Sayın hocam, VATAN gazetesindeki köşenizde yayınlanan yazılarınızı takip ediyorum. Bizleri birçok konuda bilgilendirdiğiniz için size teşekkür ediyorum. Sizden aşağıdaki sorularımı cevaplamanızı rica ediyorum. (Sezen Türkoğlu)
1- Ayaklarımızı Kıble'ye doğru uzatarak uyumak günah mı?
2- Namazda yaptığımız hatayı nasıl telafi ederiz?
3- Namazın farzına geç kaldığımızda hemen cemaata katılırız. Daha sonra cemaat sola selam verdiğinde biz kılmadığımız rekatları nasıl kılarız?
Cevap: 1- Yatarken ayakların Kıble'ye doğru uzatılmaması sadece bir saygı belirtisidir. Bu konuda bir günah söz konusu değildir. Ne ayette, ne de hadiste ayakların Kıble'ye uzatılmasının günah olduğuna dair bir söylem yoktur. Bu, bizim halkımız
arasında yerleşmiş bir saygı geleneğidir.
Cevap: 2- Sehv (yanılma) secdesi: Namazda yapılan hata, namazın sonunda yapılan yanılma (sehv) secdesiyle telafi edilir. Şöyle ki, sehv secdesi, namazda farzın tehirinden (geciktirilmesinden), vacibin terk veya tehirinden yapılması lazım gelen bir yanılma secdesidir. Namazın farzlarından birini yanılarak geciktirmek, vaciplerinden birinin yerini değiştirerek daha önce veya sonra yapmak veya terk etmek suretiyle yaralan kimse, namaz içinde bunu hatırlarsa namazını kılar, et-Tehiyyâtü'den sonra salli-barikleri okur ve iki secde daha yapıp ardından sağa sola selam verir.
Sevabı eksik olur
Şayet selam verdikten sonra yanıldığını hatırlarsa, yönünü Kıble'den çevirmemiş, konuşmamış ise yine yanılma secdesi yapar. Yerinden kalkmış, yönünü Kıble'den çevirmiş veya konuşmuş ise namazı tamamdır. Yalnız sevabı eksik olur.
imama uyan, kendi yanılmasından değil, imamın yanılmasından ötürü imamla beraber sehv secdesi yapar. İmama sonradan yetişen kimse imam sehv secdesi yaparsa kendisi de onunla beraber sehv secdesi yapar, imam selam verdikten sonra kalkıp, kalan rekâtları tamamlar.
İmama sonradan yetişen kimse, namazın geri kalan kısmını kılarken yanılırsa kendi yanılması için sehv secdesi yapar.
Farzı nafile olur
Son oturuş sırasında, oturmadan yanılarak kalkan kimse, kalktığı rekât için secde yapmamış ise oturur ve sehv secdesi yapar. Eğer kalktığı fazla rekât için secde yapmış ise farzı nafile olur, dilerse bir rekât daha kılar, dilerse selam verir. Sonunda sehv secdesi yapmaz. O farzı yeniden kılmak lazımdır. Çünkü kıldığı namaz nafile hükmüne geçmiştir.
Fakat son oturuşta teşehhüd miktarı oturduktan sonra kalkan kimse hemen oturur, selam verir, teşehhüdü tekrar okumaya lüzum yoktur. Hatta oturmadan ayakta selam verse de olur. Zira farz olan kuûdu (oturmak) yapmıştır. Yalnız ayakta selam vermekle sünneti terk etmiş olur. Sonunda sehv secdesi lazımdır. Selam yerinden geriye bırakıldığı için secde lazım gelir. Eğer kalktığı rekât için bir secde yapmış ise en doğrusu bir rekât daha kılıp selam vermektir. Kıldığı iki rekât nafile olur.
Yarın: Bu okurumun 3. sorusunu yarınki yazımda cevaplayacağım.
Namazda yapılan hata nasıl telafi edilir?
Namazda yapılan hata, namazın sonunda yapılan yanılma (sehv) secdesiyle telafi edilir. Şöyle ki, sehv secdesi, namazda farzın tehirinden (geciktirilmesinden), vacibin terk veya tehirinden yapılması lazım gelen bir yanılma secdesidir
Haberin Devamı