Vaaz nasihattir

Haberin Devamı

SORU: Bir gün camide vaaz veren hoca şöye dedi: “Ey cemaat, Hz. Muhammed Efendimiz 1400 yıl önce öldü ama sanmayın ki evlerinize misafir olmaz? Evinizi ona göre hazırlayın. Eşinize, kızınıza, gelininize, torununuza bir bakın tesettürlüler mi? Tesettürlü değillerse gelmez. Evlerinizde hangi gazete okunuyor, hangi kanal izleniyor? Ona göre karar verin.” Bu vaaz mıdır yoksa siyasi bir tutum mudur? Eğer bu hoca, “Ey ahali haksız kazanç elde ederseniz, mevkinizi kullanırsanız, haram yerseniz, ormanların tarumar edilmesine göz yumarsanız insan olmazsanız” dese ellerinden öperdim. Türkiye nereye gidiyor? Kimi kime şikâyet edeceğiz? Her hoca kafasına göre vaaz verme, ağzına geleni söyleme yetkisine sahip midir? (İ. Ü.)

CEVAP: Okurum haklı. Böyle tutarsız, ölçüsüz sözler söylemek vaaz değildir. Çünkü vaaz nasihattir, öğüttür. Dinleyenler söylenen sözlerden huzur duymalı, yararlanmalıdır. Bu sözler camiye gelen birkaç kişinin hoşuna gitse de cemaatin çoğunu gücendirir. İşte bu okurumda yaptığı gibi olumsuz etki yaratır. Kaldı ki sözler doğru değil. Peygamberimizin tesettürlülerin evine gidip tesettürsüz olanların evine gitmeyeceğini söylemek ne ayete ne de hadise dayanır. Peygamber’in ruhaniyeti görünüşe değil, gönüllere, ruhlara bakar. Kimin ruhuna görünüp kimin ruhuna görünmeyeceğini Allah bilir. Nice insan var ki görünüşüne bakarsanız hiç tahmin edemezsiniz ama kaç kez Peygamberimizi görmüştür. Kimi insan da vardır ki kıyafetiyle sofu sanırsınız ama ruhen manadan hiç nasip almamıştır. Gerçek dindarlık, görünen elbiseyle değil, gönül temizliğiyle olur. Allah insanın dışına değil, içine bakar. Peygamber, “Allah sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz, gönüllerinize ve amellerinize bakar” ( Müslim, Birr: 32; İbn Mace, Zühd: 9) buyurmuştur. Şeyh Sadi de bu gerçeği belirtmek için, “Dervişlik yamalı hırka giymek değildir. Temiz derviş ol da istersen ipek giy” demiştir.


***



Namaz Allah’ı anmadır

SORU: 80 yaşındaki annem, doktor tavsiyesiyle fitil kullanıyor. Ancak bununla namaz kılınmayacağı düşüncesi onda bir saplantı haline geldi. Kendisine her ne kadar bunun sağlığı için kullandığı bir ilaç olduğunu söylesem de ikna edemedim. Size sormamı istedi. ( İ. T.)

CEVAP: Bu durum abdeste ve namaza engel değildir. O şekilde namazını kılsın. Namazın temeli Allah’ı anmak, O’nu düşünmektir. Namazdan önce abdest alır, o vakit içinde istediği kadar namaz kılar. Ancak özürlü sayıldığından ikinci namaz vakti girdiğinde yine abdest alır. Yani her vakit için bir abdest alıp namazlarını kılar.

DİĞER YENİ YAZILAR