Almanya’nın koyu renkli biraları

Bazı biralar ile ilgili söylenecek tek söz bile bulamazken, bazıları hakkında kitap bile yazabilirim demişti Michael Jackson.

Haberin Devamı

Onlarca kitap ve yüzlerce yazı ile bira dünyasının zenginliğini önümüze seren “bira avcısı”nın ölüm haberini aldığımızda yeme içme yazarlarından oluşan bir grup, Almanya’nın Bamberg kentinde Aecht Schlenkerla birahanesinde aynı adı taşıyan efsanevi isli birayı yudumluyorduk. Aecht Schlenkerla, Michael Jackson’un “hakkında kitap bile yazabilirim” dediği biralardan birisiydi. Schlenkerla 1678 yılından beri Bamberg’de üretiliyor. Rauchbier, yani isli bira denilmesinin nedeni, maltın kurutulmasında yakılan odunun kokusunun biraya sinmesi. Lagavulin ve Laphroaig gibi yoğun is kokulu ada malt viskilerini andıran bir kokusu, malt ve şerbetçiotu tadının karamel aromalarının arasından sıyrıldığı yoğun lezzeti var. İlk içildiğinde yadırgansa bile, bu kestane rengindeki bira, aynı ada malt viskileri gibi şans verilince ikinci bardakta kendisini sevdiriyor. Bamberg dünyanın en çok bira içilen şehri olmalı. Türkiye’de kişi başına yılda 11 litre olan bira tüketimi, Almanya’da 120, Bamberg ve civarında ise 300 litre, yani neredeyse kişi başına günde bir litreye yakın.

464 yıllık lezzet
Bamberg’e Weimar’dan gelmiştik. Goethe’nin, Schiller’in şehri Weimar’ın yakınlarındaki Bad Köstritz kasabası da siyah birasıyla ünlü. Schwarzbier, yani siyah bira, diğer esmer biralara benzemiyor ve kendi başına bir bira kategorisi olarak kabul ediliyor. 1543 yılından beri üretilen Köstritzer, Alman İmparatorluğu zamanında asiller tarafından tercih edilen bir biraydı. Doğu Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyet bloğunun kontrolüne geçince, devletleştirilip sıradan bir bira halini almış. Almanya’nın tekrar birleşmesinden sonra ülkenin en prestijli markalarından Bitburger, bu nevi şahsına münhasır biraya kıyamamış olmalı ki, Köstritzer’i satın alıp savaş öncesindeki kalitesinde üretmeye başlamış. Zarif bir şerbetçiotu burukluğunun önünde bitter çikolata ve yanık arpa kokuları dikkat çekiyor. Çok rahat içimli, lezzetli bir bira. Ancak ne yazık ki, Bitburger ülkemize ithal edilmesine rağmen aynı şirketin birası olan Köstritzer nedense edilmiyor.

Başka bir bira yazarı Tim Webb eskiden sadece ale içip, lager biraları içmediğini itiraf ettikten sonra ekliyor: “Köstritzer ve Schlenkerla gibi biralar bana fikrimi değiştirtti.” Gerçekten de bu tarz biralar, bazen küçümsenen bira dünyasının aslında ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Bad Köstritz ve Weimar, Leipzig’e, Bamberg ise Nürnberg’e sadece bir saatlik mesafedeler. Almanya nedense turistik seyahatler için pek aklımıza gelmeyen bir ülke. Oysa Ortaçağ’dan kalma adeta peri masallarının sayfalarından fırlamış çok iyi korunmuş kentleri, muhteşem bir kültür mirası, dünyanın en iyi beyaz şaraplarından bazıları ve birbirinden lezzetli binden fazla bira ile size tat farkları yaşatabilecek iyi bir uzun hafta sonu tatili alternatifi.

DİĞER YENİ YAZILAR