zenginleştirirler.

Biranın romantik mevsimi

DÖKÜLEN YAPRAKLARI SEYREDERKEN YUDUMLANACAK BİRALAR

Haberin Devamı

India Pale Ale'ler de çok aromatik biralardır. Acımtrak lezzetlerinin dışında yapımlarında kullanılan şerbetçiotundan aldıkları mango ve benzeri tropikal meyve kokuları ile damakta olduğu kadar burunda da iddialı biralardır. Salatalar, Hint ve Uzakdoğu yemekleri başta olmak üzere yemeklerle iyi uyum gösteren IPA'lardan Brooklyn East India Pale Ale ile Brewdog Punk IPA ülkemizde bulunabiliyor. Hepsi hafif bir yağmur eşliğinde dökülen yaprakları seyrederken yudumlanacak biralar.

Daha kış tam olarak gelmedi, onun için biraz daha kış birası diyebileceğimiz İngiliz Ale biralarını ve ülkenizde de Westmalle ve Chimay gibi harika örneklerini bulabildiğimiz Belçika'nın bira dünyasının en tepesinde oturan Trappist manastır biralarını bir kaç ay sonra yazarız. Ama siz bu bira zenginliğinde çekimser davranmayın ve lezzet dünyanızın sınırlarını zorlamaktan korkmayın, hoşunuza giden bir şeye rastlayabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR