SORU: Nişanlımın hamile olduğunu öğrendim. İBebeğin doğması mı hayırlı yoksa alınması mı? Ne yapmamız gerekiyor? (S. A.)
CEVAP: Zorunlu bir sebep olmadan çocuğu aldırmak caiz değildir. Siz birbirinizle evlenmeye karar verip ilişkiye girmişseniz bunda nikâh kuşkusu vardır. Çünkü Kur’ân’da nikâh kıyılırken şahit bulundurulması emredilmez ama boşarken gerekli kılınmıştır. Ancak nikâhta velinin izni gerekir. İzinsiz nikâh olmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre rüşde ermiş kızın evlenmesinde velinin izni şart değildir. Benim kanaatime göre siz evlenmeye kararlıysanız hemen resmi nikâhı kıyın. Bu arada bir imam veya bilen birini çağırın. İki şahit bulun. Onların huzurunda birbirinizi eş olarak kabul ettiğinizi söyleyin. Böylece herkes sizin en azından dinen nikâhlı olduğunuzu bilir. Üzerinizde ve doğacak bebek hakkında bir kuşku oluşmaz. Fakat durup dururken çocuğu aldırmanız doğru değildir. Siz birbirinizi kabul ettikten sonra ana baba belli. Çocuk ileride töhmet altında kalmaz. Ama “Bebeği aldıralım. Yükümlülük altına girmeyelim, serbest olalım” diyorsanız yaptığınız zinadır. Bebeği katletmenin sorumluluğunu da taşırsınız. Düşünün, kendiniz karar verin.
Tevrat değiştirildi mi?
SORU: Tevrat ve İncil’in aslının bozulduğuna dair Kur’ân’da herhangi bir ifade var mı? Normalde olması lazım. Çünkü Tevrat’ta, Davut hakkında peygamber ahlakıyla bağdaştırmamızın mümkün olmayacağı ifadeler yer alıyor. Ayrıca Tevrat, Musa’ya indiyse neden Musa’dan sonraki olaylar da anlatılıyor? Yine Tevrat’ta Allah “falanca yeri alın ve orda kadın, çocuk, hayvan demeden hepsini öldürün” diyor. Bu kısımlar insanlar tarafından sonradan eklenmediyse Allah’ın böyle zalim buyruklar vermesi akılla bağdaştırılabilir mi? (Volkan Önen)
CEVAP: Tevrat başka, kitap başkadır. Kitap, Hz. Musa’ya verilmiş olan vahiyler veya yazılı belgelerdir. Bunlar beş bölümden oluşur. Ama Tevrat, Musa kitabı da dahil daha sonra gelmiş olan nebilere, büyük din bilginlerine verilmiş ilhamlar, onların görüş ve yazılarını da içerir. Tevrat’a göre Davut ve Süleyman peygamber değil, kraldır. Kur’ân’da Musa kitabının değiştirildiği söylenmez. Tevrat’ın da uygulanması emredilir. Değiştirilmiş, çarpıtılmış kitabın uygulanması emredilir mi? Değiştirilen, çarpıtılan Tevrat’ın kendisi değil, din adamlarının Tevrat’a yaptığı açıklama ve şerhlerdir.