Tarikat, tasavvufun örgütlü şeklidir

Haberin Devamı

SORU: Herhangi bir tarikata bağlanmış ve buradan istemeden ayrılmak zorunda kalmışsak, bu bize acı ve ıstırap verir mi? Çekeceğimiz acıları buna bağlamak doğru mu? Kişinin gerçek mürşit olduğu nasıl anlaşılır? Mürşit de olsa zaafları vardır diyebilir miyiz? Akıl ve kalple Allah’a bağlanmışsak, O’na tarikat olmadan da ulaşabilir miyiz? Nefis terbiyesi nasıl yapılır? İnsan gideceği yollardan birine çok ihtiyaç duyuyor. Hele benim gibi dini hakkında çok şey bilmiyorsa tökezliyor. Ulaşmak isterken uzaklaşıyor. Bu konularda danışacak güvenilir kişilere, samimi gönüllere ihtiyaç duyuyor. “Ölmeden önce ölmek” diyorlar. Bu nasıl olur? Tarikat, nefis terbiyesi, güzel ahlak gibi şeyler insanı bu hale ulaştırır mı? Dinde şekil ne kadar önemlidir? (Nesin Aktan)

CEVAP: Tarikat din değildir. Tasavvufun örgütlü şeklidir. Mürşit denilen kişiler tarikatı iyi de temsil edebilirler, kötü de... Bugün maalesef mürşit diye ortaya çıkanların çoğu cahil ve yobaz insanlardır. Bunların bazıları da dinden anlamaz, her şeyi mubah gören sapık bir tutum içindedir. Bir kimsenin kâmil mürşit olabilmesi için önce dini iyi bilmesi ve bir mürşidin önünde eğitim görüp Hak aşkıyla pişmesi gerekir. Öyle piyasalara adam salıp mürit toplayanlar, örgütlerini genişletmeye çalışanlar tamamen iktidar peşinde olan, dünya peşinde koşan kimselerdir. Onlara aldanmayın. Girdiğiniz tarikatın yanlışlarını görürseniz derhal dönersiniz. Dinin temel öğelerine aykırı işler yapanların yanında kalmak vebal getirir. Oradan ayrılmak da insana zarar getirmez. Zarar geleceği düşünceleri, onların kendi propagandalarıdır. Ama ermiş, Hak aşkıyla pişip olgunlaşmış, aydın bir mürşidin yanından ayrılmak doğru değildir. Hele ona iftira etmek günahtır. Allah’a ulaşmak için ille tarikata girmek şart değildir. Gönül sende, aşk da sende. Allah da senin içinde. O, her şeyden daha çok sana yakındır.

*****

Sünnetleri kılmayan günah işlemiş olmaz

SORU: Öğlen namazının 4 rekât sünnet ve
4 rekât farzını kıldıktan sonra tespih çekip akabinde Mihrabiye Suresi’ni okuyorum. Daha sonra 2 rekât son sünneti kılmak gibi bir öğle
namazı şekli var mı? (Kadri Yoltay)

CEVAP: Böyle bir öğle namazı şeklini ilk defa duyuyorum. Ben, Mihrabiye Suresi diye bir sure bilmiyorum. Yoksa siz sabah namazından sonra ülkemizde okunması gelenekleştirilen Haşr Suresi’nin “Lev enzelnâ ...” ile başlayan son ayetlerini mi kastediyorsunuz? Ancak bu, sabah namazlarında okunur, öğle namazlarında değil. Benim bildiğime göre öğle namazının farzından önce 2 veya 4 rekât sünneti vardır. 4 rekât farzından sonra da 2 rekât son sünneti vardır. Bilindiği üzere sünnetleri kılma zorunluluğu yoktur. Kişinin isteğine bağlıdır. Kılan sevap alır, kılmayan günah işlemiş olmaz.


DİĞER YENİ YAZILAR