SORU: 1- Cuma namazında kılınan zuhr-i ahir namazı için “Öğle namazının ilk sünneti veya farzı gibi kılınır” deniyor. Öğle namazının farzı gibi kılarsam kamet getirmem gerekir mi? Kamet getirince tesbihat ve dualara yetişemiyorum. 2- Bir yerde “Sabah ve ikindi namazı kılındıktan sonra kaza namazı kılınmaz” diye okumuştum. Ben de öğle, akşam, yatsı namazlarını kıldıktan sonra kılabildiğim kadar kaza namazı kılıyor sonra tesbihat ve duaları yapıyorum. Yoksa vakit namazını kılıp tesbihat ve dualardan sonra ayrıca kaza namazlarını mı kılmam gerekiryor? (H. Nurlu)
CEVAP: 1- Cuma namazını kılan için artık öğle namazı yoktur. Zuhr, öğle demektir. Zuhr-i ahir değil, zuhr-i ahar’dır. Zuhr-i ahar, başka öğle anlamına gelir. Cuma namazının kabulünden kuşkulananlar böyle bir uyduruk namaz ortaya attılar. Bu, Peygamberimizin sünnetine aykırıdır. Ne farzdır, ne sünnettir. Bu namazı kılmak değil, kılmamak sünnettir. Cuma namazı iki rekâttır. Ardından isterseniz iki, isterseniz dört rekât sünnet kılın. Sünnetlerin her rekâtında Fatiha’dan sonra sure veya ayet okunur. Ondan sonra istediğiniz kadar iki veya dört rekât namaz kılın. Sünnet, müstehab demeye gerek yok. Tekbir alıp namaza durun. İki kılın, dört kılın. Size bağlı. Ne kadar çok kılarsanız o kadar sevap alırsınız. Ama zuhr-i ahar diye bir namaz yok.
2- Kasten namaz kılmayanın, kasten oruç tutmayanın kazası yoktur. Çünkü kasten namaz kılmayan insan kültür itibariyle Müslüman’dır ama eylemli İslâm’a geçmemiştir. Kur’ân’ın anlatımına göre böyledir. Şimdi namaza başlamış olan kimse, yeni eylemli İslâm’a girmiş olur. Yeni Müslüman olan kimseden önceki zamanlarda yapmadığı ibadetleri yapması istenmez. Hadise göre İslâm, daha önceki günahları siler. Ömrünün bir zamanında namaza başlayan kimse, önceki namazları ve oruçları için Allah’tan af dileyecek tövbe istiğfar edecek. Düzenli namazını kılacak. Ama soğuk, yolculuk, hastalık gibi bir sebeplerle 1-2 günlük veya 3-5 vakitlik namaz kılamamış ise o kimse önce kılamadığı namazları sırasıyla kılacak. Mesela iki gün öncesinden itibaren önce sabah namazını, ardından öğle, ikindi, akşam, yatsı, sonra ikinci gününün namazlarını sırayla kılacak. Daha sonra içinde bulunduğu vaktin namazını kılacak. Bu, aslında kaza değil, cemdir. Zorunluluk dolayısıyla cemdir. Peygamberimizin uygulaması böyledir. Tesbihat da namazın aslı değildir. Yapılırsa güzel, yapılmazsa namaz tamamdır.
Zuhr-i ahar ve kaza namazı
Haberin Devamı