Yoksul akrabaya zekât vermek daha makbul sayılır

Haberin Devamı

SORU: Eşim ve ben memuruz. Kardeşlerime göre durumumuz oldukça iyi. Zekât ve fitreyi kardeşlerime verebilir miyiz? Geçtiğimiz yıllarda babam hakkın rahmetine kavuştu. Son yıllarını felçli geçirdi. Mümkün olduğunca tedavisiyle ilgilenmeye çalıştım. Ama onu üzdüğüm zamanlar da oldu. Gerçekten de anne ve babanın değeri onları kaybettikten sonra anlaşılamıyormuş. Babamın amel defterine sevap yazılması için evladı olarak ben ne yapabilirim?

CEVAP: Eğer kardeşleriniz zekâta muhtaç ise zekâtınızı onlara verebilirsiniz. Hatta böylesi daha makbuldür. Ancak kişi usul ve füruuna yani ana babasına, dedelerine, çocuğuna ve torunlarına zekât veremez. Bunun dışında kalan yoksul akrabalarına zekât vermesi, öteki fakirlere vermekten daha makbul sayılır. İkinci sorunuza gelince: Babanız hayatında dini görevlerini yapmamış ise siz onun namazını kılamaz ve orucunu tutamazsınız. Kimse kimsenin yerine namaz kılamaz, oruç tutamaz. Yaptığınız ibadetler kendiniz içindir. Ama bunların ardından babanızı anıp onun bağışlanması için dua edersiniz, bol bol Kur’ân okursunuz. Fukaraya onun adına yardım edersiniz. Bundan babanızın ruhu istifade eder.

Namazı Allah ile iletişim kurmak için kılmalısınız

SORU: Sabah namazımı kıldıktan sonra evimden çıkıyorum. Diğer namazlarımı iş dönüşü evime geldiğimde sırasıyla öğlen, ikindi, akşam ve yatsıyı kılıyorum. Ancak bazen yatsıyı kıldıktan sonra sırasıyla kazalarını kılıyorum. Yaptığım doğru mu? Gözlerimde rimel, tırnaklarımda oje varken namaz abdesti almamda bir sakınca var mı?

CEVAP: Rimelli de olsan, ojeli de olsan abdestini al, namazını kıl. Namazı benim için değil, fetvacı hocalar için de değil, Allah ile iletişim kurmak için kılıyorsun. Allah sizin boyanıza değil, kalbinizdeki içtenliğe bakar. Bunu unutma. Namazları öyle toptan kılma diye bir şey yok ama hiç kılmamaktan iyidir. Yalnız kılamadığınız namazları önce sırasıyla kılacaksınız, sonra içinde bulunduğunuz vaktin namazını kılacaksınız. Mesela öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını kılamadınız. Yatsı vakti içinde yatsı namazını kılmadan önce öğleyi, sonra ikindiyi ve akşamı ardından da yatsıyı kılarsınız.

DİĞER YENİ YAZILAR