SORU: Babam 90’lı yaşlarda. Rahatsızlığı nedeniyle her vakit için abdest almak zorunda kalıyor. Bu durumda namazları birleştirme veya başka çözüm yolu var mı? (Emin Seymen)
CEVAP: Babanızın durumunda ve zorunlu hallerde bulunanlar için Allah Elçisi’nin cem (birleştirme) uygulaması vardır. Babanız öğle vakti içinde abdestini alır, önce öğle namazını kılar. Farzın ardından hemen bir kamet getirip ikindi namazının farzını kılar. Böylece gündüz namazlarını bir abdestle kılmış olur. Akşam olunca da yine abdest alır. Akşamın farzını kılar. Ardından hemen bir kametle yatsının farzını kılar. Farzdan sonra isterse iki rekât sünnet, ardından da vitri kılar. Böylece akşam ve yatsı namazları birlikte kılınmış olur. Sabahleyin de abdestini alıp sabah namazını kılar. Şayet abdest almak zor geliyorsa temiz toprağa teyemmüm ederek de namazını kılabilir. İslâm’da güçlük yoktur. Namazın amacı da kalben Allah’a bağlılık, O’na yönelmektir. Önemli olan namazın dışı değil içidir. Gönlü Allah’a vermek, Allah aşkıyla kalbi doldurmaktır
En vurgulu farz
SORU: Teheccüd namazı kaç rekâttır? Yolculukta kolaylık olsun diye öğle, ikindi ve yatsı 2’şer rekât mı kılınmalı? (Serpil Erkan)
CEVAP: Teheccüd namazı en vurgulu farzdır. Sadece Peygamber’e değil, bütün ümmete emirdir. Müzzemmil Suresi’nin 20. ayetinde, müminlerden bir grubun da gece kalkıp ibadet ettikleri belirtilmektedir. Ancak teheccüd namazı cemaat namazı değil, bireysel namazdır. Kur’ân’da namazın kısaltılmasına ruhsat verilen yolculuk, aslında savaş ve korku durumunda yapılandır. Yol güvenliği ve rahat olduktan sonra isteyen tam kılar. Tam kılmak daha güzeldir. Diğer üç mezhebin görüşü de böyledir. Ben namazlarımı yolculukta da tam kılarım.
Teyemmüm edin
SORU: Rahatsız olan bir akrabam namazı bırakmak zorunda kaldı. Kendisine teyemmümle kıl diye tavsiyede bulundum. O da “su gördüğün zaman teyemmüm bozulur” dedi. Hasta olan kişi namaz kılmadığı için sorumlu mu? Bayan hizmetçinin yanında kalması günah mı?
CEVAP: Suyu kullanmanın kendisine zarar verdiği kimse, suyu görmekle teyemmümü bozulmaz. O hüküm sağlıklı insan içindir. Akrabanız suyu kullanamayacak durumda ise teyemmüm ederek namazını kılabilir. Hasta bir insanın yanında bayan hizmetçinin kalması günah değildir. Zorunluluklar sakıncaları ortadan kaldırır.