‘Sabiilik diye bir din var mı?’

Haberin Devamı

SORU: Sabiilik, Kur’ân’da geçer mi? Böyle bir din var mı? (Şengül Arslan)

CEVAP: Sabii kelimesi, iniş sırasına göre ilk defa Hac Suresi’nde zikredilmiş, Bakara: 92/62’nci, Maide: 110/69’uncu ayetlerde de cennete gidecekler arasında sabiiler de anılmıştır. Sabiilerin kimliği hakkında İslâm bilginleri arasında hayli görüş ayrılığı vardır. Bu görüşler, sabiiler hakkında bize kesin bilgi vermemektedir. Hac: 17’nci ayette, mecusilerden ayrı olarak anıldığına göre bunlar mecusi değillerdir. Bakara ve Maide surelerinde de Allah’a inanan, salih amel yapan cennetlikler arasında sayıldığına göre bunlar meleklere ya da yıldızlara tapan müşrik bir kavim değil, Allah’ın birliğine inanan, salih amel sahibi kavimdirler. Zaten Araplar da cahiliye döneminde meleklere taparlardı. Kur’ân, Allah’tan başka bir varlığa tapan kimseleri, (taptıkları peygamber de olsa, melek de olsa) müşrik saymaktadır.

Bu konuda yapılan bir doktora tezinde sabiilerin, Hz. İsa’nın dinine bağlı tevhit özünde kalan ilk Hristiyan oldukları görüşü ağır basmaktadır. Hz. Peygamber zamanında ve daha önce Araplar, sabii kelimesini, atalarının dininden ayrılan kimseler için kullanırlardı. Nitekim Hz. Peygamber ve ilk müminler için de “Sabii” demişlerdi. Hâlâ Irak’ta sabii denilen birkaç aile mevcuttur. Bunlardan üniversite talebesi olan bir genç, 1973 yılında Bağdad’ta bizimle beraber mescide gelip namaz kılmıştı. O gençten edindiğim bilgiye göre sabiiler, Hristiyanlıkla yıldızlara tapma dininin bir karışımıdır. Büyük ölçüde Hristiyanlığın etkisindedirler.


***



Allah’tan af dileyin

Kocasının vefatından sonra sevdiği biriyle ilişkiye girip bundan pişmanlık duyan bir bayan okurum ne yapması gerektiğini soruyor. İşte cevabım: Yaptığınız zinadır. Zina, Allah katında büyük günahtır. Yapılacak tek şey tövbe etmektir. Tövbe edip Allah’tan af dileyin. Bir daha evlilik dışı ilişkide bulunmayın. Yoksa manen kirlenirsiniz, siz farkında olmadan günahınız sizi çepe çevre sarar. Ama Allah tövbe edeni affeder. Tövbe eden kişi, günah işlememiş gibi manen temizlenir. Ama tövbe etmek günahtan dönmek, bir daha o günahı işlememek demektir. Ancak o kişi sizin yakanızı bırakmaz, yine aynı günahı işlerseniz cezanız katlanır. Eğer karşınızdaki adam samimi ise evlenin, değilse ondan uzaklaşın.

DİĞER YENİ YAZILAR