4Eğer hep aynı içkiyi, şarabı, birayı içmek gibi bir takıntınız yoksa, eliniz raftaki bu yeni simaya uzanmış olabilir. Fazla dikkat çekmeyen bir beyaz etiketin üzerinde, rüzgardan yatmış buğdayların üzerinden yükselen iri harflerle yazılmış bir marka: Gusta. Bir buğday birası, alışık olduğumuz biralardan oldukça farklı, zaten yapımında buğday maltı da kullanılıyor. Şişeyi açıp bardağa boşalttığınızda bardaktan yükselen alışık olmadığınız bir bira kokusunun yanısıra, Gusta’nın bulanıklığı hemen dikkatinizi çekecek. Bardaktaki bulanık birayı görüp sakın yudumlamaktan vazgeçmeyin. Üreticisi Gusta’nın etiketinde uyardığı gibi buğday biralarında bu normaldir, “Buğulu görüntüsü, içindeki mayasından ve üretim tekniğinden kaynaklanmaktadır.”
Buğday birası da nereden çıktı derseniz, gerçi Gusta’nın üreticisi Efes Pilsen de tüketiciyi bu konuda herhalde bilgilendirecek, ama madem bu yazıyı okumak zahmetinde bulunuyorsunuz, ben size biraz ön bilgi vereyim.
Almanya’nın Bavyera eyaleti 1200 bira üreticisiyle dünyanın en önemli bira merkezlerinin başında gelir. Ve biradan bu kadar anlayan Bavyera’da tüketilen biranın üçte biri buğday birası veya Almanca adıyla Weissbier’dir. Tüketimin üçte biri deyince sakın küçümsemeyin, Bavyeralılar yılda kişi başı ortalama 140 litre bira içiyorlar. Bu rakam bizde yılda sadece 11 litre kadardır. Bundan 150 yıl kadar öncesine Almanya’daki biraların bile hepsi koyu renkli olduğu zamanlarda, Bavyera’nın kraliyet ailesi halktan farklı olmak için kendilerine açık renkli buğday birası yaptırıp onu içerlermiş. Arpa ve buğdayın halka paylaştırılması kendi tekellerinde olduğu için halka bira yapma amaçlı buğday verdirmezlermiş. Sonra baskılara dayanamamış olmalılar ki 1859 yılında Georg Schneider adlı bir Münihli’ye Weissbier yapma izni vermişler. Schneider Weisse hala üretiliyor ve en iyi buğday biralarının başında geliyor. Hele Aventinus adında 8 derecelik bir kızıla çalan bronz renkli bir buğday biraları var ki, bira Nirvana’sının tepelerinde bir yerde oturuyor.
APERATİF OLARAK İÇİLİR
İşte gördüğünüz gibi, konu bira olunca, iş tarladaki buğdaylardan kraliyet ailelerinin sofralarına kadar uzanabiliyor. Onun için bardağınıza bir buğday birası, yani Weissbier koyduğunuz zaman bardağınızdaki bulanık biranın buğusunun arasından asaletini görmeyi deneyin, sonra tadın: Gusta bardağınızı burnunuza yaklaştırdığınızda adeta buğday ambarındaymışsınız gibi yoğun bir taze tahıl kokusu ile karşılaşıyorsunuz. Damakta limonsu bir ekşilik anında hoş bir bisküvi lezzeti ile dengeleniyor. Dengeli, lezzetli bir bira. Weissbier’ler iyi aperatif olurlar, aklınızda bulunmasında yarar var. Ülkemize daha önce Erdinger ve Franziskaner gibi Bavyera’nın en iyi Weissbier’lerinden ikisi ithal edilmişti. Hatta Franziskaner’i hala bazı yerlerde bulabilirsiniz. Ne yazık ki ya tanıtılamadılar, ya da tüketiciyi bulanıklığı hakkında uyaramadılar, neticede sınırlı bira dünyamızda bile kendilerine yer bulamadılar. Aynı tutuculuğu Gusta’ya göstermeyelim derim. Lezzet dünyanızın sınırlarını zorlamaktan korkmayın, hoşunuza giden bir şeye rastlayabilirsiniz.
Alternatif bir bira denemek isteyenlere: Gusta
Bu aralar marketlerin raflarında yeni bir biraya rastlayabilirsiniz
Haberin Devamı