Yalan yere yemin eden Allah’tan af dilemelidir

Haberin Devamı

SORU: 12 yaşımdayken Kur’ân-ı Kerîm’in üstüne el basarak yalan yere yemin ettim. O zaman birilerini bir şeye inandırmam gerekiyordu ve annemin itibarı söz konusuydu. Çok pişmanım. Acaba o yemini nasıl bozabilirim?

CEVAP: Eğer geçmişteki bir olay hakkında yalan yere yemin ettiyseniz yapılacak tek şey var: Allah’tan af dilemek. Allah tövbe edenleri affeder. Ama geleceğe dair şöyle yapacağım veya yapmayacağım diye yemin edip, bunun tersini yaptıysanız onun için ya on fakiri doyuracaksınız veya onlara kıyafet alacaksınız. Bunları yapamazsanız üç gün peş peşe oruç tutacaksınız. Şu da var ki, siz o yemini 12 yaşında yani henüz akli erginliğe ulaşmadan yapmışsınız. Allah, çocukları sorumlu tutmaz. Sorumluluk ergenlik yaşından sonra başlar. Yine de yaptığınız yalan yemine tövbe etmeniz güzeldir. Sizi manen arıtır.

İlahi dinlerin özü birdir

SORU: Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e kadar tüm peygamberler, yüce rabbimiz Allah’a aynı şekilde mi ibadet edip namaz kılıyorlardı? (Hasan Kılıç)

CEVAP: Peygamberlerin duyurdukları inanç esasları aynıdır. Değişmez. Bütün peygamberler Allah’a tapmayı, O’na inanmayı, meleklere, ahirete inanmayı öğütlemişlerdir. Ama dinlerin şeriat kısmı yani ibadet ve hukuk kısmı zamanın gelişmesiyle bazı gelişmeler, değişimler göstermiştir. Fakat özü aynıdır. İster sadece ayakta durarak, ister rükûlu ve secdeli olarak ibadet edilsin bütün ibadetlerin özü tek Allah’a saygı ve bağlılığı sunmaktır. Bu esaslar bir olduktan sonra şekil ayrılıklarının önemi yoktur.

Burs zekât sayılır mı?

SORU: Öğrenciler için verilen resmi veya gayriresmi burs paraları zekât kapsamına girer mi? (Levent Emiroglu)

CEVAP: Herhangi bir dernek ayırımı yapmadan söylüyorum: Gerçekten yoksul öğrenciye burs olarak verilen paralar zekât yerine geçer.

DİĞER YENİ YAZILAR