Namaz ve aile

Haberin Devamı

SORU: 3 sene öncesine kadar arada bir namaz kılar, cumaya giderdim. Sonra 5 vakit kılmaya başladım. Kendimi din konusunda geliştirmeye çalışıyorum. Eşim çok nadir namaz kılıyor. Bunun günah olduğunu biliyor, bundan rahatsız oluyorum. Hac görevimi yerine getirmek istiyorum. Eğer hac dönüşü eşim dini vecibelerini yerine getirmezse aramızda sorun çıkar mı? Nasıl davranmalıyım? Eşim kapalı değil. Hocalar bu konuda çelişkili şeyler söylüyor. İslâmiyet’te kadının kapanması mecburiyeti var mı? (Y. D.)

CEVAP: Siz hanımınıza namazın her Müslüman’a farz olduğunu, kılması gerektiğini söylersiniz. Kılarsa ne âlâ, kılmazsa zorlamaya hakkınız yoktur. Zorla din olmaz. İçinden gelmedikten sonra namaz kılsa da o gerçek namaz olmaz. Siz tatlı dille gerçeği anlattığınız halde kadın kılmazsa siz sorumlu değilsiniz. Ama o da anlayışlı olursa evde huzur bozulmaz. Çünkü namaz Allah’ın emridir. Sizin haccınızla baş örtüsünün ilgisi yoktur. Şimdi örtmemesi size ne sorumluluk getirirse hacdan sonra da aynı sorumluluğu getirir. Bu konuda kadın, kocasını dinlemezse günahı ona aittir. Bu sizin aranızda halledilecek bir sorundur. Ben size hoşgörülü davranmanızı öğütlerim.

*****


Dua ibadetin özüdür

SORU: Kendime, evdekilere, diğer insanlara dua ederken Allah’tan hayırlı ve bereketli günler nasip etmesini, öğrencilere zihin açıklığı, hastalara şifa vermesini diliyorum. Dinimizi iyi bilgidiğini söyleyen biri bu duaların şirk olduğunu söyledi. Bu doğru olabilir mi? (Ali Akman)

CEVAP: Böyle duaları şirk kabul eden kimsenin nasıl bir düşünceye sahip olduğunu bilmiyorum. Allah’a yalvarıp hastalara şifa dilemek nasıl şirk oluyor? Peygamberimizin kendisi torunları için dua etmiş, şifa dilemiştir. Dua ibadetin özüdür, ruhudur. İnsan meşru olan her gereksinimini Allah’tan diler. O’ndan bolluk, bereket, sağlık ve afiyet vermesini ister. Başkasından değil, sadece yüce Allah’tan diler. Buna şirk diyen muhakkak ki dini bilmeyen biridir.

*****


Zekât düşen para...

SORU: 7 kardeşli bir ailenin çocuğuyum. Şu an evin geçimini ben sağlıyorum. Kardeşlerim okuyor. Babam çalışmıyor. Evimiz kira. Dişimizden tırnağımızdan kesip ev almak için para biriktiriyoruz. Bu paraya zekât düşer mi? (H. İ.)

CEVAP: Zekât, oturacak evinden, zorunlu ihtiyaçlarından fazla olup üstünden bir yıl geçmiş olan 3 bin lira veya daha üstü paraya düşer. Normal bir ev bugün tahminen 100-150 bin liradır. İşte bu, size ev alacak paradır. Bu paraya kanaatime göre zekât düşmez. Ama bundan fazla olursa o zaman zekât gerekir. Şayet eviniz varsa o zaman zorunlu ihtiyaçlarınızdan fazla olan paraya zekât düşer.

DİĞER YENİ YAZILAR