Zorunluluk yoksa kürtaj haram mı?

Bir okurum, zorunlu bir sebep olmadan, çalıştığı yerde istenmeyeceği düşüncesiyle çocuğunu kürtajla aldırdığını, sonra pişman olduğunu, vicdan azabı çektiğini, bunun tevbesinin olup olmadığını soruyor

Haberin Devamı

Bir okurum, zorunlu bir sebep olmadan, çalıştığı yerde istenmeyeceği düşüncesiyle çocuğunu kürtajla aldırdığını, sonra pişman olduğunu, vicdan azabı çektiğini, bunun tevbesinin olup olmadığını soruyor. Elbette zorunlu bir sebep olmadan döllenmiş bir çocuğu aldırmak doğru değildir. Ama bakım zorluğu, iş ve sair sebeplerle henüz organları tamamlanmamış ceninin alınmasında bir sakınca görmeyenler vardır. İslamiyet, anne karnında teşekkül etmiş bir çocuğu düşürmeyi yasaklamıştır. Hele rahimdeki çocuğun organları teşekkül edip ruh üflenmiş bir cenini düşürmek cinayettir. Şayet çocuğun doğumu, annenin ölümüne sebep olacaksa, o zaman annenin ölümü yerine çocuğu düşürmek caizdir. Çocuk için anne feda edilemez. İmâm Gazali, çocuk düşürmenin caiz olmadığını açıklarken diyor ki: "Çocuk düşürme, mevcut olan bir varlığa karşı işlenen bir cinayettir. Bu varlığın birçok aşamaları vardır. İşte bu varlık aşamalarının birincisi, erkek suyu damlasının rahme girmesi, kadının suyuyla (yani yumurtayla) karışması ve canlanmaya hazırlanmasıdır ki bunu bozmak cinayettir. Eğer cenin, bir çiğnem et ve kan pıhtısı (embriyo) haline gelirse cinayet daha büyür. Eğer ruh üflenir, organları belirlenirse cinayet daha da artar. Hele çocuk, anne rahminden diri olarak ayrılır da (dışarıda ölürse) bu, cinayetlerin en büyüğüdür."

Kul, Allah'a yönelmeli
Sizin burada bir zorunluluk durumunuz var mı bilmiyorum. Siz, kendinizi işten atarlar korkusuyla bunu yaptırmışsınız. Bu, rızık endişesiyle yani bir çeşit zorunluluk sebebiyle kürtaj yaptırdığınız anlamına gelir. Elbette yaptığınız doğru değil ama bu affedilmeyecek bir günah değildir. Zaten tevbeden sonra affedilmeyecek günah yoktur. 61 gün kefaret, hatayla adam öldürmenin kefaretidir. Burada hatayla adam öldürme yok. 23 günlük cenin, henüz kendisine ruh üflenmiş bir varlık, yani bir insan değildir. Sadece döllenmiş yumurtadan ibarettir. Bunun için böyle bir kefaret gerekmez. Yapacağınız tek şey, Allah'tan af dilemektir. Çocuk yapmak, durumunuza uygun değilse döllenmeye engel olmanın modern yöntemleri vardır. Bu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Ruh üflenmeden önce yapılan kürtajın haram olmadığı hakkında görüşler de vardır. Fakat ne olursa olsun zorunlu bir sebep yokken kürtaj yaptırmak doğru değildir. Şayet annenin sağlığı tehlikede ise o zaman 120 günden sonra da hatta doğuma yakın da olsa kürtaj yapılabilir. Ancak buna doktor karar verecektir. Tevbesi olmayan hiçbir günah yoktur. Yeter ki kul gönülden Allah'a yönelsin. Yüce Allah buyurur: "De ki: Ey canlarına yazık eden kullarım, Allah'ın rahmetinden umut kesmeyiniz. Allah bütün günahları bağışlar. O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir."

DİĞER YENİ YAZILAR