Sayın Hocam, size dua eden milyonlardan biri olarak saygılar sunuyorum. Sizi kitaplarınızdan ve Vatan’daki makalelerinizden takip ediyorum. Müslümanlığa büyük hizmetler veriyorsunuz. Birçok insan gibi Kur’ân’ı ben de mealinizden okuyorum. Hatta umreye giderken mealinizi de yanımda götürdüm. Medine’de ve Mekke’de büyük bir duygu yüküyle dolu olarak tekrar okudum. Kutsal olduğuna inandığımız bu güzel mekânlarda Kur’ân’ı anlayarak okumayı bana nasip ettiği için Rabbime, anlayarak okuyabilmemi sağladığınız için de size duygu dolu dualar ettim. Artık fırsat buldukça okuyor ve anlamaya çalışıyorum.
Şu konuyu sormadan geçemeyeceğim. Yazılarınızda niçin insanlarımıza, ilgili kurumlara “Kur’ân’ı mealden okuyunuz” diye ikaz etmiyorsunuz? Niçin camilerimizde çokça meal bulundurulmaz? Sizin ikazınız birçok kişi ve kurumu etkiler diye düşünüyorum. Zira yüce Allah’ın Peygamberine “anlayasın diye Kur’ân vahyini senin dilinde gönderiyorum” deyişi, anlamadan okuyanları nasıl sarsmaz? Yaktığınız ışığın daha çok insanı aydınlatması dileklerimle sağlıklı, uzun yıllar diliyorum. (Hasbi Aydın)
CEVAP: Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Kur’ân’ı mealden okumayı halkımıza yeri geldikçe tavsiye ediyorum. Yıllar önce Din Şurası’nda bu konuyu dile getirdim. Camilere bol miktarda Kur’ân meali koyalım. 15-20 dakika önce camiye gelenler okuyup Kur’ân dinini öğrensinler dedim. Sonuç alamadım. Yine de elimden geldiğince konuyu gündeme getireceğim.
Kamet getirme
SORU: Cemaatle kılınan namazlarda “kamet gereklidir’’ görüşünde olan hocalarımız var. Bu konuyu açar mısınız? (İbrahim Özkaya)
CEVAP: Kamet, namazın başladığını cemaate duyurmak amacıyla sünnet kılınmıştır. Tek başına kılan kişinin kamet getirmesinin anlamı yoktur. Ama fıkıh kitaplarına, “Gerek kendi başına, gerek cemaatle kılınan farz namazlarda kamet getirmek sünnettir” şeklinde bir kural girmiştir. Ancak bu bilginin doğru olmadığı kanaatindeyim. Çünkü Peygamberimiz farz namazlarını hep cemaatle birlikte kılmıştır.
Kendi başına kıldığı namazlar farz değil nafiledir ki, bunlara sünnet denilir. Nafilelerde kamet getirilmez. Peygamberimiz, farz namazları hep cemaatle kıldığına ve sünnetlerde de kamet olmadığına göre tek başına kılınan namazlarda kametin olmaması gerekir. Ama çelişkili rivayetler fıkıhçıları, kameti bireysel kılınan farz namazlarında sünneti saymaya götürmüştür. Bunun mantıklı yanı yoktur. Ancak bunda bir sakınca yok, nispeten yarar vardır. Çünkü İslâm âlemi bu konuda oybirliğine varmıştır.
Takdir ve eleştiri
Haberin Devamı