Peygambere salat ve selam

Haberin Devamı

SORU: Ahzab Suresi’nde Allah ve meleklerin peygamberimize salat ve selam getirdikleri belirtiliyor. Salat ne anlama geliyor? (Zekeriya Deser)

CEVAP: Ahzab Suresi 56’ncı ayette Peygamber’in,
Allah katındaki yüce şanı, değeri anlatılıyor. Allah’ın ve meleklerinin ona salat ettikleri bildiriliyor, müminlere de ona salat ve selam etmeleri emrediliyor. Allah’ın Peygamber’e salatı, ona acıması, onu esirgemesi, melekler yanında övmesi, meleklerin salatı, ona dua ve istiğfar etmeleri, onu desteklemeleridir.

Allah’ın rahmet ettiği, huzurundakilere övdüğü bir zata elbette saygı göstermek, onu incitmekten son derece sakınmak ve ona salat ve selam getirmek (yani Allah’tan rahmet ve esenlik dilemek) gerekir. Bu ayeti bulunduğu bağlam içinde düşünmek gerekir. Ahzab Suresi’nde eşlerinden
ötürü Peygamber’i inciten bazı görgüsüz insanların davranışları eleştirilmekte, Allah’ın ve meleklerinin
ona acıdıkları, onu korudukları, övdükleri belirtilmekte,
müminlere de ona saygılı olmaları, onu sevgi ve saygıyla anmaları emredilmektedir. Nitekim bunun ardından gelen 57-58’inci ayetlerde de Allah’ı ve O’nun Elçisi’ni incitenlerin, dünyada da ahirette de Allah’ın lanetine uğrayacakları ve onur kırıcı bir azaba çarpılacakları, mümin erkek ve kadınları, yapmadıkları şeylerle suçlayarak haksız yere onları incitenlerin büyük bir iftira ve açık bir
vebal yüklendikleri ifade ediliyor.

Ayetler, Peygamber’in evlenmesini dedikodu yapan, hatta uydurdukları yalanlarla Peygamberin Hz. Ayşe gibi namus timsali masum bir Peygamber zevcesi hakkında yakışıksız sözler söyleyen, temiz Peygamber’e yakın temiz müminler aleyhinde yalanlar yaymak suretiyle ortalığı karıştırmaya çalışan münafık, hasta yürekli insanların davranışını sergilemektedir.

Allah’ın Elçisi’ni incitmek, Allah’ı incitmek demektir. Yüce Allah, Peygamber’in kendisine yakınlığını belirtmek için kendisini de onunla beraber saymış “Allah’ı ve Elçisi’ni incitenler” buyurmuştur.

Bir kudsi hadiste yüce Allah “Kim benim bir velime (dostuma) düşmanlık ederse ben ona savaş açarım. Kulum bana en çok, kendisine farz kıldığım ibadetlerle yaklaşır.

Nafilelerle de bana yaklaşmaya devam eder. Nihayet o derece bana yaklaşır ki ben onu severim. Ben de onu seversem
onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Benden isterse veririm, bana sığınırsa onu korurum...” buyurmamtadır.

56’ncı ayete göre Allah’ın Elçisi’ne ömürde bir kez olsun salat ve selam etmek farzdır. Bazı âlimlere göre onun ismi her anıldıkça salat ve selam getirmek, bazılarına göre de onun ismi anıldığı zaman sadece bir kere salat ve selam getirmek yeterlidir.

Her adı anıldıkça salat ve selam gerekmez. Duaların başında ve sonunda da ona salat ve selam getirmelidir (İbn Kesir, Tefsir: 3/519). Bunlardan en uygunu orta görüştür. Yani onun adının anıldığı mecliste sadece bir kere salat ve selam getirmek gerekir. Yazılacak dini kitaplarda da onun adı her geçtikte “s.a.v.” koymak veya bunu açıkça yazmak
zorunlu değildir. Her bölümde onun adının geçtiği ilk yerde salat ve selam işareti koymak yeterlidir.

DİĞER YENİ YAZILAR