Reenkarnasyon inancı İslâm için geçerli mi?

Bu sözün anlamı şudur: Evrende ışık ve karanlık vardır. Aslında bütün evren enerjiden oluşur. Enerji de bir bakıma nurdur (ışık). Işığın olmadığı yer karanlıktır

Haberin Devamı

Soru: "Karanlık + Aydınlık = Tanrı" formülü ne ifade ediyor, açıklar mısınız? Reenkarnasyon inancı İslâm dini için geçerli midir? (Hayriye Özel)

Cevap: Bu sözün anlamı şudur: Evrende ışık ve karanlık vardır. Aslında bütün evren enerjiden oluşur. Enerji de bir bakıma nurdur (ışık). Işığın olmadığı yer karanlıktır. Yani bu sözü söyleyenler batıdaki panteizmi kastediyor, evrenin Tanrı olduğunu söylemek istiyorlar. Maddeyi tanrılaştırıyorlar. İslâm tasavvufunda Vahdet-i Vücut (Varlık Birliği) vardır ama bu Allah'ı kaldırıp evreni O'nun yerine koyma şeklinde değil, Tanrıyı gerçek varlık, evreni de gölge varlık olarak tanıma biçimindedir. Yani gerçekte var olan Allah'tır.

Evren, Allah'ın isim ve sıfatlarının görüntüsüdür. Evrenin varlığı gerçek değil, gölge varlıktır. Diğer sorunuza gelince. Reenkarnasyonun gerçek olup olmadığı tartışma konusudur. Eğer bir şey gerçek bir vakıa ise İslâm onu reddetmez. Çünkü İslâm, gerçeklere ters hükümler getirmez. Reenkarnasyon anlamına gelebilen ayetler vardır. Ancak İslâm bilginlerinin çoğunluğu reenkarnasyonu kabul etmezler. Bu konuyu daha önce defalarca açıkladığım için yeniden aynı şeye dönmek istemiyorum. Ayrıntılı bilgi için "Soru ve Cevaplarla İslâm" ve "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserlerimize bakabilirsiniz.

Kur'an-ı Kerim ne diyorsa din odur
Soru: Kur'ân-ı Kerim'in Arapça okunması zorunlu mudur? Okuduğum bir kitap, "Kur'ân-ı Kerim okumuş olan kimseler cennette belli derecelere yükselirler" diyor. Bu doğru mu? (Şükrü Kaynaş)

Cevap: Arapça bilen, Kur'ân'ı orijinalinden okur. Bilmeyen mealini okur. Meali de Kur'ân sayılır. Allah kimseyi gücünün üstünde bir şeyle sorumlu tutmaz. Temel, Kur'ân'dır. Kur'ân ne diyorsa din odur. Kur'ân, Allah'ın herkese kendi anlayacağı dille vahiy indirdiğini, ilk muhatabı olan Arapların anlaması için de Kur'ân'ın Arapça indirildiğini bildirmektedir. Kur'ân okumaktan amaç da Allah'a yönelmektir. Allah'a yönelen herkes cennete gider. "Kur'ân okumasını bilmeyen ümmî müminler cennete girmeyecek mi?" Bu tür rivayetler, insanları Kuran okumaya teşvik için üretilmiş sözlerdir.

DİĞER YENİ YAZILAR