Temiz olan her yerde namaz kılınır

Haberin Devamı

SORU: Çalışan bir bayanım. Öğleni ve ikindiyi cem ederek kılıyorum. Kapalı biri değilim. Çantamda bir yazma bulundururum. Ancak geçenlerde yanıma almayı unutmuşum. Yine de açık saçımla namazımı kıldım. Bu birkaç kez oldu. Yaptığım yanlış mı diye düşündüm. Gerçi sizin de söylediğiniz gibi Allah insanların kalbine bakar, görünümüne değil. Yine de içim rahat etmediği için size danışmak istedim. İş yerinde namaz kılacak yer olmadığı için soyunma odasında oturarak kılıyorum. Bu odada aynı zamanda tuvalet de var. Bir de çalıştığım katta çok temiz, tek kişilik bir tuvalet var. Bir kaç kez de orda kılmak zorunda kaldım. Fakat içim rahat değil. Bu şekilde kıldığım namazlar kabul olur mu? (L. Ç.)

CEVAP: Kur’ân-ı Kerîm, baş örtüsünü mahrem olmayan erkeklerden korunmak için emreder. Nur Suresi’nin 31 ve devam eden ayetlerini okursanız bu hususu anlarsınız. Ama fıkıh kitaplarında namaz kılarken kadının el, yüz ve ayaklar dışındaki kısımların örtülü olması gerekli görülür. Fakat bu hâşâ Allah’tan saçı kapamak için değil, saygı içindir. Yoksa insanı yaratan zaten Allah’tır.

Allah’tan gizleyemezsiniz

Allah’tan ve ruhani varlıklardan hiçbir şey gizlenmez. Kanaatime göre saygı için başı örtmeniz güzeldir ama örtü bulamadığınız takdirde saçı açık kılmanızda da sakınca yoktur. Namazda önemli olan dışı örtmekten çok kalbi kötü düşüncelere karşı örtmek, kapamaktır. Ancak namahrem erkeklerin yanında namaz kılacak olursanız başınızı örtmeniz farzdır. Temiz olan her yerde namaz kılınır. Namaz kılınan yerde tuvaletin olması, secde edilen yer temiz olduktan sonra zarar vermez. Banyoda da namaz kılınabilir, içinde tuvalet bulunan soyunma odasında da, temiz olan tuvalette de... Tek şart, secde edilen yerin temiz olmasıdır. Tabii daha rahat yer varken gidip tuvalette namaz kılmak uygun değildir.

DİĞER YENİ YAZILAR