SORU: Danimarka’da Müslümanların yaşamadığı bir kasabada pizza restoranı açan gurbetçimiz, domuz etinin olmadığını görenlerin bir daha gelmediklerini belirterek diyor ki: “Burada Müslümanlara karşı bir antipati var. Gelen müşterilerden birçoğu çıkıp gidiyor. Bazıları telefonu yüzüme kapatıyor. Dolayısıyla gelirim borçlarımı karşılamıyor. Müşterilerimin yüzde 99’u Hıristiyan. Hiç Müslüman yok. 1.5 yıldan beri başladığım namazlarımı muntazaman kılıyorum. Domuz eti kullansam haram olur mu? Alkol satmayı kesinlikle düşünmüyorum. Zaten müşteriler onun için bir şey demiyor. Bu konuda bana yardımınız olur mu?” (Nusrettin Yüksekkaya)
CEVAP: Kur’ân domuz etini yasaklamıştır. Ama buna Müslümanlar inanıyor. Yahudiler de inanır. Onlar da kesinlikle domuz eti yemezler. Hz. İsa da bir Yahudi idi. O da domuz eti yemezdi. Ama daha sonra Paulos, Hıristiyanlığın Avrupa’ya yayılmasını sağlamak için sünnet operasyonunu kaldırdı, birçok şeye ruhsat verdi. Avrupalı Hıristiyanlar domuz eti yerler. Mardin’deki Süryani Hıristiyanlar domuz etini haram bilirler.
Domuz etinin haram olduğuna inanmayan, kendi dinlerince bunu helal sayan kimselere domuz eti satmanın günah olmadığı kanaatindeyim. Serahsi Mebsut’unda, Hıristiyanın şarap küpünü telef etmiş olanın kıymetini ödemesi gerektiğini belirtir. Çünkü Müslümanlara göre şarap haram ise de Hıristiyanlara göre şarap mal-i mütekavvimdir (değerli mal). Hz. Ömer, içki üreten Hıristiyanlardan, içkiden sağladıkları kârdan vergi almıştır ve valilerine de bu yolda talimat göndermiştir. Domuz eti de içki gibi bir şey. Onlar yiyorlar. Bence onlara satabilirsin. Çünkü senin durumun, zorunluluk durumudur. “Zorunluluklar sakıncaları ortadan kaldırır” diye genel bir fıkıh kuralı vardır. Ama bir Müslüman gelirse ona domuz etinin veya yağının karıştığı kaptan yemek verme. Buna dikkat et. Ben kendi kanaatimi yazdım. Sen yine de vicdanına sor, ona göre hareket et.
Niyeti içinizden yapın
SORU: Vakit namazlarımda şu şekilde niyet ediyorum: “Niyet ettim Allah rızası için dört rekât öğle namazına.” Sünnet namazı kılarken de “niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya” diye niyet ediyorum. Yani herhangi bir isim koymuyorum. Doğru mu yapıyorum? (Hakan Gündemir)
CEVAP: Niyet; yapacağın ibadeti, kılacağın namazı içinden geçirmektir. “Niyet ettim şunu kılmaya” demeye gerek yok. Siz işe giderken “niyet ettim işe gitmeye”, yemek yerken “niyet ettim yemek yemeye” diyor musunuz? Ama sofra başına giderken yemek yemek amacıyla gittiğinizi biliyorsunuz. Onun için mutfağa gidiyorsunuz. İşte niyet budur. Bu niyet sözleri tamamen uydurmadır. Ben Peygamberimin böyle niyetler yaptığına inanmıyorum.
‘Zorunluluk sakıncaları ortadan kaldırır’
Haberin Devamı