Prof. Tayyip Okiç Sempozyumu (4)

Haberin Devamı

Prof. Tayyip Okiç, 1974 yılında Erzurum İslâmi İlimler Fakültesi’ne atandı. Ankara’daki evini boşaltmadı. Sömestr ve yaz tatillerini Ankara Sıhhiye’de kiraladığı evinde geçirirdi. Hayatında hiç evlenmedi. Bunun nedenini sorduğumuzda şöyle cevap verirdi: “Benim hayatım çok dalgalı geçmiş, garantili olmamıştır. Bir Allah’ın kulunu sıkıntı içine atmamak için evlenemedim.” Son sömestr tatili için geldiği Ankara’da hastalandı. Vefatından bir hafta önce başkanlığa gelmiş, bu naçiz asistanıyla görüş-müştü. Biz asistanları hocayı hep düşünürdük, hasta olursa kendisine kim bakacak diye... Fakat büyük Allah, gönlüne göre verdi. Onu kimseye muhtaç etmedi. Gerçi bir aydan beri hastaydı ama ayakta geçiriyor, kendi kendisini idare ediyordu. Zaten yirmi yıldan beri şekeri vardı. Ama kendisini korurdu, perhize dikkat ederdi. Fakat son zamanda hastalığı ağırlaşınca hastaneye kaldırmışlar. Ben o gün İstanbul’daydım. Ertesi gün geldiğimde haber verdiler. Prof. Talat Bey’le birlikte hastaneye gittik. “Hocam, biz geldik, Talat ve Süleyman” dedik. “Zahmet ettiniz” diyebildi. Başka bir şey söylemedi. Gözlerini açmak istedi fakat tam açamadı ve bir daha da konuşmadı. Üç gün sonra Allah’ın rahmetine kavuştu.

Prof. Tayyip Bey, çok iyi yetişmişti. Ana dili olan Boşnakça’dan başka Almanca, Makedonca, Bulgarca ve tüm Slav dillerini bildiği gibi Arapça, Fransızca ve Türkçe’yi de mükemmel bilir, bu dillerde hem konuşur hem yazardı. Boşnak, Türk, Fransız ve Arap dillerinde yazıları vardır. Eserlerinin çoğunu Türk dilinde vermiştir. Eserleri titiz inceleme ürünüdür. Dünya yayınlarını izler, İslâm ilimlerinde yayınlanmış eserleri ısmarlayıp getirtirdi. Bütün gazeteleri takip eder, dinle ilgili yazıları kesip saklardı. Kütüphanesi son derece zengindi. Geniş araştırmasına ve lisan imkânına karşın hoca çok yazmadı, az ve öz yazdı.

Türkçe eserleri: Bazı Hadis Meseleleri Üzerinde Tetkikler, Kur’ân-ı KerÓm’in Üslubu ve Kıraati yayınlanmış kitaplarıdır. Fakültede okuttuğu Tefsir Dersleri notları da hacimli bir kitap olmakla birlikte henüz yayınlanmamıştır. Çeşitli dergilerde, her biri başlı başına bir kitap niteliği taşıyan bilimsel makaleleri yayınlanmıştır. Çeşitli bilimsel dergilerde yayınlanmış Fransızca makaleleri bulunduğu gibi Arapça makaleleri de vardır. Merhum hocamızın eli açıktı. Bayramda veya çeşitli vesilelerle kendisini ziyaret eden çocukların eline (o zamanki parayla) 20, 30 lira sıkıştırmadan rahat edemezdi. Tam İslâm’ın emirlerine göre hareket eden bir insandı. Her yıl Ramazan’da bütün fakültenin hoca kadrosuna lüks bir lokantada iftar yemeği vermek âdetiydi.

DİĞER YENİ YAZILAR