Dünyanın en ünlü seyahat dergilerinden Conde Nast Traveller "Münih'i boşverin, bira içmek istiyorsanız Avrupa'daki şu şehirlere gidin" diye 10 şehirlik bir liste hazırlamış. Münih’i boşvermem ama listedeki şehirlere itirazım olmadı...
BAMBERG
Türkiye'de yılda kişi başına 11, Çek Cumhuriyeti ve Almanya gibi bira içme konusunda iddialı ülkelerde ise yılda kişi başına 120-130 litrelerde olan bira tüketimi, Nürnberg'in bir saat kuzeyindeki bu Bavyera kasabasında yılda kişi başına 300 litre, yani neredeyse günde bir litre! Bamberg, UNESCO koruması altında Ortaçağ'dan kalma biblo gibi bir kasaba. Bamberg'in Archt Schlenkerla gibi "Rauchbier" adı verilen isli biraları bira dünyasında kendi başlarına bir kategori olarak kabul ediliyorlar.
KÖLN
Köln'ün de aynı Düsseldorf gibi kendisine has bir birası vardır. Kölsch de Altbier gibi üstten fermante edilir, ama rengi açıktır. Şehrin dört bir yanında ahşap fıçılardan "Stange" adı verilen bizim rakı kadehlerine benzeyen bardaklara doldurularak servis edilir. Kölsch koruma altında bir biradır ve " satılabilmesi için AB kurallarına göre Köln'de yapılması şarttır. En ünlüleri kendi birahaneleri olan Früh ile Gaffel'dir.
LEİPZİG
Eski Doğu Almanya'nın en büyük şehirlerinden Leipzig o yıllarda Lokomotive Leipzig takımıyla tanınırdı. Lokomotive şimdi 6. Lig'de ama hala 3-5 bin seyirciye oynuyor. 2. Lig'den Bundesliga'ya çıkmaya çalışan Red Bull şehrin takımı olmayı daha başaramadığı gibi, destekçisi enerji şehrin içeceği olmayı başaramadı. Leipzig'de bira denilince de akla hemen şehrin kendine özgü ekşi ve hafif tuzlu tadı olan birası Gose geliyor. Gose içmek için en iyi yer ise Bayrischer Bahnhof'taki birahane.
BRÜKSEL
Belçika'nın başkenti dünyanın bira konusunda en ilginç şehirlerinden birisidir. Burada hala yüzyıllarca öncesinin metodlarıyla vahşi mayalar tarafından mayalanan biralar üretilir. Lambic adı verilen bu ekşi biralardan Cantillon'un Brüksel'deki fabrikasını gezmek mümkün. Şehir merkezindeki ünlü Mort Subite bu bira zengini ülkenin biralarından çeşitleri bulabileceğiniz çok ilginç bir birahane.
OBERPFALZ
Derginin tek bir şehir yerine birkaç köyü kapsayan tek önerisi Bavyera'nın Çek sınırındaki Oberpfalz bölgesindeki Windischeschenbach ve Neuhaus köyleriyle etraflarındaki birkaç köy. Buralarda asırlardır "Zoigl" diye bilinen bir bira yapılır ve içilir, meraklıları da dünyanın dört bir tarafından buraya bira tatmaya gelirler.
NAMUR
Belçika'daki Namur tam bir bira şehri. Etrafındaki manastırlardan Maredsous ve Leffe'nin keşişlerinin eski bira reçeteleriyle yapılan biralar bütün dünyada tanınıyor. Rochefort manastırı ise Trappist adıyla bilinen keşişlerin hala bira yapmaya devam ettikleri manastırlardan birisi. Namur ve çevresindeki köyler bira zenginliğini tatmak için ideal.
DÜSSELDORF
Almanya'nın en şık şehirlerinden Düsseldorf, Altstadt'ı, yani eski şehri kadar kendine has birası Altbier ile de ünlüdür. Altstadt'taki asırlık "Zum Uerige" Almanya'nın en tipik birahanelerinin başında gelir.
PİLSEN (PLZEN)
Çek Cumhuriyeti'nin Pilsen kenti 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve bir anda bütün dünyaya yayılan sarışın, alttan fermante, hafif acımtrak biralara adını veren kent. Pilsner Urquell'in fabrikası burada.
DUBLİN
Dublin'de Temple Bar diye bilinen bölgede çok sayıda pub'da litrelerce Guinness içilir. Şansınız varsa şehrin en eski pub'ı Brazen Head'da kendi aralarında İrlanda folk şarkıları çalıp söyleyen müşterilere rastlayabilirsiniz.
BİRAZ UZAK OLSA DA BURTON UPON TRENT
İngiltere'nin kuzeyindeki bu kasaba 18. yüzyıldan beri ülkenin bira başkenti olarak anılmıştır. Suyunun bira yapımı için çok uygun olduğu söylenir. Şehirdeki pub'larda İngilizlerin Ale biraları ahşap fıçılardan servis edilir. Gerçi Burton sadece bira içmeye gitmek için biraz uzak olsa da, ünlü biralarını Londra pub'larında bulmak mümkündür.