Şii ve Sünni hadislerindeki farklılıklar

Haberin Devamı

SORU: Ehl-i sünnet olarak hem bizlerin de Şiilerin doğruluğuna kesin inandığı hadisler var. Ancak bizim hadis kaynaklarımızla onlarınki farklılıklar gösteriyor. Bu durumu açıklar mısınız?

CEVAP: Şiiler, sadece Ehl-i Beyt mensupları ve sempatizanları tarafından aktarılan hadisleri kabul ederler. Bütün sahabileri sadık kabul etmezler. Tabii Peygamber’den duyulan sözleri herkes kendi hafızasına ve anlayışına, belleme kapasitesine göre aktarmış, bu yüzden farklar meydana gelmiştir. Hiçbir hadis için “yüzde yüz Peygamber sözüdür” denemez. Çünkü bu sözleri aktaranlar Peygamber’den yıllar sonra belleklerinde kalanı, kendi ifadeleriyle ve yorumlarıyla aktarmışlardır. Duyulduktan yıllar sonra aktarılan sözlerin, aslından az çok farklı olması, değişime uğraması gayet doğaldır. Bizim muteber altı hadis kitabı gibi Şiilerin de kendilerince muteber altı hadis kitabı vardır. Birincileri el-Kâfi’dir. Elbette hadis rivayetlerine siyasi görüşler de yansıtılmıştır. Şiiler Ehl-i Beyt (Ali evladını) övgüsünü ve onların imamlığa (yönetime) ehil olduğu görüşünü yansıtırken ehl-i sünnet dediğimiz geniş Müslüman kitle hadisçileri ise oldukça yansız olarak Peygamber sözlerini aktarmışlardır. Yine bu rivayetlerde de Emevi görüşlerinin esintileri az değildir. Bu bakımdan hadis rivayetlerinin Kur’ân ve mantık süzgecinden titizlikle geçirilmesi gerekir.

İfrad haccına niyet edin

SORU: Hac da kurban kesmek için param olmazsa hac tamamlanmış olur mu? Bu durumda ne yapmam gerekiyor? (Elif Dale)

CEVAP: Hac; ifrad, kıran ve temettu olmak üzere üç kısma ayrılır. Eğer paranız yoksa ifrad haccına niyet edersiniz. Çünkü ifrad haccı yapana kurban kesmek gerekmez.

SORU: Bir ilahiyatçı yazarın kitabında, Hz. Ebubekir’in dinden dönen bazı kişileri diri diri yaktırdığı yazıyor. Kaynak olarak da “Behnesi, et-Ta’zir fil- İslâm” verilmiş. Bunun aslı var mı?

CEVAP: Yazarımız neden böyle yapıyor bilemem. Ama kitaplarda binlerce uydurma rivayet var. Her rivayet doğru olabilir mi? Üstelik Peygamberimiz, Allah’tan başka kimsenin yakmayla azap etmeye hakkı bulunmadığını buyurmuştur.

Ölüye kurban kesilmez

SORU: Ölmüş biri için kurban kesilir mi? Eğer kesilirse bunu ne zaman yerine getirmek gerekir? Bu kurbanın eti ne şekilde dağıtılır? Bunları açıklar mısınız? (Erdinç Büyükgümüş)

CEVAP: Ölüye kurban kesilmez. Böyle bir sünnet veya ibadet yoktur. Allah için kurban kesilir. Kesilen kurbanın eti hayır için dağıtılır. Bu sadakanın sevabı ölüye bağışlanabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR